TOP termékek

Lisztek

Lisztek, reformkonyha alapanyagok

 

A liszten található betűk a magyar nevekre és a fogósságra 
(L – nem fogós, F – fogós, FF – kétszerfogós, FFF – háromszorfogós, az utána következő szám a termék szervetlenanyag-tartalmára) utal.

Mennyire fogós vagy darás a liszt? Minél nagyobb a szemcsemérete, annál nehezebb dolgozni a tésztával, azaz annál érdesebb, fogósabb a liszt.

A sütőiparban használt kódok

 • BL–55: finom(búza)liszt
 • BL–80: fehér kenyérliszt
 • BL–112: félfehér kenyérliszt
 • BFF–55: rétesliszt
 • AD: búzadara
 • GL–200: Graham-liszt
 • TL–50 (vagy BFFF–50): tésztaipari liszt
 • DSL: durum simaliszt
 • TDD: tésztaipari durumdara
 • TBL–70: fehér tönköly-(búza-)liszt
 • TBL–300: teljes kiőrlésű tönköly-(búza-)liszt
 • RL–60: fehér rozsliszt (rozsláng)
 • RL–90: világos rozsliszt
 • RL–125: sötét rozsliszt
 • RL–190: teljes kiőrlésű rozsliszt

Lisztek fajtái

00-ás liszt

A legfinomabbra őrölt olasz durumliszt, ami csak kapható. A magas fehérje és glutén tartalma teszi tökéletes pizza vagy tészta alapanyaggá.

Burgonyaliszt

Gluténmentes. Szárított és finomra őrölt burgonyából készül. Levesek, szószok, főzelékek sűrítésére is jó, vagy palacsintába, ostyába, kenyérbe.

Szójaliszt

Pörkölt, egész szójababból darálják. Szintén gluténmentes. Kapható zsíros és zsírmentes változatban. Mindkettő gazdag jó minőségű fehérjében (a zsírmentesben több van) és más tápanyagokban. A szójaliszt különleges ízt és tápanyag bombát ad a tésztáknak, kelt tésztáknak, kenyér keverékeknek. Fontos, hogy lehetőleg csak GÉNMANIPULÁLT MENTES lisztet használjunk!

Quinoa (kvinóa) liszt

Eegy tápanyagban gazdag gabona terméséből nyerik. A gabonalisztek között a legmagasabb fehérje- és vastartalommal rendelkező magfajta. A quinoa jó választás vegetáriánusoknak és gluténérzékenyeknek. Nem minden paleos tartja elfogadhatónak az étrendjében.

Rizsliszt

Lehet fehér vagy barna, attól függően, hogy hántolt vagy hántolatlan rizs őrléséből származik. Az ázsiai konyhák a tészták és a sütemények készítésére használják fel. Gluténmentes, sütéshez és szószokhoz alkalmas, búzát kitűnően helyettesíti!

Rozsliszt

Nehéz állaga van és egy kis édes-savanyú íze. Kevesebb glutént tartalmaz, mint a búzalisztek, ezért sokkal töményebb és laktatóbb kenyér lesz belőle.

Hajdinaliszt

A hajdina magjából őrölik. A hajdina rokona a rebarbarának és a sóskának. Gluténmentes, és van egy kis dióra emlékeztető íze. Népszerű alapanyag a francia palacsintáknál, ezenkívül tésztákhoz, kásákhoz és a japán soba tésztához is kíválóan alkalmas.

Csicseriborsóliszt

Csicseriborsóból készül. Gluténmentes. Gyakori alapanyag az indián konyhában, mely jellegzetes diós ízt ad a lepénykenyereknek és édességeknek.

Árpaliszt

Glutént tartalmaz. Magas rost tartalma van és tápanyagokban gazdag. Főleg Európában népszerű pudingok , levesek és kovász nélküli kenyerek alapanyagaként.

Kukoricaliszt

Őrölt kukoricából készül. A tortillától kezdve a pudingokig, levesekig használható. Gluténmentes.

Teljeskiőrlésű liszt

Az teljes, finomítatlan búzamagot őrlik meg. Sokkal magasabb a rosttartalma, mint a finomított lisztnek.

Finomliszt

Csak a belső, héjától (a korpától) megszabadított magot őrlik meg. Gluténtartalma az őrléstől függ, így az alacsony gluténtartalmú finomliszttől (mely elsősorban sütemények készítéséhez ajánlott) kezdve a magas gluténtartalmú durumlisztig terjed. Sajnos a legfontosabb tápanyagok kerülnek ki így a gabonaszemből.

Búzakeményítő vagy kukoricaliszt

Lehet búzakeményítő vagy kukoricaliszt. Ha érzékeny a búzára, ellenőrizze a csomagolást. Szószok sűrítéséhez vagy piskóták adalékanyagéként használatos.

Tönkölyliszt

A búzaliszt rostban gazdag alternatívája. Alkalmas kenyérnek, tésztának, muffinnak, stb. Bár tartalmaz glutént, általában a búzára allergiások is könnyebben meg tudják emészteni. A tönkölyliszt lehet fehér tönköly vagy teljeskiőrlésű tönköly liszt. A fehér tönkölyliszt azonban nem finomított liszt!

Fehérítetlen vagy félfehér (BL112) liszt

Nincs benne az a vegyi anyag, amit a fehér búzaliszteknél arra használnak, hogy hosszabb ideig eltartható és fehérebb legyen. Ugyanakkor van benne a tészta kelését segítő és érlelő adalékanyag. Magas a gluténtartalma és elsősorban kenyérsütéshez ajánlott a használata.

Kenyérliszt (BL80)

Az ilyen lisztekbe általában a liszten kívül egyéb adalékanyagok is találhatók, melyek a kenyér sütését elősegítik. A fehérítetlen búzaliszt mellett lehet benne árpaliszt, C vitamin, kálium stb.

Web Analytics