TOP termékek

Fogyókúra, elhízás, túlsúly

A túlsúlyosság és az elhízottság mára világméretű problémává vált. A túlsúlyosság mértékére egy viszonypár használatos, mely a testsúlykilogramm osztva a magasság négyzetével: ez a BMI (Body Mass Index). Kóros, ha 25 felett, kezelendő, ha 30 felett van. A fogyókúrának sokféle módja van. A szervezetnek egy bizonyos kalóriamennyiségre van szüksége ahhoz, hogy napi működését fenntartsa. Ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyire a szervezetnek szüksége van, a tárolt zsír elég, hogy pótolja a hiányt, ez pedig fogyást eredményez. A fogyás másik lehetséges módja a kalóriaszükséglet emelése, testmozgás által. A testmozgáskor a szervezet több kalóriát éget el. Ha több kalória ég el, mint amennyit beviszünk, a testsúly csökken. A diéta és a testmozgás kombinációja a legjobb fogyókúra.

A túlsúly lelki okai:

  • Pósa szerint: A földi és égi energiák egyensúlya megbomlik, eltolódik a fizikai felé. A kövér emberek gyűjtögető életmódot folytatnak, már ami a szeretetet és a gondoskodást, szellemi táplálékot illeti. Nagyon messze járunk az igazságtól, amikor kizárólag a szeretetéhségre fogjuk a túlsúly kialakulását, hiszen ekkor az édességeket részesítené előnyben. Az édesség a szeretet földi megfelelője.  „Nem csak kenyérrel él az ember..." és ez nem csupán a szó átvitt, de a szó szoros értelmében véve is igaz! Elhízás, hiszen nagyon sokmindentől eltávolodott az, aki ezzel a problémával küszködik. Küszködik, mert belül nem érzi helyesnek, amit tesz, ahogy él, de tovább megyek - ez még önmagában nem jelentene konfliktust -, tudja a helyes utat is. Tudja, érzi mit kellene tenni ahhoz, hogy megtalálja az annyira óhajtott boldogságot. Étellel, fizikai étellel cseréli fel a szellemi táplálékot. A táplálékot, amit a tiszta, kiteljesítő érzésekből meríthetne. A táplálékot két oldalról, ha úgy tetszik, két világból merítjük:
    • A fizikai táplálék az, amit a hétköznapjaink során tápanyagnak, élelemnek nevezünk. Ez elsősorban a fizikai testet táplálja, de jusson eszünkbe; minden fizikai dolognak van szellemi aspektusa is. így minden étellel szellemi eledelt is viszünk be. Elmélkedjünk egy kicsit szabadon és gondoljunk bele: milyen megfoghatatlan, jó érzéseket képes bennünk ébreszteni az elfogyasztott táplálék, ami túlmutat annak pusztán fizikai jellegén!
    • A szellemi táplálék az, amit a gondolatainkból, vágyainkból, céljainkból, de leginkább az érzéseinkből merítve használunk szellemünk „etetésére".
  • Dahlke szerint: belső kiteljesedés helyett külső teltség; az élvezetek vonatkozásában nem uraljuk a helyzetet; harc önmagunk súlyával (súlyosságával, fontosságával); figyelem, szeretet és biztonság utáni vágy; az evésben leljük örömünket, a szeretet és élvezet iránti igényünk így mutatkozik meg: a hiányzó szükségletek kompenzálása; az étel a jutalom eszköze; az étkezések kárpótolnak az egységérzet és a szívből feltörő érzések hiányáért; védőréteg kialakítása az érzelmektől mentes, rideg környezettel szemben: elszigetelődünk saját kis mentsvárunkban (a testet semmi se szigeteli jobban a zsírnál: meleget alig ereszt ki, így azonban befelé sem áramlik melegség); a valósággal nem akarunk szembesülni; menekülünk szexuális kisugárzásunktól; nem vagyunk képesek megélni nemi szerepünket; problémák a polaritás területén: nemiségünk a „bébiháj" szintjére süllyed (regresszió); védőréteget növesztünk magunk köré, amely megóv az ütközésektől, a csattanásoktól; kerek alkatunkkal terhesség benyomását keltjük, így játsszuk el kiteljesedésünket; önmagunkkal szemben se vagyunk jóindulatúak: naponta méregetjük magunkat, és önmagunkat gyűlöljük az eredmény láttán; torkig vagyunk magunkkal; más szintek nem megélt terhét hordozzuk; önmagunk fontosságának, tekintélyének és hatalmának kihangsúlyozása.

Lelki gyógymódok:

  • Dahlke szerint: ismerjük fel és fogadjuk is el, hogy súlyunk a sajátunk, és a jelen körülményeknek megfelelő; ne a túlzásba vitt étkezésben találjunk gyönyörűséget, hanem jutalmazzuk magunkat más élvezeti forrásokkal: pl. gyönyörteljes szexualitás, erotikus szertartások, gyöngéd masszírozás, szellemi-lelki (művészeti) élvezetek; ami az evést illeti: tudatosan és élvezettel csipegessünk; alakítsunk ki helyénvaló étkezési szokásokat; az „evést" mint pótcselekvést pótoljuk mással; fogadjuk el kövérségünket átmeneti mentőövként, hogy ily módon megszabadulhassunk tőle; a szeretet ismét áramolhasson bennünk és rajtunk keresztül; védekezzünk más módszerekkel, elutasításunkat fejezzük ki verbálisan: kilók helyett éles és csípős megjegyzésekkel vértezzük fel magunkat, érveink legyenek szellemesek, és vágjunk vissza fürgén, frissen; tudatosítsuk nemi szerepünket, és ezt mutassuk is ki a külvilág felé; törődjünk bele, hogy a kötözködés sebet ejthet és sérülést okozhat; fektessünk súlyt más szintekre; a jutalmat érdemeljük ki, és küzdjünk azért, amiről azt gondoljuk, hogy megillet minket; vergődjük keresztül magunkat az életen, ha kell, fogcsikorgatások közepette is; fogadjuk el az életet olyannak, amilyen, és tanuljuk meg megemészteni az eseményeket; dolgozzunk ki új, testreszabott életformákat, valamint alakítsunk ki egy új belső formát, amelyhez a külső idomulhat: egy gyógyító böjtkúra szertartása kísérheti az új ideálunk felé vezető utat; az oxigénegyensúly mozgásba lendül. Szeretet, amely magában foglalja a testet, a lelket és a szellemet; érezzük magunkat egésznek, „kereknek", gyarapodjunk lelkiekben; váljunk fontossá, és ne túlsúlyossá; a teret töltsük be; befolyási területünket bővítsük; teljesedjünk ki belsőleg.

Népi gyógymódok

  • Fogyókúrázóknak ajánlott a kukorica tea. A kukoricabajuszból főzik. Fogyasztása a vesekő és vesehomok megelőzésére kiváló gyógyír, de a fogyasztóteák alkotórésze is.
NYÍRFACUKOR KOCKA 188G
1 830 Ft
Egységár: 9,73 Ft/g
 
Web Analytics