TOP termékek

Köhögés, köhögéscsillapítás

A köhögés többnyire a lélegző utakból eltávolítandó váladék kisegítésére szolgáló u.n. reflexműködés. A köhögés tulajdonképpen egy hasznos reakció, nem más mint egy védőreflex, ami segít tisztán tartani a légutakat.

A köhögésnek két típusát különítjük el: nedves és száraz köhögést. Míg a száraz köhögés egyáltalán nem segít a szervezeten, addig a nedves köhögés abban az esetben hasznos, ha sikerül felköhögni a nyálkát. A köhögés kellemetlenségeit mihamarabb csillapítani kell.

Mielőtt azonnal gyógyszeres kezeléshez folyamodnánk, próbáljuk ki néhány természetes módszert. A különböző gyógyszeres köhögéscsillapítók gátolják a köhögési reflexet, ezáltal a köhögési központ ingerlékenysége is csökken. Ajánlott olyan köptetőt használni, ami fokozza a nyál termelődését, ezáltal pedig felszakítja a légcsőből és a hörgőből a váladékot. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos: Köptetők, nyákoldók

Lelki okok

A váladékos köhögés egy olyan élethelyzetet jelent, melyben rengeteg feldolgozatlan, nyomasztó ismeret van. A száraz köhögés leginkább az allergiás tünetekhez hasonlatos. Az allergia esetében egy megfoghatatlan, bizonytalan fizikai kiváltó tényező jelenlétét kell feltételezni. Lelki oka is ilyen jellegű, környezetében, világában elnyomottnak, mellőzöttnek érzi magát. (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Lelki gyógymódok

A gyógyulás útjához szorosan kapcsolódik a cselekvés, és a hagyás. Ezt minden köhögő ember azzal segítheti elő, hogy „kiköhögi", valójában mi nyomasztja. A szabadulás, elengedhetetlen része a helyettesítés, mindenképpen valami jóval. Tisztában van vele, mire vágyik, mit szeretne elérni, hozzá kell kezdeni! (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Népi gyógymódok

Váladékmentes, fullasztóan száraz köhögést enyhíti az ágy mellé helyezett párologtató. A gőzölgő vízbe a jól bevált kamillavirág mellett só is legyen. A citromfűből, vagy izlandi zuzmóból készített gyógytea szintén nyugtatja a légutakat

 

Web Analytics