TOP termékek

Meghűlés, megfázás, nátha

A meghűlés felső légzőszervi fertőzés (a felső légutak fertőzése). Nagyon sok embernél előforduló enyhe betegség. Szinte mindenki volt már náthás, akár egy évben többször is. Egészséges emberek maguktól, mindenféle kezelés nélkül is meggyógyulnak néhány nap alatt.

Nagyon ragályos, köhögéssel, tüsszentéssel terjed, valamint olyankor, ha nem mosunk kezet, miután az orrból vagy a szájból jövő váladékkal érintkezett a kezünk. Közönséges esetben néhány nap, egy hét alatt a panaszok mérséklődnek, majd kezelés nélkül is megszűnnek.

Jelentősége leginkább abban rejlik, hogy arra a néhány napra az életminőséget jelentősen rontja, illetve hajlamosító tényezők esetén szövődmények léphetnek fel. Kisebb közösségben járványok kialakulhatnak, mivel a náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos: Köhögés, köhögéscsillapítás

A meghűlés lehetséges lelki okai

A betegben kialvó életkedv oly mértékben csökkenti örömmegélő képességét, hogy a külvilágból érkező, fertőzést okozó vírusokkal szemben nem tud és nem is akar védekezni. (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Gyógymódok

A meghűlésnél a beteg tisztában van rosszkedvével, tudja mi váltotta ki. Ugyanez az influenzánál egészen másként fest. Ekkor még - sok esetben - azzal sincs tisztában: van-e valamilyen problémás élethelyzete, tényként fogadja el. A betegség azonban mégis azt mondja, azt mutatja: van! A gyógyulás bekövetkezik „magától"! Pihenjünk meg és gondoskodjunk magunkról. Tisztázni kell a problémát és újra együtt áramlani az élettel, lelki terheinket testi szintre helyezni, méregteleníteni, és nem a nátha által megtisztulni. (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Népi gyógymódok

Influenza, meghűlés, megfázás esetén bodza tea, csipkebogyó tea, eukaliptusz gőzölés, vöröshagyma és zúzott fokhagyma.

Web Analytics