TOP termékek

Menstruáció, menstruációs ciklus

A női nemi működés ciklikus jellegű. Ez a működés a lányoknál a serdülőkor végén, a fiatal felnőttkor elején 10-15 éves korban az első menstruációs vérzéssel (menarche) kezdődik, és a változó korban a menstruációs vérzések elmaradásával, (menopauza) fejeződik be.

Fiatal, serdülő lányoknál, a menstruáció még nem rendszeres, ezáltal gyakran görcsös, fájdalmas a vérzés. Az első szülés után, vagy a fogamzásgátló tabletta szedésével általában a tünetek megszűnnek, vagy legalább is enyhülnek.

A menstruációs görcsöket B6-vitaminnal és ligetszépeolajjal enyhíthetjük. A nők felénél a nagyobb C-, és E-vitamin illetve kálcium és magnézium bevitele, segít a fájdalmak, görcsök megszüntetésében. Ezek a tápanyagok együttesen ellazítják az érfalakat, így csökkentve a görcsös érzést. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos:Menopausa, változó kor, klimax

A menstruáció lehetséges lelki okai

A menstruációs görcsök okai lehetnek a női lét fájdalmas megélése, nem békülünk meg a nőiességünkkel, szexuális problémák, nem tudjuk átadni magunkat. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Lelki gyógymódok

Fogadjuk el nőiességünket és a női lét lehetőségeit; hozzunk áldozatot női feladatainkért; legyen a menstruáció egy olyan időszak, amikor kipihenjük magunkat; váljon a menstruáció tisztulási szertartássá. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Népi gyógymódok

A menstruáció elõtti - sok esetben igen kínzó, idõnként a munkavégzést is lehetetlenné tevõ - görcsös fájadalom esetében ajánlott:

  • palástfű tea,
  • málnalevél tea,
  • borbolya tea,
  • rozmaring tea.
Web Analytics