TOP termékek

Pajzsmirigy, pajzsmirigy betegségek

Pajzsmirigy működése

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső, ill. a gége alatt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy.

Pajzsmirigy

Két, jobb és bal lebenyét lehet elkülöníteni, a kettőt középen köti össze egy híd. Vérellátását mindkét oldalon 2-2- verőér biztosítja, az idegi ellátása részben a hangszalag feszességét, részben a hangszalag mozgását hivatott biztosítani. Ennek azért van jelentősége, mert sérülésük esetén a hangszín megváltozhat, rekedtség, súlyosabb esetben nehézlégzés léphet fel.

A pajzsmirigy funkcióját tekintve egy olyan belső elválasztású mirigy , amely azokért a hormonokért felelős, ami az idegrendszer normál működését, valamint növelik a sejtek energiatermelését és oxigén-felhasználását szabályozza, így hatást gyakorol a test összes szövetére és sejtjére.

A pajzsmirigy megbetegedései általában a túl- vagy alulműködésével kapcsolatosak.

Az alulműködése során a termelt hormonok mennyisége csökken, melynek tünetei az alábbiak lehetnek:

 • fáradékonyság
 • aluszékonyság
 • elhízás
 • székrekedés
 • fázékonyság
 • köröm töredezettsége
 • koleszterinszint megemelkedése
 • emlékezet romlás
 • depresszióra való hajlam.

A pajzsmirigy túlműködése esetén a testi tünetek:

 • pajzsmirigy lüktetés
 • szem kidülledtség
 • szapora szívverés és fulladás
 • szívritmuszavarok
 • intenzív izzadás és a melegre való különös érzékenység.

Pajzsmirigy problémák lehetséges lelki okai

A pajzsmirigy mivel a hormonrendszert "kezeli", így az egész tested működésére kihat, így szimbolikusan az egész életedre hatással van. A pajzsmirigy alulműködése azt mutathatja, hogy az életöröm, a vitalitás nem működik a megfelelő szinten az életedben. Ha így éled a hétköznapjaidat, vagyis monoton módon teszed a dolgodat, a kötelességeidet, azt jelenti, hogy nincs sok örömed benne.

A családi és munkahelyi kötelességtudat mellett sokszor észre sem veszed, hogy saját életedre nem marad időd, gyakran szinte mások életét éled. Ennek okai különbözőek lehetnek, de leggyakoribb a családi minta vagy a bizonyos élethelyzetekben megtapasztalt rossz válaszok rögzülése az életedben.

Ez megnyilvánulhat fokozott elvárásban, megfelelni akarásban, a kielégíthetetlen szeretetéhségben vagy az önbecsülés hiányában.

Úgy érezheted, hogy nincs valódi választási lehetőséged, azt kell tenned, amit az élet diktál neked, amit mások elvárnak tőled. Eközben haragod, dühöd, csalódottságod, keserűséged, tehetetlenséged elfojtod, és egyre mechanikusabban éled az életedet.

Az élet a napról napra történő túlélés jelenti.

Lelki megoldások

Mivel a pajmirigy a torokhoz közel található, így annak problémái gyakran a kommunikációddal, önkifejezésedhez kötődő gondokra utalhat.

Meg kell tanulnod őszintén kimondani az érzéseidet. Ha érint ez a betegség, érdemes fejlesztened kommunikációs képességeidet. Első lépésként merd tükörbe mondani az érzéseidet. (Minden reggel a reggeli mosakodáskor mondd a tükörbe 3x egymás után, hogy "Szeretem magam! Szeretem magam! Szeretem magam!)

Az önámítás nem megoldás. Építsd az önbecsülésedet azzal, hogy elkezdesz önmagadra másként tekinteni, gondoskodni, odafigyelve az érzéseidre, a szükségleteidre, az igényeidre, a testedre, a lelkedre, a gondolataidra, nem úgy, hogy feláldozod Önmagad, hanem önmagadon keresztül működsz együtt a veled kapcsolatba kerülő emberekkel.
Ha be tudod szerezni Robert Betz: Lépj ki a régi cipődből c. könyvét, ami segít kivetkőzni azokból a régi szokásokból, amit a múltadból az életedre rakódott.

A pajzsmirigy túlműködésének hátterében lelkileg a kommunikációs tényezők felerősödése áll, pl. ha pajzsmirigy túlműködésben szenvedsz, akkor általában hajlamos vagy pletykálkodásra, a rágalmazásra, hajlamos vagy összefüggéstelenül sokat beszélni, jellemző  lehet rád a hazudozás, mivel a lélek elfojtott, meg nem valósított fejlődési impulzusai önálló útra térnek.

A folytonos riadókészültség, amiben az ösztönös igényeidet és érzelmeidet szüntelenül elnyomod - akár az agresszív vagy elutasító érzelmeidet -, aminek a következtében egy folyamatos belső harcnak van kitéve a szervezeted. Ilyen esetben a pajzsmirigy túlműködés lép fel, amiben a megfelelő hormon kiválasztódása esetén tartós "vegetatív harci készültség" történik.

Mivel azonban az érzelmek nem nyilvánulnak meg, mert elfojtod és megtagadod őket, erre a harcra bensőleg kerül sor.

A megoldás egyetlen módja: Légy Önmagad! - s minden változni fog.

Úgy érzed, hogy ehhez a folyamathoz segítségre van szükséged, akkor keress fel az Életízesítő oldalon keresztül!

A pajzsmirigy betegségek népi gyógymódjai

Pajzsmirigy alul- vagy felülműködés esetén: 

 • Apróbojtorján teát korlátlan ideig kell inni: egy csapott evőkanál, 2 dl. vízzel leforrázni és naponta meginni.
 • A diólevél teát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan kortyokban meg kell inni. A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként fel kell tenni a nyakra.
Web Analytics