TOP termékek

Epe, epekő képződés

Az epének a zsírok lebontásában, emésztésében van nélkülözhetetlen szerepe. Az epehólyag ürülésének „ingere” az étkezés, ekkor az epehólyag összehúzódik, az epe pedig az epevezetékeken keresztül kiáramlik a vékonybél felső szakaszába. Ott összekeveredik a táplálékban lévő zsírrészecskékkel és a hasnyálmirigy által termelt enzim - lipáz - megkezdi a zsírok lebontását. Az összetevők egyensúlyának felborulásakor megkezdődik az epekőképződés folyamata. Az epefolyadékban koleszterinből van a legtöbb, a kövek 90%-a koleszterinkő. Hajlamosító tényező lehet a magasabb életkor, szív és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, köszvény, fogamzásgátló tabletták hosszú távú szedése, elhízás, örökletes hajlam, és meghatározó szerepet játszanak a helytelen táplálkozási szokások is. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos: Emésztés, emésztési zavarok

Epehólyag-problémák lehetséges lelki okai

 • Pósa szerint: Az epe működését és szerepét megismerve könnyebbé válik a teljes lelki térkép megértése is. Az epeváladék szerepe: benne találhatók azok az enzimek, melyek az elfogyasztott anyagok emésztését lehetővé teszik. Az epeváladék egy nagyon keserű folyadék és itt a keserűségnek igen fontos szerepe van. Lelki szinten azon dolgokat nevezzük keserűnek, melyek számunkra rossz, elkerülendő jelentéstartalommal bírnak. Csakhogy a teljes élethez, a tökéletes emésztéshez és megértéshez csupán akkor juthatunk el, amikor mindkét „oldal" jelen van.
  Az epebántalmakkal küszködő ember dühösködik, elfojtja (elraktározza) az epés megjegyzéseit, ennek következménye az epekő. Ha epés megjegyzései vannak, epetúltengése van, ugyanígy, amikor mindenben a keserűséget fedezi fel. Ezekkel a megjegyzésekkel egy rendkívüli dolgot fog cselekedni!
  Szellemi szinten az epében vannak azok az energiák, melyek erőt adnak, hogy fel lehessen dolgozni a szellemi táplálékot.
 • Dahlke szerint: az agresszió rejtett „raktáraiban" folyó nyílt harcok; az elnyomott, ki nem élt agresszió az Alvilágban keserűvé, mérgezővé és a hosszú visszatartás folytán alattomossá válik; az agressziónak ez a formája kitörésekor fájdalmat okoz; az „epés" hozzáállás testi szinten ide vezet.

Epekőképződés lelki okai

 • Pósa szerint: Kialakított egy falat, melyet nem hajlandó semmilyen körülmények között sem lebontani vagy átlépni. Abba a hitbe ringatja magát, hogy ez az elképzelés jó és tökéletes, de mint a példa - betegség - mutatja, a dolgok másként vannak. Az epe az emésztésben játszik jelentős szerepet. Ha ezzel van probléma, akkor: egy adott dolgot nem akar megemészteni. Minden igyekezetét és energiáját abban fekteti, hogy elkerülje a konfrontálódást, a szembekerülést, összes energiáját ez köti le, és a többire nem marad ereje. Az emésztésbe, a belőle származó ismeretekbe nem hajlandó energiát fektetni.
  Látszólag különösnek tűnhet: a nők körében lényegesen gyakrabban fordul elő, alakul ki ez a betegség. Vegyük figyelembe a férfi-nő közötti alapvető lelki különbözőségeket, és nyilvánvalóvá válik ennek gyökere. A férfiak (alapvetően, jellemzően) könnyebben kiadják magukból a felgyülemlett feszültségeket. Ezzel szemben a nők lényegesen béketűrőbbek, sokkal inkább igyekeznek kikerülni az összeütközéseket. A békülékeny alaphangnak köszönhetően egyszerűbben képesek megoldani a vitás helyzeteket.
 • Dahlke szerint: „beszáradt", „megkötött" energia, „megkövesedett" agresszió, a betegség gyakran családi problémák következtében alakul ki (gyakori a férjes, gyermekes anyák körében); mérgező, alattomos agresszió, amely energiaelzáródást okoz; a ki nem élt „epésség", az agresszió akar ezen a módon, epekő formájában megszületni, testet ölteni; azon konfliktusok felgyülemlése, amelyek elől régóta kitérünk.

<h2">Lelki gyógymódok

 • Pósa szerint: Próbáljon meg önmagával, saját problémáival foglalkozni, gondolatait kifejezésre juttatni.
 • Dahlke szerint: bátran szembesülni a régi, lenyelt agresszióval; feleleveníteni az eredeti helyzetet, amely az agresszív reakciót kiváltotta, és szembenézni vele.
  Megtanulni kezelni a felhalmozott agressziót
  , mielőtt az ellenünk fordulna, vagyis autoagresszióba csapna át. Kiélni, levezetni az agressziót: pl. verbálisan vagy konkrét cselekedetek által; élvezni az élet teljességét, zamatát, bőségét; az erőteljes mozdulatok, a kiabálás mint az agresszió levezetésének egyik módja megkönnyítik az epekövek megszülését (a tőlük való megszabadulást); ha időben élünk ezekkel a gyakorlatokkal, akár meg is előzhetjük a kövek kialakulását; a megelőzést szolgálhatja minden olyan gyakorlat, amellyel a fent említett lelki témaköröket mozgásban tudjuk tartani (az agresszió kiélését elősegítjük stb.).

Népi gyógymódok

<p">Epekőképződés esetére aloe vera tea, borbolya, borostyán, ezerjófű tea, articsóka tea, valamint párlófű tea a leghatásosabb gyógyfüvek.

Web Analytics