TOP termékek

Fulladás, nehéz légzés

Fulladás: Az oxigén hiánya vagy a szén-dioxid felszaporodása okozta légzésleálláshoz kapcsolódó zavarok összessége. A fulladást előidézheti a légzőnyílások mechanikus elzáródása, a légutak sérülése, összenyomódása, a légzőmozgások akadályoztatása, mérgezés, a légzőközpont bénulása, az oxigén elhasználódása a közvetlen környezetben. Nehézlégzés: Leggyakrabban a légzőrendszer, valamint a szív- és érrendszer károsodása miatt kialakuló légzési nehezítettség. A fulladásérzést kiváltó okok közül elsőként a légúti betegségek és a mellkasfal elváltozásai jöhetnek szóba. Így például a krónikus obstruktív tüdőbetegségek, mint a tüdőtágulás és a krónikus hörghurut. A vérszegénység, a pajzsmirigy megnagyobbodása és/vagy túlműködése, illetve a pszichés nyugtalanság, a pánikbetegség és a szorongások szintén eredményezhetnek nehézlégzést.

Lelki okok

  • Dahlke szerint: a gége nyálkahártyájának erős megduzzadása diftéria (krupp) és más gyulladások esetén (pszeudokrupp), gyakoribb (városi) gyermekeknél, akik jellegzetes környezeti ártalomnak vannak kitéve (és ezáltal bizonyára nem tudnak eleget tenni testük igényeinek): háború a nyak körül (a nyakban), „ez vérre megy"; agresszív összetűzések a hang és a nyelés területén; nem érjük be semmivel, teletömjük a torkunkat mindennel óriási csatározás formájában kapjuk meg most azt, ami a lokalizációtól életveszélyessé vált; fulladásveszély: a torok teljesen megduzzad, belső önfojtás; a duzzadástól és rekedtségtől már kiabálni, a megduzzadt terület fájdalmai miatt pedig nyelni se tudunk; agresszív levezetés: tipikus rekedt (kruppos) köhögés; szorongat a torkunk, képtelenek vagyunk lélegezni; az a veszély fenyeget, hogy a fej és test közötti kapcsolat megszakad.

Lelki gyógymódok

  • Dahlke szerint: (tanácsok az érintett szülők számára) határozott összetűzések keretében harcoljunk a túlélésért, védekezzünk, vívjuk meg a harcot a hangok és a nyelés területén, véleményünket fogalmazzuk meg nyíltan, és érvényesítsük is; hangoljuk össze a fej és a test (többi részének) igényeit. Szabaduljunk meg az agressziótól azáltal, hogy utat engedünk neki.

Népi gyógymódok

Fulladásos, asztmás tünetek esetén a legjobb gyógymód a vöröshagyma (nyersen) bevitele a szervezetbe. Csökkenti az orrdugulást, tisztítja a légutakat.

 

Web Analytics