TOP termékek

Érelmeszesedés, érszűkület

Orvosi neve atherosclerosis, mert az ér falában egy kásás tapintatú meszes anyag halmozódik fel. Az "athera" görögül kását, a "skleros" pedig keményet jelent.

Az érelmeszesedés típusai között lehet ami a szívet ellátó artériákat érinti, ekkor koszorúér betegségről beszélünk, mely végül szívinfarktushoz vezethet. Lehet a lábat ellátó ereket érintő, ekkor terhelésre jelentkező fájdalom (klaudikáció intermittens) jelentkezhet. Továbbá lehet a nyaki ütőeret érintő, mely agyi keringési zavart okozhat, mely sztrókhoz vezethet.

A betegségnek nincsenek tünetei, így sokszor már csak előrehaladott állapotban kerül felismerésre. Szövődményei angina, klaudikáció, sztrók fokozatosan alakulnak ki, és az ér szűkítésének mértékében egyre súlyosbodnak, a probléma csak az, hogy akár 70%-os is lehet a szűkület, mire egyáltalán fellépnek a tünetek.

Az érelmeszesedés lehetséges lelki okai

A szív- és az agyi infarktus leggyakoribb kiindulópontja: életünk folyamának részleges vagy általános „bebetonozódása"; az életfolyam megkeményedése, megmerevedése. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Lelki gyógymódok

Energetikai szempontból a lényegre szorítkozni; saját energiánk szigorú beosztása; az energiapazarlás leállítása; az energiapazarláshoz felhasznált "helyettesítő eszközök" felismerése és leállítása: ehelyett a személyiség szempontjából a lényegre koncentrálni. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Népi gyógymódok

Érelmeszesedés lassító gyógyfüvek:galagonya tea, vöröshagyma (nyersen), vöröshagymás tej.

Web Analytics