Új jelszó kérése
Kategóriák
TOP termékek
Fizetési megoldás
Partnereink

Asztma


Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amit rohamokban jelentkező nehézlégzés kísér. Az asztma bronchiale az egyik leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség, amely azonban kialakulhat felnőttkorban is.

Az asztmás megbetegedés kockázati tényezői közé soroljuk az öröklődést, az atópiát (allergiás hajlam), az allergéneknek való kitettséget, bizonyos vírusfertőzéseket és a dohányfüstöt. Valamilyen ingerre fokozott válasszal reagál a légcső és a hörgők rendszere, s ennek eredménye a légutak hirtelen kialakuló, jelentős beszűkülése, amely nehézlégzést, mellkasi nyomásérzést eredményez, fulladással, köhögéssel jár.

A betegség rohamszerűen lép fel, hangos sípolással, verejtékezéssel, heves szívdobogás, halálfélelem kíséretében.

Lelki okok

Dahlke szerint

 • Pöffeszkedés, felvágás, az (emberi) kapcsolattal szembeni ellenállás; félelem az első lépéstől, a hatalomvágy és az áldozat szerepének kiélése, zsarolás, nem tud szabadon lélegezni: nem tudja kiélni a saját vágyait. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Más forrás szerint 

 • Ez a tünet illetve a betegség minden esetben valamilyen elnyomásra, az elnyomás érzetére utal, amire az asztmatikus roham a válaszreakció. Mivel jelen esetben görcsről, beszűkülésről beszélünk, egy lelki ragaszkodás, szűkült tudati állapot van a háttérben. Mégpedig egy olyan dologhoz ragaszkodik a beteg, amit kellemetlennek, terhesnek érez!

Az elnyomás kialakulása

Lehet családi, iskolai vagy munkahelyi eredetű, de ami a legjellemzőbb: ha egyik helyen fellép, a másik kettőn is értelemszerűen jelentkezni fog.

 • Felnőtt korban elsősorban azokat jellemzi, akik beosztotti viszonyban állnak, és úgy értékelik jelenlegi helyzetüket, hogy nem tehetik azt, amihez kedvük van.
 • Gyermekkorban a kialakuló asztmatikus megbetegedések mögött elsősorban a családi körben vannak azok a tényezők, melyek kiváltják a rohamokat. Ezek a konfliktusok lehetnek egészen aprók, melyek a szülőknek fel sem tűnnek, de a gyermeki lélek sokkal érzékenyebb és észleli a „mélyben" megbúvó ellentéteket is. Továbbá nem kell feltétlenül a nézeteltéréseket keresni, okolni, hiszen lehetséges: csak a gyermek értelmezi tévesen.
 • Mindkét esetre ugyanaz a jellemző, rohamaival kívánja magára terelni a szülők, társak, főnökök figyelmét, hogy többet, de inkább másképpen figyeljenek rá, hagyjanak neki szabad teret, szabadságot!

Lelki gyógymódok

Dahlke szerint

 •  A tudat kitágítása; „tért hódítani" átvitt értelemben; a polaritás fölé emelkedni, de az érme mindkét oldalát felismerni; a be- és kilégzés folyamán a „halj meg, és szüless újjá” elv felfedezése; a magasröptű álmok tudatos megvalósítása; egységben lenni önmagunkkal. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Más forrás szerint

 • A tüdőből és az éteri aurából ki kell húzni a blokkot.
 • Fel kell tölteni a beteget mindazzal az erővel, amire szüksége van.
 • Beszélgetések során fel kell hívni a figyelmét, hogy minden döntés az ő kezében van.
 • Kezdetben kisebb, majd nagyobb dolgokban is kezdjen el önállóan dönteni
 • Álljon ki az igaza mellett
 • Gyerekeknél hagyjuk, hogy teljesüljön a szabad akarata (természetesen csak az, amelyiknek nincs visszafordíthatatlan következménye). Erősítsék bizonyosságukat, hogy ők is képesek elérni kitűzött céljaikat.

Népi gyógymódok

Asztmás tünetek esetén a legjobb gyógymód a vöröshagyma (nyersen) bevitele a szervezetbe. Csökkenti az orrdugulást, tisztítja a légutakat.

Lásd még: Jó Egészséget Kisokos-Fulladás, nehézlégzés


Sorrend:


Sorrend:

Webáruház készítés
Web Analytics