TOP termékek

Asztma

Az asztma kialakulásának lelki okai

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amit rohamokban jelentkező nehézlégzés kísér. Az asztma bronchiale az egyik leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség, amely azonban kialakulhat felnőttkorban is.

Az asztmás megbetegedés kockázati tényezői közé sorolják az öröklődést, az atópiát (allergiás hajlam), az allergéneknek való kitettséget, bizonyos vírusfertőzéseket és a dohányfüstöt. Valamilyen ingerre fokozott válasszal reagál a légcső és a hörgők rendszere, s ennek eredménye a légutak hirtelen kialakuló, jelentős beszűkülése, amely nehézlégzést, mellkasi nyomásérzést eredményez, fulladással, köhögéssel jár.

A betegség rohamszerűen lép fel, hangos sípolással, verejtékezéssel, heves szívdobogás, halálfélelem kíséretében.

 

Mi zajlódhat a lélekben?

Szükség van arra, hogy életet vegyek magamhoz (belégzés), azonban nem vagyok képes adni (kilégzés), ezért annyira pánikba esem (könnyű belégzés, nehéz kilégzés), hogy a légzésem elégtelenné válik.

Ezekkel a kérdésekkel jobban megértheti az asztma kialakulását!

Túlságosan ragaszkodom bizonyos emberekhez vagy dolgokhoz, amelyeket nem vagyok képes elengedni?

Megfullaszt a düh, az agresszió, amelyet nem akarok megélni, olyannyira, hogy az már a torkomat szorongatja?

Esetleg félek, hogy valamiben főleg szeretetben hiányt fogok szenvedni?


Pöffeszkedés, felvágás, az (emberi) kapcsolattal szembeni ellenállás; félelem az első lépéstől, a hatalomvágy és az áldozat szerepének kiélése, zsarolás, nem tud szabadon lélegezni: nem tudja kiélni a saját vágyait. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum) 

Ez a tünet illetve a betegség minden esetben valamilyen elnyomásra, az elnyomás érzetére utal, amire az asztmatikus roham a válaszreakció. Mivel jelen esetben görcsről, beszűkülésről beszélünk, egy lelki ragaszkodás, szűkült tudati állapot van a háttérben. Mégpedig egy olyan dologhoz ragaszkodik a beteg, amit kellemetlennek, terhesnek érez!


Hogyan alakulhat ki az elnyomás?

Lehet családi, iskolai vagy munkahelyi eredetű, de ami a legjellemzőbb: ha egyik helyen fellép, a másik kettőn is értelemszerűen jelentkezni fog.

  • Felnőtt korban elsősorban azokat jellemzi, akik beosztotti viszonyban állnak, és úgy értékelik jelenlegi helyzetüket, hogy nem tehetik azt, amihez kedvük van.
  • Gyermekkorban a kialakuló asztmatikus megbetegedések mögött elsősorban a családi körben vannak azok a tényezők, melyek kiváltják a rohamokat. Ezek a konfliktusok lehetnek egészen aprók, melyek a szülőknek fel sem tűnnek, de a gyermeki lélek sokkal érzékenyebb és észleli a „mélyben" megbúvó ellentéteket is. Továbbá nem kell feltétlenül a nézeteltéréseket keresni, okolni, hiszen lehetséges: csak a gyermek értelmezi tévesen.
  • Mindkét esetre ugyanaz a jellemző, rohamaival kívánja magára terelni a szülők, társak, főnökök figyelmét, hogy többet, de inkább másképpen figyeljenek rá, hagyjanak neki szabad teret, szabadságot!

Lelki gyógymódok

 A tudat kitágítása; „tért hódítani" átvitt értelemben; a polaritás fölé emelkedni, de az érme mindkét oldalát felismerni; a be- és kilégzés folyamán a „halj meg, és szüless újjá” elv felfedezése; a magasröptű álmok tudatos megvalósítása; egységben lenni önmagunkkal. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

 

Más források szerint

  • A tüdőből és az éteri aurából ki kell húzni a blokkot.
  • Fel kell tölteni a beteget mindazzal az erővel, amire szüksége van.
  • Beszélgetések során fel kell hívni a figyelmét, hogy minden döntés az ő kezében van.
  • Kezdetben kisebb, majd nagyobb dolgokban is kezdjen el önállóan dönteni
  • Álljon ki az igaza mellett
  • Gyerekeknél hagyjuk, hogy teljesüljön a szabad akarata (természetesen csak az, amelyiknek nincs visszafordíthatatlan következménye). Erősítsék bizonyosságukat, hogy ők is képesek elérni kitűzött céljaikat.

Aromaterápiás tippek

(forrás: Frank Zsófia - Kürti Gábor: Gyógyulás illóolajokkal)

Bedörzsölő szer

A hordozóolajat az illóolajokkal zárt tégelyben vagy üvegben finoman rázza össze. A bedörzsölő szerrel naponta masszírozza meg a nyakát és mellkasát.

Hordozóolaj: jojobaolaj

10ml

Eukaliptuszolaj 8 csepp
Rozmaringolaj 8 csepp
Teafaolaj 8 csepp
Borsmentaolaj 6 csepp
Kámforolaj 6 csepp
Citromolaj 4 csepp

Inhaláló keverék

Keverje össze az olajokat, majd a keverékből egy alkalommal 6-8 cseppet csepegtessen 1 liter forró vízbe.

Levendulaolaj 8 csepp
Eukaliptuszolaj 6 csepp
Kámforolaj 4 csepp
Borsmentaolaj 4 csepp
Citromolaj 3 csepp

Népi gyógymódok

Asztmás tünetek esetén a legjobb gyógymód a vöröshagyma (nyersen) bevitele a szervezetbe. Csökkenti az orrdugulást, tisztítja a légutakat.


Pozitív mondatok, gondolatok

"Alázattal beismerem, hogy mi az, amin képes vagoyk változtatni, még akkor is , ha ez kevésnek tűnik, és elsősorban elfogadom, hogy szeretettel kell nyitnom a világra, és dolgozom az interiorizációs folyamaton, amelyre valóában nagy szükségem van. Minden a legjobban fog alakulni az életemben, elégedett leszek, szeretettel, gyengédséggel leszek körülvéve, és légzésem normális, kiegyensúlyozott lesz. Megtanulom szeretni magam és az életet."

(forrás: Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona)

 

Lásd még: Jó Egészséget Kisokos-Fulladás, nehézlégzés

Web Analytics