TOP termékek

Fáradtság, krónikus fáradtság

Orvosi szempontból a fáradtságot szubjektív tünetnek tartják, azaz olyan panasznak, amelyet mindenki pontosan érzékel, ugyanakkor csak nehézségek árán lehet vizsgálattal igazolni vagy mérni. Bár a pontos okok nem ismertek, az immunrendszer gyengülése jelentős szerepet játszhat ebben a betegségben. A krónikus fáradtság szindróma (angolul: Chronic Fatigue Syndrome - CFS) fő tünete az állandó és általános kimerültség. A Krónikus Fáradtság Szindróma (CFS) tehát nem más, mint az adaptációra elfogyott energia hiány okozta állapot, amikor már önmagunk belső rendjére nem marad semmi, tehát stressz betegség. A túlzott stressz ellentétele, azaz a teljes információ-hiány, az abszolút ingermetes környezet is ugyanezeket a szimptómákat váltja ki.

Az immunrendszer erősítésének lelki háttere: Amikor teljesen tökéletesnek, egésznek és kereknek érezzük, tapasztaljuk a világot. Ez csak abban az esetben jön létre, amikor az örömet megéljük és megtapasztaljuk. Ennek következtében békesség, megelégedettség jár át bennünket, ami pedig harmonizálja a belső tüzet. A tűz egyensúlyában lesz leginkább tökéletes az immunrendszer.(Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

A fáradtság lelki okai:

  • Dahlke szerint: rosszul, azaz „kéroldalán égetni a gyertyát"; elsorvadni, kiégni; krónikus fáradtságérzet, amely alvással se csökkenthető; levertség; az energiatartalékok kiürülése; az akkumulátor lemerülése.

A fáradtság lelki gyógymódja:

  • Dahlke szerint: gondoskodni a belső nyugalom megtalálásáról; visszavonulni az élet mindennapos harcaiból; rálátást nyerni az élet dolgaira; lelkileg is kiadni minden erőnket egészen addig, amíg ide is üresség költözik; „ a gyertyát a megfelelő oldalán égetni": valódi lelkesedést megélni (égő szívvel, lánglélekkel, odaadással művelni valamit), pl. olyan munkát találni, amely örömöt okoz.

A tavaszi fáradtság lelki okai:

  • Dahlke szerint: az évszakok váltakozásával a változás frissességet szimbolizáló zöld saláta, hegyes csírák, amelyek kibújnak az anyaföldből, rügyek, amelyek kipattannak a burokból) a saját marsi erőinket elnyomni; félelem az újtól, az energiától, amely tavasszal tör elő; elmulasztottuk a téli álmot, nem gyűjtöttünk elég erőt.

A tavaszi fáradság lelki gyógymódja:

  • Dahlke szerint: elismerni, hogy a változás a teremtés, a természet lényege; saját vitális energiáinkat nyíltan és örömmel elfogadni; megtanulni szeretettel fogadni az újat, fejlődési lehetőségként értelmezni, értékelni azt. Összhangba kerülni az idő ciklikusságával: a nyugalom és az aktív időszakok közötti egyensúly kialakítása; beilleszkedni az évszakok váltakozásába.

Népi gyógymódok: Frissítő gyógynövényeink: a kakukkfű, rozmaring, melyeket tea, vagy frissítő fürdő formájában is hatékonyan alkalmazhatunk fáradtság ellen.

Web Analytics