TOP termékek

Övsömör, övsömör kezelése

Általános tudnivalók

Az övsömör (herpes zoster) kialakulásáért ugyan azon vírus felelős, amely a bárányhimlőt (varicella) is okozza. Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.

A kiütések leggyakrabban a törzsön és az arcon jelentkeznek, de bárhol a bőrfelületen megjelenhetnek. A kiütések égő érzéssel járnak, gyakori a fájdalom, mely akár a kiütések jelentkezése előtt 2-3 nappal is fennállhat már. A kiütések apró hólyagokból állnak, melyek csoportosan helyezkednek el. Gyakran kifakadnak, így egy idő után már nem láthatók, helyettük nedvező-pörkkel fedett terület marad.

Az övsömör hólyagjainak kezelésére helyi szárító hatású készítményeket alkalmaznak, melyek általában ecsetelők, kenőcsök vagy paszták. Az apró hámfosztott bőrfelületeket, pedig hámosító szerekkel kezelik.


Övsömör lehetséges lelki okai

Az övsömör a bőrön, egy adott ideg mentén övszerűen, féloldalasan jelenik meg, innen ered az elnevezés is. Mivel az idegek a belső kommunikációnk eszközei, a kiütés által kiváltott fájdalom az érintett terület kommunikációs zavaráról árulkodik.

 

"Úgy érzem, megtámadtak és emiatt mély keserűséget élek meg. Egy ember vagy egy helyzet megsebzett, és ez feszültséget okoz bennem, pedig a testemnek figyelemre van szüksége. Olyan érzésem is lehet, hogy bemocskoltak. Az első reakcióm a visszavonulás, bezárkózás, mert azt gondolom, így elkerülhetek egyéb sérüléseket. Azért viselkedek így, mert a helyzet nagy belső bizonytalanságot okoz számomra. Ha így reagálok, magam ellen fordítom azt az agressziót, amelynek úgy érzem, áldozatává váltam. A kifakadó kiütés jelzi, hogy intenzív érzelmi irritációt érzek egy dolog vagy egy személy miatt, ez nagy stresszt vált ki belőlem, ami nagyban megnehezíti döntéshozatalaimat. A testem azt üzeni számomra, hogy bízzak az életerőben, amely bennem lakozik. Elfogadom az érzékeny természetemet, mivel ez is én vagyok."

 

Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona


Lelki gyógymódok

Szabadítsuk fel az eddig meg nem nyilvánult lényünket, lényegünket; örüljünk saját alkotásainknak.(Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)


Aromaterápiás tippek a lelki okok megoldásához

Bedörzsölőszer

Egy üveg- vagy porcelántálkában keverje össze a darát vagy a lisztet a mézzel és az illóolajokkal. Ha a jobb kenhetőség miatt szükséges, tegyen hozzá pár desztillált vizet. Masszírozza be a bedörzsölő szerrel az érintett bőrrészeket. Hagyja hatni pár percig a szert, majd alaposan öblítse le.

Bergamottolaj 2 csepp
Rózsafaolaj 2 csepp
Mirhaolaj 1 csepp
Rozmaringolaj 1 csepp
Teafaolaj 1 csepp
Ilang-ilangolaj 1 csepp
Kukoricadara, mandula- vagy mogyoróliszt 2 evőkanál
Méz 1 evőkanál

Fürdőolaj

Az illóolaj-keveréket egy kis tejjel vagy mézzel összekeverve csepegtesse a meleg vízzel teli kádba és 30 percet töltsön a vízben relaxálva. Vigyázzon, nehogy elaludjon fürdés közben! A Tünetek enyhüléséig hetente többször ismételje meg a fürdőt, majd heti alkalommal, miután az állapota javult.

Bergamottolaj 4 csepp
Kamillaolaj 2 csepp
Teafaolaj 2 csepp
Mirhaolaj 2 csepp
Levendulaolaj 1 csepp

Segítsük az immunrendszerünket és figyeljünk a táplálkozásra!

Ha övsömörben szenvedünk a legfontosabb, hogy erősítsük fel az immunrendszerünket, fogyasszunk minél több nyers, szezonális zöldséget és gyümölcsöt. Idegrendszerünket tápláljuk minél több B-vitaminnal, ahogyan a megnövelt kalcium és magnézium bevitel szintén jó hatással vannak idegeinkre, hiszen erősítik és óvják az irritált idegvégződéseket. Fontos tudni, hogy az A- és C-vitamin szintén elősegíti az övsömör miatt károsodott bőrfelület mihamarabbi regenerálódását. A megemelt lizin –esszenciális aminosav− fogyasztása segít lerövidíteni a betegség lefolyását, míg az adenozin −nukleozin− mérsékli az övsömör intenzitását.


Népi gyógymódok

Ekcéma, sömör, pikkelysömör esetén hatékony szerek az aloe vera gél, avokádó olaj, bojtorján főzet, boróka tinktúra, csalán kenőcs, és a dió borogatás.

 

Web Analytics