TOP termékek

Édesítőszerek

Édesítőszerek

NYÍRFACUKOR KOCKA 188G
1 830 Ft
Egységár: 9,73 Ft/g
 

Ma Magyarországon az emberek átlagosan 40kg cukrot fogyasztanak, ami majdn 80dkg hetente!

Az édes íz szeretet az emberhez tartozik, de mostanra az izolált, finomított cukor elerjedésével igen jelentősek az ilyenfajta édességek káros hatásai. Ez a cukor ugyanis tápérték nélküli, üres kalória, túlzott mértékű fogyasztása többek között elhízást, fogszuvasodást, a szervezet elsavasodását okozza.

Az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve olyan mennyiségű cukor feldolgozására, amit az átlagember ma elfogyaszt. Mivel a mai embernél már gyakran függőség is kialakult, így nem könnyű leszokni róla és visszatérni a természetes közegben és mennyiségben előforduló formáihoz.

Jó hír, hogy van megoldás!

Alternatívák fehér, finomított cukor helyett

A bio- és reformélelmiszereket árusító boltok kínálatában sokféle alternatívát találunk a kristálycukor kiváltására. Így a cukorbetegeknek, a candida-diétát folytatóknak, a paleo étrenden élőknek, a fogyni vágyóknak vagy az egyszerűen egészségesebb életmódra törekvőknek sem kell lemondaniuk az édes íz élvezetéről.

Természetes cukrok

Méz

Rengeteg pozitív élettani hatása van a méznek. Sokfajta vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, sőt, erősíti az immunrendszert is. Édessége készítésekor is kedvelt édesítőszer, hiszen igazán egyedi ízt ad a sütemény tésztájának. Legyen szó akár a mézes bélesről, mézes kalácsról vagy a kókusz kockáról.

Nádcukor

Nem keverendő össze a nagykristályosra szárított, melaszos finomított cukrokkal. Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott folyadékból gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat. 

Szőlőcukor

A nevével ellentétben kukoricából vagy burgonyából nyerik. Főként sportolóknak szokták ajánlani fogyasztását, mivel már a nyálban lebomlik, és gyorsan felpörgeti a szervezetet. Emiatt viszont óvatosan kell fogyasztani, mivel pillanatok alatt megemeli meg a vércukorszintet, ami nagy terhet jelenthet az inzulinháztartás számára.

Gyümölcscukor

Más néven fruktóz. Természetes formájában a mézben és a gyümölcsökben található meg, a neve csalóka, mert a terméket nádcukorból, vagy cikóriagyökérből állítják elő. Nagyon édes, majdnem ötvenszer annyira, mint a kristálycukor, emiatt fele mennyiség is elég belőle.

Süteménysütéshez kifejezetten javasolt, mert jobban megköti a nedvességet, emiatt aztán a sütik tovább maradnak puhák. A vércukorszintet lassabban emel, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, viszont egészségesnek nem egészségesebb. Üres kalóriának számít, mivel szénhidráton kívül nem tartalmaz semmilyen tápanyagot, vagy vitamint. Mértékkel használjuk!

Nem cukor, de édes

Nyírfacukor, xilit, eritrit

Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli a szervezet inzulinháztartását. 

A nyírfacukor 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor. 

Kiválóan alkalmas a cukorbetegek számára. A nyírfacukor glikémiás indexe 7 (hagyományos cukor 68-asával szemben), ami azt jelenti, hogy a szervezet igen lassan dolgozza fel. A lassú felszívódásnak köszönhetően pedig nem emeli meg lökésszerűen a vércukorszintet, hanem normál szinten tartja azt.

A nyírfacukor szerkezete nagyon stabil, így a különböző baktériumok nem képesek lebontani. Ezáltal véd a fogszuvasodás ellen, mert a szájban található baktériumok nem tudnak savakat előállítani a segítségükkel. Stabilitása hozzájárul, hogy a Candida betegséget esetén is alkalmazzuk.

Mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas!

Figyelem, túlzott fogyasztása hasmenést okozhat egyeseknél.

Eritritol 

Gyorsan képes felszívódni a vékonybélben, így csak igen kis mennyisége jut át a vastagbél falán. Ennek következménye, hogy nem lesznek olyan tipikus mellékhatásai, mint más cukoralkoholt tartalmazó édesítő szereknek, mint puffadás, gázosodás, hasmenés.

Bizonyos kutatások azt tapasztalták, hogy a tápcsatornában felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában ürül a szervezetből 24 órán belül a vizeleten keresztül.

Nem befolyásolja a vércukorszintet, mivel glikémiás indexe 0. Nincs hatással az inzulintermelésre, így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukoréhoz képest. Íze hűs és édes. Utóízzel nem rendelkezik.

Erős a gombaszaporodást gátló hatása, így candida betegségben szenvedők is fogyaszthatják. Növeli az élelmiszerek eltarthatóságát. A cukorral ellentétben jót tesz a fogaknak!

Sztevia

Egyáltalán nem nevezhető cukornak a stevia, mégis a legjobb természetes édesítőszer por, csepp vagy akár tabletta formában.

A stevia nevű növényből vonják ki, különböző vegyületei 12-szer, vagy akár 300-szor édesebbek lehetnek, mint a cukor. (A növény levelének fogyasztása is igen kellemes édes ízt ad!)

A sütemény készítéskor nem hozza létre azokat a változásokat, amiket a hagyományos cukor, viszont nem csak ártalmatlan, hanem kifejezetten gyógynövénynek minősül.

Az egyetlen hátránya lehet a jellegzetes íze, amit a gyártók különböző módszerekkel próbálják kiküszöbölni a steviás édesítőszerek esetében. Nem tartozik az olcsó termékek közé, viszont elég keveset használni belőle!

Egyáltalán nem emeli a vércukorszintet, nincs kalóriatartalma, és számos kedvező hatása van a szervezetre. Érdemes egy kicsit kutatni, míg megtaláljuk a számunkra kellemes ízű steviát!

Web Analytics