TOP termékek

Gyomor, bélpanaszok

A gyomor (latinul: ventriculus, görögül: gaster) a nyelőcső és a vékonybél között elhelyezkedő, izmos falú üreges szerv. Az emésztőcsatorna legtágabb részét képezi, szerepe van a táplálék raktározásában és az emésztésben. A helytelen táplálkozás - amely részben a rohanó életforma, részben a nem megfelelő minőségű élelmiszerek fogyasztásának következménye - rengeteg embernél vezet emésztési problémákhoz. A lassú, nehéz emésztés igen gyakori panasz. Puffadás, nehéz gyomor, savas reflux, hasi görcsök, gyomorkorgás, hányinger: ezek a problémák alapvetően a modern életforma következményei. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos: Gyomorfekély

Lelki okok:

A gyomorbetegségek:

 • Dahlke szerint: a haragot lenyeli: "valami belénk rágja magát"; nem éljük ki agressziónkat: "megsavanyodunk"; próbáljuk megemészteni a lenyelt érzelmeket: az agresszió (sav) elpárolog; hiányzik a képességünk ahhoz, hogy az agresszióval tudatosan bánjunk, és a konfliktusokat felelősségteljesen megoldjuk; a túl sok gyomorsavtól nyomás keletkezik a gyomorban, és ez megakadályozza az új benyomások befogadását; nincs étvágyunk; vágyódás a konfliktusoktól mentes, gyermekkori, paradicsomi állapotra: a pépes bébiételeket és kásákat kívánjuk (gyomorkímélő étrend), nem akarunk kemény falatokat lenyelni, a "nyerskoszt" visszautasítása; "otthon ülő", "fészeklakó" fióka, "leragadt" a gyermeki magatartásformáknál, orális-agresszív fixáltság, viszonzás nélküli kényeztetés és gondoskodás igénye; az élet és az étel legyen mentes a kihívásoktól és ingerektől.

A gyomorhurut:

 • Dahlke szerint: 1. irritáció: sebzett lélek, regresszív, biztonság utáni vágy; könnyen megsértődünk; állandó sértődéseink, görcsös ragaszkodásunk és védelemigényünk miatt másoknak már puszta jelenlétünktől is felfordul a gyomruk; homok (bánat) került a gépezetbe; 2. gyulladás: vérre menő harc és háború egy olyan területen, ahol biztonságnak és harmóniának kellene lennie; a jóindulatú befogadókészség és az agresszív hárítás összetűzése (egy olyan dolog miatt, amitől hányingerünk van); önmagunk ellen fordítjuk saját agresszív erőinket, savainkat; savanyúak, mérgesek leszünk, valami nagyon felidegesít; lenyeljük az érzéseinket, ahelyett hogy kiengednénk őket, saját gyöngeségünket nem becsüljük, és túl sokat követelünk magunktól (túl fűszeres ételek, túl sok stressz stb.).

A gyomorneurózis:

 • Dahlke szerint: fájdalmak (nyomás, csikarás, égés, szúrás a gyomorban): segélykiáltások; hányás: "hányingerünk van tőle", egy, a saját magunk számára nem megemészthető dolgot újra "visszaadunk"; "lenyeltünk" valamit, ami nyomaszt; ez ingerel és nem hagy nyugodni minket, de a gyomorban rossz helyen van; valami csípi a nyelvünket, majd marja a gyomrunkat, de ezt elsősorban szellemileg és lelkileg kellene feldolgozni, nem pedig fizikailag; a gyomor szúró fájdalma egy másik szinten, átvitt értelemben vett sebesülésre utal.

A gyomorszájgörcs:

 • Dahlke szerint: a lenyelt falattal szembeni ellenérzés; krónikus követelőzés; mély félelem mindenfajta újdonság befogadásától; elzárkózás mindenfajta "betolakodótól"; "hányok tőle" vagy "felfordul tőle a gyomrom"; hatalmas éhség és hasonlóan hatalmas félelem tartják fenn az "egyensúlyt"; mohóság és aszkézis.

A bélproblémák, haspuffadás lelki okai:

Pósa szerint: A feszívódás, feldolgozás és a dolgok (tapasztalatok) beépítése a szervezetbe valamint a felesleg kiürítése. Jórészt mindenkinek a saját belügyének számít: hogyan, miként és mit épít be életébe, fontos, lényeges részleteket.

 • Vékonybél: szükségünk van egy életfelfogásra, mellyel megközelítjük a tapasztalatokat, táplálékokat.  Ezek az elvek fogják meghatározni a táplálékhoz való viszonyunkat. Amikor a vékonybélben keletkeznek működési zavarok, akkor zavar keletkezett a felfogásunkban.
 • Vastagbél: a "finom" munka. Azaz itt kerülnek lebontásra azok az apróságok, részletek, melyek színessé, teljessé teszik életünket. Pangás alakul ki (lásd még székszorulás), amikor nem szívesen foglalkozunk a részletekkel.
 • Vakbél: a vakvágányok. Előfordul, hogy olyan dolgot is szeretnénk megemésztésre félretenni, aminek hiábavalóságáról meggyőződtünk. Vagyis tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy nem kellene "bespájzolni", de azért félretesszük későbbre. Amikor ráébredünk hiábavalóságára, amikor lázadni kezdünk ellene: gyulladás keletkezik.
 • Bélgázok: Természetes jelenség, ami az emésztéssel, a bomlási folyamatokkal együtt jár.  Mindannyian tudjuk: amikor valamilyen lelki jelenséget feldolgozunk, egy ingert értékelünk; fogunk benne olyan részt találni, ami mulandó.  Folyamatosan él bennünk, mindig tudjuk, hogy a dolgainkat meg kell emészteni (ez nem csupán a fizikai síkra vonatkozik), tehát a vágy, mely katalizátorként működik, bennünk kell hogy legyen.  A beteg, "gyengeségei" következményeként visszatartja a fáradt gőzt. Az élethez hozzátartozik a tiszta levegő. Ezt a beteg nem érzékeli és csak részlegesen hasznosítja. Következésképpen a belekben keletkező gázokkal kell helyettesíteni.
 • Dahlke szerint: felfuvalkodottság; felfújt méltóság, fontosság, "súlyosság"; helytelen tápszerek élelmiszerek helyett ("fast food"); a helytelen rágás miatt elégtelen az előemésztés a szájban: evés helyett falás; dysbiosis (a bélbaktériumok egyensúlyának megbomlása), azaz diszharmónia alakul ki a belekben, a szervezet alapvető, életfontosságú szerveiben.

Lelki gyógymódok:

A gyomorbetegségek:

 • Dahlke szerint: tudatosítsuk érzéseinket és vágyainkat, legyünk tisztában a ténnyel, hogy az anyai védettséget, illetve gyermekkori paradicsomi állapotot sírjuk vissza, vegyük észre, hogy még mindig gondoskodásra és nem viszonozandó szeretetre vágyunk; dolgozzuk fel tudatosan konfliktusainkat, a benyomásokat emésszük meg; a függetlenség, becsvágy és érvényesülési képesség látszatát szüntessük meg; agresszív becsvágyunkat éljük ki; semmisítsük meg saját fészkünket; az út a szerelem felé ne a hasunkon keresztül vezessen, hanem elsősorban a szívünkön (és a nemi szerveinken) keresztül.

A gyomorhurut:

 • Dahlke szerint: haragunkat a megfelelő helyen éljük ki, használjuk tudatosabban agressziónkat, engedjük, hogy érzéseink felszínre törjenek, juttassuk kifejezésre azokat; csökkentsük túlzásba vitt biztonság utáni vágyunkat, ne engedjük és ne igényeljük, hogy kényeztessenek és kiszolgáljanak bennünket, a dolgokat a megfelelő szinten engedjük szabadjára; egyrészről tanuljuk meg, hogyan védekezzünk a már lenyelt, hányingert keltő dolgokkal szemben; másrészről pedig keressünk megfelelő helyen biztonságot és odafigyelést (a szülői fészket váltsa fel saját fészkünk); ismerjük fel önpusztító hajlamunkat; tanuljunk meg bánni és együtt élni érzéseinkkel.

A gyomorneurózis:

 • Dahlke szerint: adjuk vissza azt, amire nincs szükségünk; engedjük szabadjára gondolatainkat, ahelyett hogy a táplálékot engednénk ki magunkból; "fogyasszuk el", ami ingerel és nem hagy nyugodni bennünket; beszéljük ki magunkból, ami csípi a nyelvünket és marja a gyomrunkat: az égető szükségleteinket és érzéseinket aktivitásunk fokozásával "emésszük meg"; a sérüléseket dolgozzuk fel, és ha kell, reagáljunk rájuk.

A gyomorszájgörcs:

 • Dahlke szerint: az önmegtagadás őszinte bevallása magunknak; a páciensnek el kell ismernie, hogy nem képes az őt körülvevő világ és saját élete történéseit feldolgozni; fel kel hagynia azzal a magatartással, hogy mindent öntudatlanul "lenyeljen"; meg kell tanulnia "kiköpni" bizonyos dolgokat, amelyek nem előnyösek számára; határozott program kidolgozása a tudatos étkezés és élvezet elsajátítására: meg kell tanulnia lassan, kis falatonként magához venni az ételt.

A bélproblémák, haspuffadás lelki gyógymódja:

 • Dahlke szerint: eresszük ki a gőzt; "súlyosságunkat" átvitt értelemben fejezzük ki; evéskor váltsunk át a "túlélés" biztosításáról az "életbiztosításra"; az életet kezdettől fogva jól emésszük meg: helyesen rágjunk; gondoskodjunk a saját lelkünk sötét hatalmaival való kibékülésről (harmónia). Foglaljuk el a fejlődésünkhöz szükséges teret; a bőséget ne a táplálékban, hanem a beteljesülésben keressük; béküljünk meg az árnyékkal.

Népi gyógymódok:

 • Gyomorégés: Étkezésnél, minden falatot legalább 60szor meg kell rágni, az íze is ilyenkor jön ki az ételnek. A hurutos gyomorsavat termel és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forróviz, 10 perc állás után minden nap meginni.
 
Web Analytics