TOP termékek

Ekcéma, bőrgyulladás

Az ekcéma magyarul idült bőrgyulladás 

A bőrön kisebb-nagyobb területeken vörös, gyulladt és pikkelyesen hámló foltok jelennek meg. A leggyakrabban érintett testtájak az arc, a fejbőr, a kéz és csukló, a könyök előtti és a térd mögötti terület. Az ekcéma gyakran erős viszketéssel jár, amit a vakaródzás csak súlyosbít. 

Lehetséges lelki okai

 • Pósa szerint: A bőrt tulajdonképpen értelmezhetjük kétirányú falnak. Az egyén belső intimszférája és a külvilág között tölt be védő, beengedő szerepet. (Ez persze szellemi síkon is igaz, lásd aura). Szükség van erre a falra (és nem csupán esztétikai, csomagolástechnikai szempontokból), nem engedhetünk be minden ingert, információt. A válogatás, a szelektálás nélkülözése komoly betegségek forrása lehet. Az ingereket meg kell szűrni, válogatni kell közöttük. Jusson eszünkbe: az immunrendszer (egyik) első bástyája a bőr!
  Betegség, kóros elváltozás akkor alakul ki, mikor az a kényes egyensúly felborul, ami a természetes védekezés és a beburkolódzás között van. Így két alapvető típust lehet megkülönböztetni:

  • A túlzottan védekezőt, aki távol tartja magától (legalábbis igyekszik mindent megtenni, hogy így legyen) a külső ingereket. Erősíti a bőrt, vastagítja, ami előbb vagy utóbb kifárasztja, elégeti a rendelkezésre álló erőket, energiákat és átesik a másik oldalra!
  • A beletörődő, aki már nem tart távol semmilyen ingert, behatást, így a számára káros dolgok szabadon beáramolhatnak. Amennyiben összevetjük a testrészek jelentéstartalmával, megtudhatjuk a pontos kiváltó okot is.

Bőrgyulladások lelki okai típus szerint

 • Miteszer: A bőrön lévő pórusokon keresztül lélegzik a test. Természetes, hogy a levegővel együtt szilárd anyag is bekerül. Másrészt, a bőr védekezik ezek ellen, de nem képes teljes mértékben kilökni magából, körbeveszi őket. Apró meg nem értések, kivetési vágyak tükröződnek a mitesszerekben. A környezetéből olyan ingerek érik, melyeket „kénytelen" elviselni. Problémája van a körülötte lévő világgal, érződik rajta, hogy baja van, de az igazi gondjait nem mondja el.
  Mivel szinte csak az irritáló dolgokat tapasztalja, nem fogja észrevenni az élete jobbik felét és kialakul benne egy nagyon erős elégedetlenség. Az ebből már egyenesen következik, hogy e két véglet között fog érzelmektől túlfűtötten ingadozni: követelőzés és a teljes visszahúzódás, sértődöttség. Természetesen az imént felsorolt tulajdonságok csak azon időszakokra jellemző, amikor a mitesszerek jelentkeznek.
  Szorosan ide tartozik: itt, ebben az esetben nem jellemző a lázadás, inkább a csendes beletörődés a mértékadó viselkedés.

 • Pattanás: A „két világ" közötti feszültségek idegeskedést eredményeznek, ez határozottan befolyásolja az egyén megnyilvánulásait. A negatív benyomásokat lázadások közepette igyekszik eltávolítani életéből.

  Elhelyezkedés szerinti jelentés:

  Háton: Itt akkor jönnek létre gyulladt, pattanásos területek, amikor ezt tapasztalja (nem feltétlenül tudatosan): a problémákat úgy terhelték rá, hogy azok nem az övéi. Mégis ráerőszakolják. Az a „tény", hogy nem néznek rá ,jó" szemmel, idegesíti, feszültté teszi, ennek egyenes következménye, hogy a bőr (természetesen a tudata is) elveszíti a tisztulási képességet. Természetes módon nem képes megszabadulni a felhalmozódott mérgektől! Sokáig tűr, legalábbis a külvilág felé ezt mutatja és amikor nem bírja tovább, kifakad...
  Arra összpontosít, mit mond, mit gondol róla a világ és saját tudatával harcolva érveket gyárt azok megcáfolására, természetesen eredménytelenül. Összességében elmondható: teljesen mindegy, érik-e kritikák vagy nem, feltételezi, hogy igen, és ezeket igyekszik minél gyorsabban megcáfolni.

  Combon: Azt érzi, problémája van családjával. Nem elképzelései szerint viszonyulnak hozzá, rá akarnak erőszakolni olyan dolgokat, melyek neki ellenszenvesek. Konfliktusa van a gondoskodással!

  Érzi: olyan emberekről, elvekről kell (akarata ellenére) gondoskodnia, melyek igen nagy terhet rónak rá. Jelentős súlyokat visel és nem találja annak módját, hogyan szabaduljon tőlük. Lelke lázong, hiszen tudja, ez nem az ő feladata lenne!

  Arcon: Ebben az esetben keletkeznek az imént említett tünetek, amikor a környezetből azt a következtetést vonja le, hogy más arcot kell mutatnia. Pubertáskorban nagyon gyakran fordul elő, „nem is történhet másként", hiszen ebben a korban, időszakban alakul ki a világhoz való végleges viszony. Ebben a korban szembesül, fedezi fel milyen is a világ és azt, hogy hogyan viszonyuljon hozzá.

Dahlke szerint: Valamely belső dolog a határokat áttörve felszínre jut; az eddig elnyomott, elfojtott dolgok ellenállnak a további elnyomásnak, hogy a felszínre (a tudatba) tudjanak jutni: kitörni készülő konfliktus, azon újdonságok félelemmel teli elutasítása, melyek határainkat sértik.(Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Lelki gyógymódok

 • Pósa szerint: A megértés, a saját érzéseire való figyelés és az ezek szerinti viselkedési, cselekvési formák kialakítása.
 • Dahlke szerint: Tisztátalan, sötét belső témáink feldolgozása és megvilágítása a "tudat fényével".

Népi gyógymódok

Ekcéma, sömör, pikkelysömör esetén hatékony szerek az aloe vera gél, avokádó olaj, bojtorján főzet, boróka tinktúra, csalán kenőcs, és a dió borogatás.

Web Analytics