TOP termékek

Reformélelmiszerek

 

Hogyan alakítsuk át konyhánkat?

Öntől is biztosan megkérdezték, hogy miért kezdett el másként étkezni. Be kell vallanom, hogy nekem a kezdetekkor nehezemre esett hogy mit mondjak. Pedig számos előnnyel jár, ha konyhánkban is visszatérünk az alapokhoz:

  • változatos, miközben az egészségünket szolgálja
  • könnyen gyorsan elkészíthető ételek tárházát biztosítja
  • megkapja a szervezet a reform alapanyagok segítségével azokat a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, amikre szüksége van az optimális működéshez
  • mindenre kínál megoldást
  • itt minden természetes

A reformétkezés, reformkonyha vitathatatlan előnyei:

Sokan nincsenek tisztában a reformkonyha szó igazi jelentésével, értelmével, mint ahogy nagyon sokáig én sem voltam. Étkezésünk a napi események legfontosabbjai közé tartozik, bár mi ezt rutinszerűen, megszokásból végezzük.

Egyre többen keresik a megoldásokat problémáikra, s mondhatom, meg is találják a reformkonyha nyújtotta lehetőségek kapcsán. Több ágazata ismeretes a reformétkezésnek, mondhatnám kimeríthetetlenek a lehetőségek.

Maga a reform szó újítást, a haladás érdekében tett változást jelenti.

Így van ez a konyha területén is, hiszen amikor rájön valaki, hogy nem éppen helyesen táplálkozik, akkor újítani akar. Különösképpen ha "belekóstol", ha valóban megkóstol és kipróbál dolgokat.

A reformétkezés nem nélkülözhet semmilyen tápanyagot, de az arányokra, és a minőségre nagyon nagy hangsúlyt fektet. No, és a minőségre, meg az elkészítés módjára.

A főzés tudománya – szerintem – a vásárlással kezdődik. A jó alapanyag mindennek a feltétele. A másik elengedhetetlen dolog a tudás. Alapok nélkül hiába áll rendelkezésünkre a kiváló minőségű alapanyag. Ha viszont konyhatechnológiai műveletek sora találkozik a megfelelő alapanyagokkal, akkor bizony csodákat lehet művelni.

Nekünk, háziasszonyoknak, anyáknak óriási a felelősségünk a családunkért, az egészségükért. Hiszen kevés az, mindennapi táplálékaink finomak, egészségesnek is kéne lenniük. Rohanó világunkban sem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy ne figyeljünk oda ételeinkre, helyesebben fogalmazva táplálékainkra. Igen, a táplálék több, mint étel. Az étel megszüntetni az éhségérzetet, a táplálék viszont ellátja a szervezetet a normális működéshez való tápanyagokkal, korra és fizikai aktivitásra és még számos egyéb tényezőre való figyelemmel.

Egy reformélelmiszer nem, vagy kevésbé feldogozott, megbízható helyről származó, adalékanyagoktól mentes.  Mivel egészségmegőrző szerepe van, így kiemelten fontosak az összetevői. Tudnunk kell mi mire való, és hogyan kell elkészíteni.

Az ételkészítésnek is vannak különböző módjai, így azokat is meg kell tanulnunk, illetve meg kell tanulni különbséget tenni köztük, előnyeit, hátrányait latba vetni. Mindenesetre a kíméletes eljárások előnyt élveznek e területen is.  Ha tudatosan készítjük el mindennapi ételeinket, egészségünket megőrizhetjük, vagy jó irányba fordíthatunk bizonyos negatív folyamatokat. Vannak bizonyos alapanyagok, és technológiák, amik kerülendők, és vannak mások, amiket gyakoribbá kell tennünk ha már reformétkezést folytatunk.

A változatosság, az idényszerűség ebben az esetben is legyen fő szempont, emellett ételeink legyenek a lehető legfrissebbek, hozzánk minél közelebbi termőhelyről származzanak, és a színekre is legyünk tekintettel. Naponta legalább 4 féle színű táplálékra van szükségünk a megfelelő mennyiségű alaptápanyagok (szénhidrát, fehérjék, zsírok) a nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek mellett. Az általam nyugati típusúnak nevezett táplálkozásunk korántsem biztosítja az előbb említett dolgokat a megfelelő módon és mennyiségben, ezt mára mindenki tudja.

Számos példa bizonyítja, hogy valaki áttért a reformtáplálkozásra, és betegségek, problémák, tünetek merülhettek feledésbe ezáltal. Persze önmagában ez sem elég, mert a megfelelő mozgás, a lelki életünk, a szellemi dolgaink is befolyásoló tényezők, de a táplálkozással gyorsan, szembetűnően tudjuk befolyásolni egészségi állapotunkat, jóllétünket.

A helyes, egészséges táplálkozás nem megvonással jár, hanem éppenhogy olyan újdonságok megismerésével, bevezetésével, ami mind kulináris élvezet szempontjából, mind pedig egészségünk visszanyerése és megóvása szempontjából előnyös lehet.

Az étkezés két alapegysége: mérték és a rendszeresség

Tartalmas alapanyagok

Reformélelmiszernek mondhatjuk azokat az élelmiszereket, amik megbízható helyről származnak, kevésbé feldolgozottak, és gazdagok tápanyagokban.

Könnyen emészthetőek, nagy mennyiségben tartalmazhatnak szervezetünk számára hasznos összetevőket, s védik egészségünket. Rendszeres, tudatosan megszervezett fogyasztásukkal igen kedvező irányba befolyásolhatjuk egészségünket.

Talán először nézzünk meg pár nyersanyagot azok közül, amiket ki kell iktatni az életünkből, táplálkozásunkból, ha reform étrendet akarunk összeállítani.

Először a 3 fehér mérget kell likvidálnunk, ha ezt eddig még nem tettük. Nevezetesen a konyhasót, a cukrot, és a fehér lisztet. Mivel évtizedes tapasztalatok azt mutatják, negatív irányba befolyásolják emésztésünket, egészségünket.

A gyors felfokozott élettempó, az örökös időhiány, és valljuk be gyakran a kényelmünk feldolgozott, adalékokkal teli, kész vagy félkész termékeket tesz vagy tett asztalunkra. De egyre többen fordulunk a természet, az egészséges, reformnak mondott táplálkozás irányába. Ki melyik irányzatát találja megfelelőnek, azt alkalmazhatja, vagy többfélét is kipróbálhat, s végül kiválasztja a neki leginkább megfelelőt. Én magam nem tettem le a voksom igazából egyik mellett sem, kombinálva alkalmazom a reformkonyha tudományát. Igyekszem mindig a célhoz alakítani az összeállításokat. Van, amikor immunerősítés a cél, van amikor bőrszépítés, éppen ami aktuális.

Hiszem, hogy főzési és fogyasztási, vásárlási szokásainkat is gyökeresen át kell alakítanunk. Aki már ide eljutott, hogy ezt az oldalt olvassa, meg vagyok győződve róla, hogy a legjobb helyen jár.

Vallom, hogy a legtöbb tünet, és betegség hiányállapotok összessége.

Nem viszünk be kellő és megfelelő tápanyagokat a szervezetbe, nem mozgunk, nem töltődünk szükség szerint, így idők során elkezd lemerülni igénybe vett szervezetünk. Ehhez még hozzájárulhat számtalan külső körülmény,  genetikai adottságaink, és legtöbbször akkor kapkodunk, amikor már aligha van vissza út. De aki odafigyel, és időben elkezdi gyűjteni az ismerteket, rendszerezve beépíti a saját és családja életébe, sokkal kevesebb aggodalomra lehet oka.

A táplálkozási szokásaink kora gyermekkorunkban kezdenek kialakulni, és később felnőtt fejjel nem könnyű rajta változtatni. Igyekezzünk tehát gyermekeinkkel is a finom ízeket úgy megszerettetni, hogy közben odafigyelünk az ő sajátos koruknak megfelelő szükségleteikre. Vannak okosan összeállított édességek, finomságok, ha ezt szerettetjük meg velük, és tudatosítjuk velük a miértet, később felnőttkorban hálásak lesznek nekünk érte.

Újat tanulni soha nem késő. Minden nap szerzek e témában új ismeretet, számomra ez egy soha véget nem érő tanulás. És amit én megtanultam, megtapasztaltam bevált, azt oly szívesen adom át bárkinek aki nyitott rá. Szívesen csinálom a főzőiskolákat, főzőklubokat, ismertetem meg az érdeklődőkkel a reformkonyha és más, egészségre nézve előnyös ételkészítés alapjait.

Táplálkozási szokásaink tükre az egészségi állapotunk, erről tanúskodik immunrendszerünk állapota, és erőnlétünk, és nem utolsósorban külsőnk.

Web Analytics