TOP termékek

Nyákoldás, légúttisztítás

A felső és alsó légutakat egységesen nyálkahártyabélés borítja, melynek szerkezete igen jellegzetes. Az egész felszínt beborító nyák termelése a nyálkahártyába ágyazott, speciális sejtek és mirigyek révén történik.

A váladék az orrból hátra, az orrgarat felé halad, a tüdőből a gégén át jut a garatba. Az alsó légutakból a váladék ürülését a köhögés is segíti. Betegségek, legtöbbször a légúti fertőzések, gyulladások hatására megváltozik a nyálkahártya felszínét borító nyák mennyisége és összetétele. A sűrű, tapadó váladék nemcsak kellemetlenséget jelent, de káros következményei is vannak.

Minden nyákoldó kezelés célja elősegíteni, hogy a beteg könnyen felköhögje vagy kifújja a híg váladékot, mert ezáltal kiürülnek a gyulladásos termékek és javul a légutak öntisztulása, könnyebbé válik a gyógyulás. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos: Köhögés, köhögéscsillapítás; Köptető, nyákoldó

A váladékos köhög lehetséges lelki okai

A váladékos köhögés egy olyan élethelyzetet jelent, melyben rengeteg feldolgozatlan, nyomasztó ismeret van. (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Lelki gyógymódok

A gyógyulás útjához szorosan kapcsolódik a cselekvés, és a hagyás. Ezt minden köhögő ember azzal segítheti elő, hogy "kiköhögi", valójában mi nyomasztja. A szabadulás, elengedhetetlen része a helyettesítés, mindenképpen valami jóval. Tisztában van vele, mire vágyik, mit szeretne elérni, hozzá kell kezdeni! (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Népi gyógymódok

  • A váladékmentes, fullasztóan száraz köhögést enyhíti az ágy mellé helyezett párologtató.
  • A gőzölgő vízbe a jól bevált kamillavirág mellett só is legyen.
  • A citromfűből, vagy izlandi zuzmóból készített gyógytea szintén nyugtatja a légutakat.
  • A hurutos köhögés hatékony ellenszere a lándzsás útifű és kakukkfű azonos arányú keverékéből készített forrázat.
Web Analytics