TOP termékek

Köptetők, nyákoldók

A köhögés szervezetünk védőmechanizmusa, mely segít tisztán tartani a légutakat, illetve megakadályozza az ártalmas anyagok bejutását azokba. Főleg nyelés alatt véd, nehogy a táplálék "félrecsússzon". A köhögési reflexet kiválthatja a légutak (orr, garat, légcső), a külső hallójárat vagy a dobhártya ingerlése is.

Köhögéscsillapító hatásúak a köptetők, amelyek a légzőrendszer központtól távolabb eső területen fokozzák a nyálkahártyákat védő nyák termelődését, gátolják az izgató anyagok hatását a köhögési reflex érzékelőin, és produktívvá teszik a száraz köhögést, a köpet felszakadását eredményezik. A köptetők megkönnyítik és meggyorsítják a köpet kiürítését a hörgőkből és a légcsőből. E gyógyszerek bizonyos csoportja a képződő váladékot elfolyósítva segíti elő a köpet ürülését (ezeket nevezzük hurutoldóknak). Számos olyan hatóanyag van, amely mindkét hatással (köptető, hurutoldó) rendelkezik egyszerre. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos :Köhögés, köhögéscsillapítás

A köhögés lehetséges lelki okai

A váladékos köhögés egy olyan élethelyzetet jelent, melyben rengeteg feldolgozatlan, nyomasztó ismeret van. (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Lelki gyógymódok

A gyógyulás útjához szorosan kapcsolódik a cselekvés, és a hagyás. Ezt minden köhögő ember azzal segítheti elő, hogy "kiköhögi", valójában mi nyomasztja. A szabadulás, elengedhetetlen része a helyettesítés, mindenképpen valami jóval. Tisztában van vele, mire vágyik, mit szeretne elérni, hozzá kell kezdeni! (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Népi gyógymódok

  • A váladékmentes, fullasztóan száraz köhögést enyhíti az ágy mellé helyezett párologtató.
  • A gőzölgő vízbe a jól bevált kamillavirág mellett só is legyen.
  • A citromfűből, vagy izlandi zuzmóból készített gyógytea szintén nyugtatja a légutakat.
  • A hurutos köhögés hatékony ellenszere a lándzsás útifű és kakukkfű azonos arányú keverékéből készített forrázat.
Web Analytics