TOP termékek

Hasnyál, bélnyál, hasnyálmirigy (fehérmáj)

Az arasznyi méretű, a gyomor mögött található, fehér színezetű hasnyálmirigy naponta körülbelül 1-1,5 liter hasnyálat termelhet. Külső elválasztású mirigyei termelik a hasnyálat, belső elválasztású mirigyei pedig - más néven a Langerhans-szigetek - pedig például a cukorháztartás szabályozásáért felelős inzulint. A hasnyál - ahogy az epe is, a vékonybél kezdeti szakaszába, a patkóbélbe ürül.

A hasnyálbetegság lehetséges lelki okai

A hasnyálmirigybetegség tünetei igen változatosak. Lehet puffadás, hasi fájdalmak, emésztési problémák, az epevezeték elzáródása miatt kialakuló sárgaság, a testsúly csökkenése.

hasnyálmirigy működése

A megbetegedésének léleki hátterében gyakran igen mélyen elfojtott lelki problémák állhatnak, amelyek megoldás hiányában fizikai szinten jelennek meg. Mivel a szerv funkciója kettős, így a betegséget kiváltó lelki okok is két terület körül jelennek meg.

  1. Emésztési folyamat: a hasnyálmirigysejtek elpusztulása elégtelen  az emésztési funkciókhoz vezet, ami akár le is állhat. Ennek jelentése, hogy az életünkben jelen lévő dolgokat nem tudjuk elfogadni, kezelni, "megemészteni" - akár pozitívek vagy akár negatívak ezek. Olyan áldozatnak érezzük magunkat, aki nem ura az életének, ki van szolgáltatva a világnak, az őt körülvevő történéseknek. Ha ez az állapot sokáig fenn áll, könnyen áthúzódhat a betegség a májra, ami a méregtelenítés fő helye.
  2. Cukorszint szabályozása: vagyis az életünket mennyire éljük meg "édesként". Nem kapjuk meg, amiről azt hisszük, hogy jár nekünk, illetve amit már titkon saját tulajdonunknak véltünk." - mondja Ruediger Dahlke a "A betegség, mint szimbólum" könyvében.
    Ez a hiedelmek igen gyorsan csalódáshoz vezetnek, főleg ha minden képpen mi szeretnénk irányítani az életünket (életünk minden területén a saját akaratunkat akarjuk megélni, hogy biztonságban tudjuk az jövőnket). A hasnyálmirigybetegség előfutára lehet a cukorbetegség. Ezt úgy éljük meg, hogy a hétköznapjainkban egyre kevesebbek azok az események, amik beédesítik a napjainkat.

Lelki gyógymódok

Az orvosi gyógymódok mellett fontos, hogy megértsük, hogy nincs ellenünk a világ. Amikor tisztázódik, hogy semmit sem kívánnak ránk erőltetni, olyan erők szabadulnak fel, melyek egész életvitelünkre, szabadságérzetünkre hatással lesznek és elősegítik gyógyulásunkat. Nagy segítség ilyenkor, ha életvezető tanácsát kérjük, aki segít kívülről meglátni, hogy gyakran a gondolatok, amiket hiszünk nem is úgy vannak, ahogy gondoljuk.

Népi gyógymódok

  • Nagyon hatékony a méz fogyasztása, mely védi a húgyhólyagot, vesét, hasnyálmirigyet.
  • Javasolják még gyomorfájás ellen is.
Web Analytics