TOP termékek

Depresszió, szorongás

A depresszió egy kedélybetegség, mely legtöbbször a hangulat megváltozásával, szorongásokkal vagy éppen belső nyugtalansággal járó állapot. A hangulatra leginkább a nyomottság, elszíntelenedés jellemző. A gondolkodás is gyakran megváltozik depresszióban. Jellemző lehet a meglassultság, rugalmatlanság. A beteg gondolatai gyakran egy-két téma körül forognak, rágódik, sivárnak, reménytelennek érzi a jövőjét. Súlyosabb esetben bűntudatai lehetnek vélt vagy valós események miatt, ez ritkábban téveszméjévé válhat. Depresszióban gyakori a döntésképtelenség, halogatás. A depresszió gyakran erős szorongással jár, mely lehet a depresszió egy tünete vagy társuló szorongásos betegség (pl. pánik betegség, generalizált szorongás, szociális fóbia) is.

Lelki okok

 • Pósa szerint: Itt nagyon fontos az idézőjel, hiszen nem lehet körvonalazni konkrét okot, mivel ebben az állapotában mindent bajnak és kiváló oknak fog megélni! Inkább azt keressük meg, azt igyekezzünk megtalálni, amit elmulasztott. Ugyanis az elmaradt, kimaradt dolgok a hiányok következtében alakulnak ki, még akkor is, amikor magát okolja egy elkövetett hibáért! Ebben rejlik az ok. Nem valami, hanem valaminek a hiánya váltja ki a lehangolt állapotot. Másban keresi a hibát, mert azt hiszi: neki nem szabad tévednie. Túldimenzionálja a hibák jelentőségét, elméjében megmarad a kudarc élménye, és csak ez marad. Képtelenné válik előkeresni azon részeit, melyek jól, kiválóan meg tudták oldani a felmerülő problémákat.
  Mintegy megnyugtatásként, kibúvóként érveket keres és talál arra, élete miért marad ebben a kerékvágásban, ahelyett, hogy a kiutat, a boldogságot keresné! A körülmények okolása, a súlyos önvád csökkenti azon képességét, hogy felfedezze életének más aspektusait is. A mások okolása jelen esetben (talán) segíthet a legnehezebb időszakban, lehet, hogy súlyosabb következményeket vonna maga után, ha másként tenné! Tegye ezt, mert másképpen, önmaga ellen fordul, de ne feledjük: ennél van jobb megoldás is!
  Minden teremtett lélek abból építkezik, amije van. Ha abból akar létrehozni egy „tökéletes" életet, ami nincs, csak depressziós, keserű létet tud megteremteni. Jellemző tulajdonság - a betegség előtti állapotra vonatkoztatva - az erős vágyak, a vágyódások jelenléte!
  Igen sok vágy él benne, de a megvalósítás helyett sokszor az várja el, hogy valaki más teremtse meg álmai tárgyát! Emlékezzünk: igazán csak saját - elért, megvalósított - céljainknak, munkánknak tudunk valóban örülni! Ez most nem az ajándékokra vonatkozik, az egészen más! A mániákusságra való hajlam fog kialakulni azon egyszerű oknál fogva, hogy érzi, tudja, valamit tennie kell! A betegségével illetve a gyógyulásával kapcsolatban azonban lépni nem tud. Nem képes a jó útra lépni és azon haladni, mert azzal kapcsolatban igen határozott, érzelmileg erősen színezett elképzelése.
 • Dahlke szerint: elnyomott agresszió, életenergia, amelyet önmagunk felé fordítunk, és az Öngyilkossági kísérletben kulminálódik; elnyomott fájdalom, gyász; az életenergia elnyomása az élet bizonyos fordulópontjain; menekülés a nyomás alól; sem élni, sem meghalni nem vagyunk képesek; az
  életúton való visszafordulásnak egy be nem teljesített formája
  ; a gyász, fájdalom és a düh közötti blokk; félelem a felelősségtől; a halállal való foglalkozás nem megfelelő módja (öngyilkos gondolatok formájában); nem megfelelő (testi) síkon történő kilazítás: az izomerő csökkenése, mivel az izmok elernyednek azáltal, hogy nem kerülnek bevetésre; székrekedés, mert a gyomorperisztaltika nem működik kellően; impotencia, mivel a szexualitás is csak feszültségkeltéssel képes működni; elhaló légzés és lelassult szívműködés, mivel ezeken a központi területeken is elsikkad a polaritás megélése.

Lelki gyógymódok

 • Pósa szerint: A mély depresszióban lévő beteggel semmit sem tudunk kezdeni mindaddig, míg megfelelő szakorvos kezelésbe nem vette. Tehát nem adunk neki ,jó" tanácsot, sőt semmilyen tanácsot nem adunk neki! Onnan, ahol sok van (jelen esetben gond, probléma), csak elvenni szabad, mégpedig figyelembe véve ezt az alapvető elvet: mi nem vehetünk ki semmit akarata ellenére! Ezt pedig csakis így lehet elérni: ő saját maga teszi ki! Kérdezni kell! Mégpedig úgy, hogy kérdéseink kétséget ébresszenek benne! Kétséget ébresszenek kérdéseink! A kétségnek az alábbi módon kell megnyilvánulnia: lazuljon fel az a szemlélet, miszerint annyira szerencsétlen! Feltétlenül fontos dolog, hogy a beteg aktívan részt vállaljon, figyeljen (pillanatnyi) életére, hogy észrevegye: képes megtapasztalni az örömet. Könnyebbé tehetjük a gyógyulás folyamatát egy nagyon egyszerű módon: figyeltessük a jövőjét, mint jelent. Kösse le minden figyelmét a megálmodott, szebb jövő: pillanatnyi célunk most az, hogy elfordítsa tekintetét a keserű múltról.
 • Dahlke szerint: határozottan (harciasan) és kitartóan támadni saját védőbástyáinkat (az önmagunkhoz térés, eszmélés tüzét saját magunkkal szemben felhasználni); visszahúzódni a hétköznapok nyomásától, hogy elegendő időnk legyen a lényeges dolgok megtalálására (kontempláció, meditáció = tudatos visszatérés a középpontunkba); tudatos gyakorlatok arra vonatkozóan, hogy miként térhetünk vissza ismét életünk mandalaközéppontjába (Sors.); belemenni a félelembe, egészen, amíg
  a legnagyobb szükségben megtaláljuk a bőséget; megtanulni válaszolni a sors
  kihívásaira; elgondolkodni a halálon, illetve azon a tényen, hogy a test halandóságával szemben a lélek halhatatlan.
  Megbékélés az élet ciklikusságával, ritmusával: egyfelől az elmúlással,
  másfelől az életörömmel, az újjászületéssel; megtalálni a fényt a sötétségben.

Népi gyógymódok 

A javasolt természetes gyógymódok az általánános rossz közérzet, lehangoltság, mindennapos stressz, idegesség esetén hoznak enyhülést a segítségre szoruló számára. Cickafark tinktúra, citromfű tea, orbáncfű tea.

Web Analytics