TOP termékek

Csontritkulás

Csontritkulás (oszteoporózis) lehetséges lelki tényezői

A csontritkulás - orvosi szóval oszteoporózis - a csont minőségi és mennyiségi változását jelenti, melynek során károsodik a csont szerkezete. A csontritkulás a csonttömeg csökkenése, melynek hatására a csont porózussá és törékennyé válik. A betegség fokozott törékenységgel jár: az egyszerű elesések során bekövetkező törésekre először a csukló, majd a csigolyák, még idősebb korban a felkar és a csípő törése jellemző. Csontjaink állandó változáson (leépülés-felépülés) mennek keresztül. A csontsűrűség (a csontrendszer ásványi anyag tartalmának foka) úgy 25-30 éves korunkig növekszik, majd elkezd csökkeni.

Csontritkulás

Lelki okok

A csont a tartást jelenti. Ha ez a szilárd sejtszerkezet kezd felpuhulni (ezt megelőzően vele együtt az énkép, a tudat), az azt jelenti, hogy az ember kezdi elveszíteni azt a tartást, amivel eddig rendelkezett. (Pósa)

A hormonok közrejátszanak a csontritkulásban.
Az orvostársadalom véleménye szerint a tüneteknek a hormonháztartás megváltozása az egyik kiváltó oka, ami a változó kor velejárója. Ami teljes mértékben igaz is, ha fizikai szinten figyelembe vesszük a hormonok szerepét. Gondoljunk csak bele egy pillanatra, mennyire fog változni az emberi tartásunk, amikor csökken örömmegélő képességünk, amikor nem tudunk örülni életünk édes pillanatainak! Már nevében is benne van a lényeg: változó kor! Ebben a korban minden folyamatos átalakuláson megy át, elmarad a menstruáció, a gyerekek kirepülnek, akikről eddig gondoskodott, már nem - úgy - igénylik a figyelmet. A beteg lelki szempontjából nézve is jelentős változások következnek. Ebben a bizonytalan helyzetben még inkább kiéleződnek a labilitást okozó (belső) konfliktusok.

Nem ez a gyökere, hiszen a hormonokat is vezérli valami, nem termelődnek csak úgy! Gyökerük a tudat beállítottságában van, ugyanis aki ilyen típusú problémával küszködik, az elveszítette hitét abban, hogy van még célja életének. Céljait viszont azért „veszítette" el, mert életéből eltűntek az értékek! Az anyagcsere folyamatok megbomlásának „feltétele", hogy eltűnjenek a kézzelfogható értékek. Amennyiben ezt a célt valaki újra maga elé tűzi és elkezd „építkezni", megszűnik a betegsége.

A csontsűrűség fokozódó csökkenésének funkcionális okai mindkét nemnél: az elégtelen (nem megfelelő) testmozgás következtében az izmok, az inak és a csontok kevésbé vannak igénybe véve (amit keveset használunk, azt a szervezet leépíti, pl. kar- vagy lábizmok a gipszkötésnél, pihentetés során); rossz táplálkozás. (Dahlke)

Tartalmi okok
A csökkenő testi mozgékonyság mögött megfigyelhető modern korunk emberének mérséklődő szellemi-lelki igénybevétele; csontritkulás, hogy a terhektől megszabaduljunk; a terhektől (amelyeket életünk delén nem vagyunk képesek elengedni) a csontsűrűség csökkentésével próbál a szervezet megszabadulni; a felesleget ledobja magáról, hogy az élet körforgásában a visszavezető útja könnyebb legyen; a hazafelé vezető úthoz, a lélek hazatéréséhez már annyira nem szükséges a stabil csontozat; a hormonokkal való mesterkedés csak addig hatásos, ameddig a testtel el lehet hitetni, hogy még nem jött el a változás ideje (a mandala életirányvonala): ilyenkor a test nem szabadul meg a tehertől, az élet azonban pont középen elakad, és a fejlődés kényszerűen félbemarad.

Csökken bennem az élni akarás vágya, az evilági léthez kapcsolódó érdektelenség és mindenfajta motiváció hiánya jellemző rám. El vagyok keseredve. Belefáradtam abba, hogy állandó jelleggel hadakoznom kell a tekintéllyel és az ember alkotta szabályokkal.

Ez a betegség általában a változó korú nőket éri utol.

Mivel a probléma az alapgondolataimat és félelmeimet felképező csontajimat érinti, fel kell tennem magamnak a kérdéseket, melyek lehetnek azok a dolgok, amelyekhez ragaszkodom és amelyeken talán már változtatnom kellene. Igaz, már nem szülhetek több gyermeket, azonban az élet más területein hasznos és "termékeny" maradhatok. Tehát 

felül kell emelkednem a haszontalanság és értéktelenség érzésén. Bíznom kell az életben és újabb motivációs forrásokat kell találnom magamnak.

Lelki gyógymódok

A gyógyulás itt is az arany középúton érhető el legbiztonságosabban. Szükség van azokra az anyagokra, amikből a szervezet képes felépíteni azt az erős rendszert, amire már újra lehet támaszkodni. A megfelelő motiváláshoz a célok ismeretén túl az örömre is szükségük van. (Pósa)

Tegyük le a terhet konkrétan (súlyfelesleg formájában), és átvitt értelemben is: lemondás azokról a dolgokról, amelyek a lélek hazatérését nem segítik elő; belső ráhangolódás a változás után feltáruló új életfeladatokra: olyan tevékenységek, amelyekhez a fiatalkorúak szilárd csontozata szükséges, nem férnek bele az "időnkbe"; forduljunk életmodellünk felé, ahelyett hogy figyelmetlenül elhaladnánk mellette, és hormonális beavatkozásokkal lecövekelnénk életünk közepén; merítsünk tartást saját lelki irányultságunkból; éljünk a női, illetve férfias pólus számára kielégítő, teljes életet. (Dahlke)

Aromaterápiával a csontritkulás ellen

(Frank Zsófia - Kürti Gábor: Gyógyulás illóolajokkal)

Illatos receptek a bizalom erősítésére

Fürdőolaj

Csepegtesse az illóolakeveréket egy kis tejjel vagy összekeverve a meleg vizes ülőfürdőhöz. 20 percet töltsön vízben relaxálva. Vigyázzon, nehogy elaludjon fürdés közben!

Bergamottolaj 8 csepp
Narancsolaj 6 csepp
Rozmaringolaj 4 csepp
Jázminolaj 2 csepp
Ciprusolaj 2 csepp
Mirhaolaj 2 csepp

Aromalámpába

Az illóolajokat zárt tégelyben vagy üvegben finoman rázza össze. A keverékből egy alkalomra 4-6 cseppet csepegtessen a párolgtatóba vagy aromalámpába.

Bergamottolaj 8 csepp
Jázminolaj 4 csepp
Rozmaringolaj 4 csepp
Ciprusolaj 3 csepp

 

Illatos receptek receptek a megfelelő kérdések megtalálásához

Aromalámpába

Keverje össze az olajokat, majd a keverékből egy alkalomra 6-8 cseppet csepegtessen a párologtatóba vagy az aromalámpába.

Cédrusolaj 20 csepp
Szantálolaj 18 csepp
Tömjénolaj 14 csepp
Mirhaolaj 10 csepp

 

Népi gyógymódok

Csonttörések, húzódások, ficamok esetén orbáncfű kenőcs és orbáncfű olaj használata javasolt. Csontritkulás esetén: Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle, megszárítani, leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.

Web Analytics