TOP termékek

Gyomor- vagy nyombélfekély

A gyomor- vagy nyombélfekély a tápcsatorna izomfalát bélelő nyálkahártyán kialakult sebfelület, ami a gyomorsav maró hatása miatt nem, vagy csak nehezen gyógyul. Legfontosabb tünete a gyomorégés, a gyomorfájdalom. A nyombélfekély, ahogy a neve is mutatja, a nyombél kezdeti szakaszában alakul ki, érinthet kisebb, de nagyobb területet is. A gyomorfekély akaratunktól független, a vegetatív idegrendszer egyensúlyi zavarainak következménye. A gyomorfekély létrejöttében jelentős szerepet játszik a szabadsósav-termelés (gyomorsav), amely a nyálkahártya önemésztését okozza akkor, ha idegrendszeri elváltozás miatt érvényesülhet a szabadsósav szövetkárosító hatása. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos: Gyomor, bélpanaszok

Lelki okok

  • Pósa szerint: Rossz elemző képességének köszönhetően idő előtt, elhamarkodottan von le végső következtetéseket, és ezek minden esetben felborítják egyébként is labilis nyugalmát! Nem jellemzi a nyugalom. Bár nagyon törekszik rá, de általában rossz eszközöket vet be a cél érdekében. „Erőszakos", amikor a csendes szavakra van szükség és elfogadó, amikor ki kellene törni. Tisztában van bosszantó körülményeivel, és mégis ragaszkodik hozzájuk, mivel rögeszméje: nem képes a váltásra, új, jobb élet teremtésére. Emiatt nagyon sok lelki vívódásban van része. A rossz, nem teljesen kielégítő emésztés következtében gyakran vese -máj - illetve epeproblémákkal küszködik és ezek következményeként kialakulhat hajhullás és különböző bőrbetegségek. Továbbá nagyon jellemző vonás: az igazi gondjait nem mondja el, nem keres rá megoldást és természetesen semmilyen segítséget nem fogad el. A gyomorfekély nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem évek hosszú sora alatt. Éveken keresztül rágódik egyetlen problémán (ennek egyik következménye a fogak nagymértékű elvesztése), nem tudja elfogadni, megemészteni, de lenyeli (mondjuk a sértéseket) és igyekszik magát túltenni (sikertelenül). Végsősoron az agy/tudat vezérli az emésztést is, tehát ha a tudat azt érzékeli, hogy megemésztetlen „anyag" van, akkor utasítást ad az emésztésre, legyen szó akár fizikai, akár szellemi táplálékról. A fekély forrása lehet még, hogy a megemésztett, hasznosított tapasztalatait és az azokhoz vezető utat nem adta át. Nem osztja meg másokkal és ennek egyenes következménye lesz, hogy önmagának sem lesz képes megadni az elért sikerek örömét. Nem tapasztalja az örömöt, efölötti bánatában folyamatosan emészti magát.
  • Dahlke szerint: a megemésztetlen, kifejezésre nem juttatott érzéseket testi szinten emésztjük meg; táplálék és materiális alternatívák hiányában a kibocsátott emésztőenzimek (mindenekelőtt a sósav) szétmarják a gyomorfalat; önmarcangolás; sót (sósavat) önt a nyílt sebbe; az elutasítás következtében a has területén feszültség alakul ki; otthon ülő típus (-) Gyomorbetegségek).

Lelki gyógymódok 

  • Pósa szerint: A gyógyulás útjának minden körülmények között keresztül kell vezetnie a megemésztett és így már értékké vált ismeretek hasznosításán. Azon dolgaira kell támaszkodni, melyek valódi örömöt ébresztenek szívében.
  • Dahlke szerint: tudatosítsuk érzéseinket, tisztázzuk, hogy a betegség által az anyai védettséget, a gyermekkor paradicsomi állapotát siratjuk, és még mindig gondoskodásra és feltétel nélküli szeretetre vágyunk; dolgozzuk fel tudatosan konfliktusainkat, a benyomásokat emésszük meg; a függetlenség, becsvágy és érvényesülési képesség látszatát szüntessük meg; védjük ki azt, ami eddig minden ellenállás nélkül belénk, „szerencsétlen éhenkórászokba" beette magát; legyünk keményebbek, bátrabbak; robbantsuk szét börtönné vált gyermekkori fészkünket.

Népi gyógymódok

  • Gyomorerősítő teák: fodormenta, rebarbara, szegfűszeg.

 

Web Analytics