TOP termékek

Máj- tisztítás, méregtelenítés

A máj (latinul: hepar) az ember legnagyobb mirigye. A hasüreg felső részén, a rekesz alatt, legnagyobb tömegével a jobb borda alatti tájékban fekszik, de kisebb részével a középvonalon túl a bal borda közötti tájékba is átterjed.

Fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében ill. tárolásában. A máj méregtelenítő funkciójának fokozásához  akkor járulunk hozzá leghatékonyabban, ha eleve kíméljük a májunkat, vagyis például nem fogyasztunk rendszeresen és nagyobb mennyiségben alkoholt, valamint a zsírban, finomított szénhidrátokban gazdag és erősen fűszerezett élelmiszerek bevitelét is minimalizáljuk. A koffein, a nikotin, a tartósított élelmiszerek, valamint a gyógyszerek is megterhelik a májat.

A májerősítő gyógynövények közül jó néhány az epetermelésre is serkentőleg hat, így az emésztést is képes pozitívan befolyásolni. A gyógynövények mellett a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek is kiválóan segítik a máj méregtelenítő funkcióját. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos: Méregtelenítés, tisztítás

Májelégtelenség lehetséges lelki okai

A világnézet, a vallás és az értékelés tudat alatti konfliktusai, a mögöttük megbújó problémák tényleges elhanyagolása, agresszív erőt próbáló harc a helyes mértékért. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Gyógymódok

Feldolgozás

Foglalkozzunk részletesen a filozófiával, a lelkiséggel és az élet értelmével; vizsgáljuk meg, mit tartunk helyes mértéknek. Éljük az életet helyes mértékkel; fontos az alapvető bizalom. (Forrás: Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum)

Népi gyógymódok

  • a pemetefű tea,
  • az ezerjófű tea,
  • a gyermekláncfű leveléből készült tea,
  • a rukkola saláta - minden nap a salátánkba keverjünk bele egy kicsit.
Web Analytics