Az emésztés a szilárd vagy folyékony állapotban felvett táplálék átalakítása a szervezet sejtjei által felszívható és felhasználható anyagokká.
Az ember szervezetében az emésztés a szájüregben kezdődik, ahol a fogak által szétzúzott táplálék nyállal keveredik. A nyál elősegíti a táplálék továbbhaladását a nyelőcsőben, és többekközött szénhidrátbontó enzimet is tartalmaz.
A gyomorban termelődő gyomornedv erősen savas kémhatású, és fehérjebontó enzimet.
A gyomorból a táplálék a vékonybélbe jut, amelybe két mirigy, a máj és a hasnyálmirigy juttatja váladékait.
A máj váladéka, az epe elősegíti a zsírok lebontását és felszívódását. A hasnyálmirigy váladéka a hasnyál. Ebben több enzim található.
Az emésztés itt már gyengén lúgos kémhatásnál történik. A vékonybélben indul meg a lebontott tápanyagok felszívódása is.
A vastagbélben történik a víz és a sók felszívódása, valamint a kiürítésre kerülő salakanyagok besűrűsödése is.
A táplálék keresztülhaladását a bélcsatornán a garattól kezdve a bélcsatorna akarattól független, úgynevezett perisztaltikus mozgása biztosítja.