TOP termékek

Hurut, hurutos köhögés, légcsőhurut

A hurut (vatarrhus), nyákhártyák és hámmal fedett területek lobosodásának kisebb foka, mely rendesen váladékképzéssel jár. A váladék minősége szerint megkülönböztetünk savós, gennyes, nyákos, s végül a felhámnak lefoszlásával járó hurutot. A megfázás, nátha felső légúti huruttal járó enyhébb lefolyású betegség.

Okozhatja:

  • hideg levegő hosszantartó belégzése,
  • a nem megfelelő öltözködés miatti meghűlés,
  • elősegítheti tartós szellemi és fizikai túlterheltség.

A hurutos köhögés általában az alsóbb légutak betegségeihez társul, ilyenkor a váladéktermelődés fokozódása miatt produktív, váladékköpéssel járó köhögésről van szó.

Kiváltó oka lehet például a hörgőgyulladás, hörgőcskegyulladás, a légcsőhurut, mely önmagában ritkán fordul elő, és a felsőbb vagy alsóbb légutak gyulladásaival társul. Ld. még: Jó egészséget! Kisokos: Köhögés,köhögés csillapítás; Köptetők, nyákoldók

Lelki okok

Lázad azon erők ellen, melyeket magába lélegez, illetve erőt akar belőle meríteni. Irritálja az a tudat, hogy valamin változtatni kellene, de még nincs bátorsága megtenni. (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Lelki gyógymódok

A gyógyulás útján észre kell venni és értékelni szükséges az apró sikereket, melyek önbizalmát, hitét táplálják. (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Népi gyógymódok

Hurutos köhögés hatékony ellenszere a lándzsás útifű és kakukkfű azonos arányú keverékéből készített forrázat.

Web Analytics