TOP termékek

Haj, hajápolás, hajhullás

A haj az emberi fejen található szőrzet, amely mechanikailag is védi a koponyát. Emellett a kinézetünk meghatározó tényezője. A dús hajon, frizurán is múlik, hogy szépnek látjuk-e a másikat. Hajunk minőségét szüleinktől örököljük, de környezeti tényezők és a táplálkozás is jelentősen befolyásolják állapotát. Bár hajunk fényét elsősorban egészségi állapotunk és hangulatunk határozza meg, azért hajápolási szokásainkon is sok múlik.

A haj 97%-át keratin alkotja; a maradék 3% víz. Rétegei a külső hámréteg; a középső hajkéreg, és a belső hajbél. A külső hámréteget egymást tetőcserépszerűen fedő lemezkék alkotják, amiket a faggyúmirigyek által termelt hajzsír von be. A haj fényessége ettől a rétegtől függ: ha a lemezkék szabályosan állnak, akkor a haj fényes, és selymes, de ha megsérül, akkor a haj töredezett, fénytelen és száraz lesz. A haj rugalmasságáért és erősségéért a keratinszálakból felépülő hajkéreg felel.

Hajhullás lehetséges lelki okai

Okai közé sorolhatjuk a hormonháztartás felborulását, a mellékvese-működés zavarait, de ezek mindannyian egy tőről erednek. Lelkiekben zavarodottak, nem képesek nyugodtan döntéseket hozni, idegeskedés előzi meg a gyakran (a feszültségből eredően) helytelen döntéseiket. (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Gyógymódok

Az alapbetegség kezelése, hormonhatású készítmények, A-vitamin, néhány új és drága vegyület kísérleti szakaszban és hajátültetés. (Forrás: Pósa Ferenc: A betegség mint pótcselekvés)

Népi gyógymódok

Korpás és zsíros haj esetén

3 gr. diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.

Web Analytics