TOP termékek

Cukorbetegeknek

Medvehagymás túróval töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személy részére: 

4 db nagy, kemény húsú paradicsom 
25 dkg túró
5 dkg vaj
1 dl tejföl
10d kg medvehagymalevél
só, köménymag

Elkészítés:

Töltelék: a vajat a túróval és a tejföllel kikeverjük, majd az összevágott medvehagyma levelekett hozzáadjuk. Sózzuk, tetszés szerint fűszerezhetjük. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A töltelékkel megtöltjük a paradicsomok belsejét úgy, hogy a paradicsomból kicsúcsosodjon a töltelék, majd visszarakjuk rá a paradicsomok tetejét. Nem csak mutatós, de nagyon finom is!

Datolyás "banánfatörzs"

Hozzávalók: fejenként 1 banán, fejenként 1/2 csészényi datolya vaj (1 csésze datolya + 1/2 csésze víz + 1 teáskanál citromlé összeturmixolva), durvára vágott mogyoró, vagy kókuszreszelék

Elkészítés: Vágjuk hosszában ketté a banánokat, és rakjuk a vágott lappal lefelé egy tálcára. Vonjuk be a datolyavajjal egyenként a banánokat, és a külsejükre durvára vágott mogyorót, vagy kókuszt szórjunk, majd fagyasszuk le.

Mazsolás tallér

Hozzávalók: 1 kg mazsola, 20 dkg dió vagy mogyoró, 30 dkg zabpehely, kókuszreszelék vagy darált dió

Húsdarálón daráljuk le az előzetesen megmosott mazsolát, és daráljuk meg a diót, és a zabpelyhet is. Az egészet keverjük össze jó alaposan, hűtsük be. Nyújtsuk ki és kis pohárral szaggassunk kis tallérokat belőle majd forgassuk kókuszreszelékbe. (Golyókat is készíthetünk belőle.)

Gofri

Hozzávalók: 2 dl víz, 2 cs zabpehely, 1/4tk himalája só, 5-6 ek kukoricaliszt, 1-2 db banán vagy őszibarack, 1-2 ek kókuszreszelék, 1-2 ek mazsola, 1/2 ek földimogyoró, 1-2 ek karobpor (elhagyható)

Elkészítés: A hozzávalókat összeturmixoljuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Gofrisütőben vagy palacsintasütőben sütjük. Kisütve a fagyasztóban tárolhatjuk.

Granola

Hozzávalók: 1 cs magozott datolya, 2 érett banán, 1/2 cs víz, 1 1/2 tk só, 9 cs zabpehely, 1 cs kókuszreszelék, 1/2 cs napraforgó mag. 

Elkészítés: Az első 4 hozzávalót turmixoljuk össze nagyon krémesre. A zabpelyhet, a kókuszt és a napraforgómagot keverjük össze egy nagy tálban és öntsük rá a turmixot. Kb. 1 cm vastagon terítsük szét egy tepsiben és lassú tűzön 20-30 percenként kavargatva kb. 90 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. Majd kapcsoljuk ki a sütőt és, hagyjuk benne a granolát, hagy száradjon ki teljesen. De bent hagyhatjuk a sütőben a leggyengébb fokozaton bekapcsolva egészen reggelig. Reggelre a granola tökéletes lesz így, és kevergetni sem kell. Légmentes műanyag dobozban tároljuk.

Gyümölcsös rizskockák

Hozzávalók: 2 cs barnarizs, 2 cs kókusz, 1 tk só, 2 tk vanília, 1/4 cs tahini vagy mogyoróvaj, 1/2 cs almapép vagy 1/4 cs méz és 2 ek víz.

30 mp-ig turmixoljunk 1 cs. Száraz rizst magas fokozaton. Állítsuk meg, keverjük át, majd még kétszer ismételjük meg ezt a folyamatot. Majd adjunk hozzá 1 cs kókuszt, és turmixoljuk együtt a rizzsel 15-20 mp-ig, azután egy tálba öntsük bele. Ezeket a lépéseket ismételjük meg a második csésze rizzsel és a kókusszal is. Ezután a hozzávalókat keverjük jól össze. A massza felét terítsük szét egy tepsi aljára, majd kenjünk rá datolya vagy más aszalt gyümölcsvajat. A massza másik részét tegyük a tetejére. 170 °C-on 40 percig süssük.

Ananászos rizs

Hozzávalók: 2 cs főtt barnarizs, 1 cs darált ananász, ½ cs darabolt datolya vagy egész mazsola, ¼ cs darabolt dió. 

Elkészítés: A hozzávalókat hidegen vagy melegen keverjük össze. A változatosság kedvéért az ananászt helyettesíthetjük 1-2 banán és ½ cs eper összeturmixolt keverékév

Almával töltött piskótatekercs

Hozzávalók a pikótához: 6 tojás, 10 dkg glukonon (vagy: fruktóz), 14 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, 5 g sütőpor.

Elkészítés: A tojások fehérjét felverjük,hozzáadjuk a glukonont, majd a tojássárgáját is.
A sütőporral kevert, szitált lisztet is hozzáadjuk ,óvatosan, hogy ne essen össze a habos krém , és a reszelt citromhéjat is.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (170-180 fokon), sütőpapírral sütjük.

Tortaformában: 35- 40 perc
Közepes tepsiben: 25-30 perc
Nagyobb tepsiben, tekercsnek: 20-25 perc

Tanácsok: kb.45 dkg lesz belőle

Alma töltelék hozzávalók: 60 dkg tisztított,reszelt,vagy vékonyra szeletelt alma, 5 dkg glukonon, vagy fruktóz, 15 dkg diabetikus baracklekvár, 8 dkg darált dió, csipetnyi fahéj, 1 citrom reszelt héja.

Elkészítése: Az almát az édesítővel elkeverjük,állandóan kevergetve megpároljuk. Amikor teljesen puha, kenhető,hozzáadjuk a citromhéjat, fahéjat, s kihűtjük. A megsült piskóta lapot azon forrón nedves konyharuhára fektetjük, kb.10 dkg lekvárral megkenjük,az almatölteléket rásímítjuk. A tésztát felcsavarjuk, és kihűtjük. A tetejét a megmaradt lekvárral megkenjük, a dióval megszórjuk. Szeletekre vágva kínáljuk, 15 db lesz belőle.

Diós rudak

Hozzávalók: 24 dkg liszt, 18 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 1 dkg sorbit vagy glukonon, só.

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, félujjnyi vastag, ujjnyi hosszú rudacskákat formázunk belőle, majd világosra sütjük.

Rakott zöldség

Hozzávalók: 20dkg padlizsán, 20dkg cukkíni, 20dkg kaliforniai paprika, 20dkg gomba, csipet gyömbér, csipet bazsalikom, 5dl húsleves (lehet kockából is), 10dkg vaj, reszelt 20dkg sajt.

Elkészítés: A kivajazott tepsibe rétegezve rákjuk a zöldségeket lényeg minden kicsit vastagabb legyen a megszokottnál a fûszerekkel jól befûszerezzük a tetejét jól nyakon öntjük húslevessel majd rá szórjuk a sajtot sütõben szép pirosra sütjük!

Padlizsánnal töltött gomba


Hozzávalók: 40dkg padlizsán, 1dl olívaolaj, 10szál friss bazsalikom, 1szál póréhagyma, fél hagyma, 10dkg kaliforniai paprika, 1 dl paradicsomlé, 8db sampinyon gomba, 1 gerezd fokhagyma, csipet só, õrölt bors, 5dkg vaj. 

Elkészítés: A padlizsánt megtisztítjuk, és kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben olívaolajon sütjük, sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal megszórjuk, félretesszük. Egy másik serpenyőben megpirítjuk a felaprózott póréhagymát, hagymát és a kaliforniai paprikát, majd rátesszük a padlizsánt és a paradicsomlével felöntjük. Borsozzuk, préselt fokhagymát adunk hozzá és kb. 1/2 órát állni hagyjuk. Az egész gombákat jól megmossuk, a törzsét levágjuk, és papírtörlővel szárazra itatjuk.

Kívül-belül sózzuk, borsozzuk és mindegyik belsejébe 1-1 vajdarabkát helyezünk. Alufólia darabokat alaposan bevajazunk és ráfektetjük a gombafejeket, majd belsejükbe belemerjük a padlizsános keveréket, befedjük
az üres gombafejekkel és alufóliával alaposan becsomagolva kb. 180fokos sütőben 20 percet sütjük. 

Töltött burgonya

Hozzávalók: 8 közepes nagyságú, krumpli, 1 csésze vöröshagyma, kicsire vágva, 1,5 csésze kicsire vágott friss gomba, 1 ek. olívaolaj, 1 ek. víz, 1 kk. só, 8 ek. (szója)majonéz.

Elkészítés: A krumplit a hosszirányban kettévágjuk és tepsiben 180-200 °C-on félig megsütjük. A zöldséget vízzel és olajjal megpároljuk. A gomba-vöröshagyma töltést a krumplira tesszük, 1/2 kanál szójamajonézt teszünk a tetejére és még 180 °C-on kb. 20 percig sütjük.

Töltött kelkáposzta levelek

Hozzávalók: 8 db kellevél, 25 dkg barnarizs, piros húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, só.

Elkészítés: A kelleveleket forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd kivesszük. A hagymát kevés vízben megpároljuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és gombát, és tovább pároljuk. Sóval ízesítjük. A kelleveleket külön-külön megtöltjük ezzel a töltelékkel. A töltelékeket cérnával átkötjük. Kikent tűzálló tálba rakjuk, és forró sütőben átsütjük.
Szójatejföllel tálaljuk.

Magyaros karfiol

Hozzávalók:

1 fej karfiol,
15 dkg gomba,
2 ek.
olaj, só,
vöröshagyma, petrezselyemzöld,
kapor, tejföl

Elkészítés:

A karfiolt sós vízben megfőzzük. A hagymát kevés vízben pároljuk meg, adjuk hozzá a gombát és azzal is pároljuk tovább. Amikor kész, ráöntjük az olajat, ízesítjük sóval és esetleg más fűszerrel is tetszés szerint. A karfiolt egy olajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, majd öntsük rá a gombás ragut és meglocsoljuk vegan tejföllel. Tegyük forró sütőbe
15 percre. Amikor kész, megszórjuk egy kevés zöldség zöldjével és kaporral. Főtt rizst is tehetünk bele.

Gomba ragu

Hozzávalók:

3 csésze friss gomba szeletelve
vagy kockára vágva,
¾ csésze vöröshagyma,
aprítva,
1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olívaolaj,
2 ek.víz, kevés friss rozmaring.
1 csipet szerencsedió, 1,5 kk.
só, 1/2 csésze víz, 1 ek. friss bazsalikom, 1
ek. friss petrezselyem

Elkészítés:

Az első hat hozzávalót együtt megpároljuk. Ha kész, akkor a következő öt hozzávalót hozzáadjuk és kb. 10 percig még kis lángon főzzük. Tálalás előtt petrezselymet lehet rászórni (ne főzzük különben kifakul a színe).

Gombás káposzta

Hozzávalók:

1 nagyobb fej káposzta,
20 dkgsampinyon gomba,
savanyú káposztalé, kapor,
majoránna, kakukkfű, só,
tejföl, olaj, 1 fej
vöröshagyma, kis pirospaprika, liszt, víz.

Elkészítés:

Az édes káposztát ujjnyi szeletekre vágjuk. Vízzel, a savanyú káposztalével felöntjük, és feltesszük főni. A gombából pörköltet készítünk, hozzáöntjük. Befűszerezzük, végül tejfölös habarással besűrítjük.

Töltött padlizsán

Hozzávalók:

6-8 db padlizsán,
25 dkg gomba,
5 db tojás, 
10-12 cikk fokhagyma, 
30 dkg száraz kenyér,
kb. 1,5 dl olaj, 
ételízesítő, kevés
fehérbors,
10 dkg gomolyasajt, 
1 db nyers paradicsom.

Elkészítés:

A padlizsánokat meghámozzuk, kettévágjuk hosszában. Közepükbe mélyedést vájunk kanállal. Megsózzuk a félbevágott padlizsánokat. A kivájt padlizsándarabokat összevágjuk, a gombát is apró kockákra. A paradicsomot meghámozva,
szintén összevágjuk, valamint a fokhagyma nagyobb részét. A töltelékhez valókat lábasba tesszük, ételízesítővel,
fehérborssal ízesítve. Kevés olajat és annyi vizet öntünk rá, hogy fedő alatt minden puhára megpárolódjék. Végül 3 db tojást felverünk, ráöntünk a masszára, és kavargatva összesütjük. A száraz kenyeret vízben megáztatjuk, jól kinyomkodjuk, tálba tesszük, és a gombás masszával, valamint 2 db nyers tojás hozzáadásával jól eldolgozzuk, ha kell, még ízesítjük. A padlizsánok mélyedésébe apróra vagdalt fokhagymát teszünk, és az elkészített masszából kis halmokat rakunk mindegyikre. A tepsit jól kiolajozzuk, belehelyezzük a padlizsánokat. Kevés vizet töltünk a tepsibe, és alufóliával
letakarva sütjük.


Zöldséges rakott burgonya

Hozzávalók:

1 kg burgonya,
mexikói zöldség (vagy kevert otthoni zöldségek),
zöldbab, 
karfiol vagy brokkoli, 
zöldpaprika, 
ételízesítő

Elkészítés:

A krumplit vékony karikákra vágjuk. A kiolajozott tepsibe alulra 1 sor krumplit teszünk nyersen, amit ételízesítővel
sózunk. Erre kerül sor mexikói zöldség, majd 1 sor zöldbab, 1 sor karfiol vagy brokkoli. Tehetünk még gombát és karikára szeletelt zöldpaprikát vagy ízlés szerint bármilyen zöldségfélét. Minden sort megsózunk ételízesítővel. A felső réteg krumplira mártást készítünk, majd a sütőbe téve, alufóliával letakarva, megsütjük.

Mártás: 1 fej részeit vöröshagymát kb. 1 dl vizes olajon megpárolunk, hozzáadunk kb. 2 ek. lisztet, majd 3 dl tejfölt, és
egy csokor apróra vágott petrezselymet.

Joghurtos burgonya

Hozzávalók:

2 kg burgonya,
20 dkg juhtúró,
2-3 dl tejföl, 
kevés tej, 
ételízesítő,
kevés olaj, 
2-3 db tojás

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, megfőzzük. Kevés ételízesítőt teszünk bele, mert a túró sós. Kiolajozott tepsibe tesszük, rámorzsoljuk a juhtúrót. A tejfölt tejjel felhígítjuk és ráöntjük, a tojást is bele tesszük.
Olajat öntünk rá, rózsaszínre sütjük. Savanyúsággal vagy kompóttal fogyasztjuk.

Kelkáposztatekercs

Hozzávalók:

1 fej kelkáposzta, 1/2 kg gomba,2 fej vöröshagyma, fűszerek, 4 db tojás,zsemlemorzsa

Elkészítés:

1 fej kelkáposzta leveleit sós vízben leforrázzuk, a vastag ereket levágjuk. 

Töltelék: 1/2 kg gombát megpárolunk 2 nagy fej vöröshagymával. Fűszerezzük sóval, ételízesítővel, őrölt köménnyel, fehér borssal, majoránnával, őrölt szerecsendióval. Ha van, kevés magyaros fűszerkeverékkel és petrezselyem zölddel is. Ha a gomba megpuhult, ráütünk 4 db tojást (ha híg, sűríthetjük zsemlemorzsával) és így átsütjük. A tölteléket a kelkáposzta levélbe töltjük, hosszúkásra feltekerjük. Panírozzuk, majd olajban kisütjük.

Paradicsomos bab

Hozzávalók:

1/2 kg fehérbab, 1/2 kgparadicsompüré, 2 db nyers paradicsom, 1 db vöröshagyma,olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kk. őröltszerecsendió, só, ételízesítő, 1 gerezd fokhagyma, 2 db babérlevél

A babot este beáztatjuk, majd vízben megfőzzük. A főzővizet leöntjük, és friss vizet teszünk rá. Palacsinta sütőbe olajat teszünk, közben a vöröshagymát, fokhagymát és a nyers paradicsomot felszeleteljük, majd a konzerv paradicsomot hozzákeverjük, fűszerezzük és a babbal együtt megfőzzük. Ne kevergessük, a bab maradjon alul, hogy ne ragadjon le a
paradicsom.

 

Web Analytics