A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír (Oleum Cocois) a kókuszpálma (Cocus nucifera) termésének, a kókuszdiónak fehér húsából (koprából) préselt növényi olaj.
Az RBD-t tipikusan a copranak nevezett szárított kókuszból készítik.
A RBD (szűrt) azt jelenti, hogy az adott kókuszolaj finomított, fehérített, szagtalanított. A fehérítés általában nem egy kémiai folyamatot jelent, hanem egy fizikai szűrést, ami a szennyeződések eltávolítására szolgál. A szagtalanítást, ami a copra esetleges füstölése miatt fontos, forró gőzzel történik. Ez az olaj elég alapos feldolgozáson esik át. A végeredmény egy színtelen, ízetlen, és szagtalan zsír.
A coprából készülő RBD olajok ugyanilyen tiszták és fehérek, mint a szűz kókuszolajok
A kókuszvaj olvadáspontja 24 Celsius fok, így szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér színű. Olvadt állapotban átlátszó, színtelen folyékony olaj. A kókuszolaj 100%-ban kókuszból készült, nem hidrogénezett, tartósítószert nem tartalmaz. Stabil szerkezetű, az oxidációnak jól ellenáll, 198 Celsius fokig nem oxidálódik. Felbontás után sem szükséges hűtőben tárolni!
Telített zsírsavakban és antioxidánsokban igen gazdag. Magas a laurinsav tartalma.
Kókuszolaj használata:
A kókuszolaj kiváló sütéshez-főzéshez. Nincsen kókusz aromája, az evvel készülő ételek ízvilágát nem befolyásolja. Diabetikus étrenden élők is fogyaszthatják, mivel lebontásához nincs szükség inzulinra. Fogyókúrák során szintén hasznos kiegészítő, mert a szénhidrátokhoz hasonlóan zsírként nem raktározódik a szervezetben. Koleszterinmentes.
A kókuszvaj emellett alkalmazható kozmetikai alapanyagként: szappankészítéshez, illetve a haj és a bőr ápolására. Táplálja, hidratálja a hámszövetet, egészségessé és csillogóvá varázsolja a hajat. Könnyen, gyorsan beszívódik a bőrön keresztül, nem hagy zsíros érzetet.
Összetevők: 100% kókuszzsír
Felhasználása: sütéshez, főzéshez
Nem hidrogénezett!
Száraz, hűvös helyen tárolandó!
Származási hely: Indonézia
Allergén információ: A termék dióféléket feldolgozó üzemben készül.
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.