TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Az étkezés minősége

2013.11.09 14:55

Az étkezés önkéntes és tudatos folyamat, ezért alakítható. A személy elhatározásától függ. Ezért, ha az étkezési szokásainkat egészségesebb irányba akarjuk változtatni, akkor ez mély, tudatos meggyőződést igényel.

Ebédelj keveset, Sancho barátom, és vacsorázz kevesebbet, mert a gyomor az a műhely, ahol az egészséget és az életet kovácsolják! Don Quijote

A táplálkozás kétségtelenül az emberek egészségét befolyásoló tényező. Nem véletlenül, hisz az étkezés az egyik legállandóbb folyamat az életünkben. Dr. Olsen azt mondta, hogy a betegségek 90%-a - fertőzéseket és a baleseteket leszámítva - a táplálkozással van összefüggésben.

Az étkezés önkéntes és tudatos folyamat, ezért alakítható. A személy elhatározásától függ. Ezért, ha az étkezési szokásainkat egészségesebb irányba akarjuk változtatni, akkor ez mély, tudatos meggyőződést igényel.

A táplálkozás viszont akaratlan és önkéntelen. Megfelelő feltételek mellett a helyes táplálkozás megfelelő tápláltságot eredményez.

Milyen szempontok alapján csoportosíthatjuk az ételeket?

 1. élemiszerhigénia

  A kórokozó csírák távoltartása, amik fertőző betegségeket terjesztenek, alapvető fontosságú. Ez viszont még mindig nem elegendő az élelmiszer minőségének meghatározására.

 2. kalóriák

  Ez egyszerűen azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát biztosítson a táplálék. Sajnos a társadalmunkban a probléma nem a kevés, hanem a túl sok a gond. A kalóriák végösszegével még nem lehet mérni, hogy megfelelő minőségű-e az ételünk:
  • finomított szénhidrátok: a fehér rizs ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű formájuk, de tápértékük kisebb.
  • fehér cukor: lényegében ugyan annyi kalóriát tartalmaz, mint a barnacukor vagy a méz, mégis vitaminokban és ásványi anyagokban szegény.

 3. fehérjék

  Pár éve még sok szakember úgy gondolta, hogy nagy mennyiségű fehérjét kellene tartalmaznia az étrendünknek s ezen belül is elsősorban az állati eredetűnek kell meghatározónak lennie. De az utóbbi néhány évtizedben a napi ajánlott fogyasztás csökkenésnek indult.
  A növényi fehérjék és a megfelelő kiegészítők kombinációjával olyan minőségű fehérje nyerhető, mintha állati eredetű volna. Ily módon a az étrend minősége nem az elfogyasztott fehérje mennyiségétől függ, hanem a változatos, egészséges ételek fogyasztásától.

A táplálkozás hatása a növekedésre

A növekedés volt a másik adat, amit felhasználtak az utóbbi néhány évben arra, hogy értékeljék egy étrend helyességét.

A masszai tanzániai és kenyai állattenyésztő nép, akik hús és tej alapú táplálékot esznek. Szokásuk állataik vérét inni. Ez a fehérjében gazdag étrend gyors és nagyfokú növekedést eredményez, azonban előbb is betegszenek és halnak meg, mint más népek (kikujuk), akik növényi alapú táplálékon élnek.

A túl magas fehérje- és kalóriatartalmú táplálkozással, ami a fejlett országokban élő gyerekeket jellemzi, gyors növekedést lehet elérni, de ennek súlyos visszahatásai lehetnek, serdülő és felnőtt korban: egyebek között az elhízás, a cukorbetegség, valamint az érelmeszesedés nagyobb kockázata.

Puszta tény, hogy egy étrend gyors növekedést eredményez, nem azt jelenti, hogy megfelelő. Természetesen a nem megfelelő növekedés is lehet hiányos étkezés következménye, ellenben a feltűnő növekedés nem mindig a helyes étrend eredménye.

Web Analytics