TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Amikor a szervezetünk ellenáll a cukornak - Matyecz Mónika

2013.11.09 15:00

A cukorbetegség (latin elnevezése diabetes mellitus) a legrégebben ismert krónikus betegségek egyike. Hazánkban több, mint fél millió ember szenved ebben a betegségben, és legalább még egyszer ennyi embernek van már cukoranyagcsere-zavara, ami diabaetes kialakulásához vezet. Nézzük meg, hogy mi áll ez mögött...

A cukorbetegség hátteréről

A cukorbetegség (latin elnevezése diabetes mellitus) a legrégebben ismert krónikus betegségek egyike. Hazánkban több, mint fél millió ember szenved ebben a betegségben, és legalább még egyszer ennyi embernek van már cukoranyagcsere-zavara, ami diabaetes kialakulásához vezet.

A jelenlegi nemzetközi osztályozás a szénhidrátanyagcsere-zavarok 3 típusát különbözteti meg:

 1. emelkedett éhgyomri vércukorszint (IFG): éhomi vércukor szint emelkedett (6,1-6,9 mmol/l). Jellegzetes panaszt nem okoz, klinikai tünetekkel nem jár, gyógyszeres kezelést nem igényel. Az életmód megváltoztatása azonban mindenképp szükséges: testsúlyfelesleggel rendelkezők esetén a súly normalizálása, rendszeres testmozgás, túlzott szénhidrát-és energiatartalom miatt zsírfogyasztás kerülése ajánlott.
 2. csökkent glükóztolerancia (IGT): a cukorterheléses vizsgálat 120. percében mért vércukorérték 7,8-11,1 mmol/l közötti értéket mutat. Ebben az esetben is a leghatékonyabb kezelésnek az életmódváltozás bizonyul.
 3. a már kialakult cukorbetegség.

A diabetes egy komplex anyagcserezavar, mely kezeletlen formában emelkedett vércukorszinttel járó állapot, melynek hátterében elégtelen inzulinelválasztás és/vagy – hatás, ennek eredményeként abszolút vagy relatív inzulinhiány áll.

A cukorbetegség diagnózisa a klinikai tünetek keltette gyanú alapján, máskor szűrővizsgálat keretén belül végzett vércukor-meghatározás eredménye biztosítja. A cukorbetegség klasszikus klinikai tünete a polyuria (a vizelet mennyiségének megnövekedése), a polydipsia (fokozott folyadékfelvétel az állandó szomjúságérzés miatt) és az egyéb okkal nem magyarázható fogyás. A fogyás kialakulhat átlagos, fokozott (polyphagia), vagy rossz étvágy mellett. Fentieken kívül a beteg panaszkodhat fáradtságra, az étvágytalanság mellett hányingerre, hányásra. Időnként homályos látás lép fel, amelyet a szemlencsének a hyperosmolaris csarnokvíz miatt megváltozott fénytörése okoz. Nőkön gyakran pruritus vulvae, férfiakon ritkán balanitis alakulhat ki. Visszatérő, nehezen gyógyuló infekciók is felhívhatják a figyelmet a cukorbajra. Olykor lábikragörcs, vagy a kézujjakon zsibbadás jelentkezik. Súlyos esetben a kialakuló hyperglykaemiás ketoacidosis vagy a nem-ketotikus hyperosmolaris állapot tudatzavarhoz, eszméletvesztéshez vezethet, és kezelés nélkül halált okozhat.

Fokozottan veszélyeztetettnek tekinthető az a személy,

 1. akinek a közvetlen hozzátartozói között cukorbeteg van,
 2. akinek a családjában halmozottan fordul elő cukorbetegség,
 3. aki súlytöbblettel rendelkezik,
 4. aki magas-vérnyomás betegségben szenved,
 5. akinek kóros vérzsírértékei vannak,
 6. akinek terhesség során cukoranyagcsere-zavart állapítottak meg,

Cukorbetegség típusai

A nemzetközi osztályozás a cukorbetegség négy típusát különbözteti meg, az összes esetek döntő részét az 1-es és a 2-es típus képezi.

A, 1.-es típusú (IDDM = inzulindependens diabetes mellitus): az az állapot, amely az inzulint termelő-sejtek elpusztulásának következménye, és az inzulintermelés megszűnésével, azaz abszolút inzulinhiánnyal társul. A cukorbetegek 7-10%-a szenved e diabetes formában,

B, 2.-es típusú (NIDDM = non-inzulindependens diabetes mellitus): az inzulinhatás csökkenésének és/vagy az inzulinelválasztás károsodásának következtében jön létre. Az inzulintermelés e formában hosszú időn keresztül részlegesen megtartott maradhat.

 

 
1-es típusú DM

 

2-es típusú DM

 

Összes DM eset

 

10%-a

 

90%-a

 

Kiváltása

 

fertőzés, toxin gyakori

 

fertőzés nem jellemző

 

Kialakulás ideje

 

25 éves kor előtt

 

ált.-ban 30 év után

 

Kezdete

 

gyors

 

fokozatos

 

Testtömeg

 

alacsony-normál-csökkent

 

többnyire magas

 

Vércukor

 

nagy labilitás

 

stabil, többnyire jól kontrollálható

 

Inzulin igény

 

mindig

 

csak néha, akkor sok

 

Orális antidiabetikumok(gyógyszerek)

 

nem használhatók

 

az esetek nagy részében hatásosak

 

Béta-sejtek

 

teljesen elpusztultak

 

változó mennyiségű, ill. minőségű inzulint termelnek

 

Ketoacidosis

 

gyakori

 

alig fordul elő

 

Hypoglykaemia hajlam

 

nagy

 

kicsi

 

Diéta

 

bőséges energia, sok komplex szénhidrát, kevés zsír

 

csökkent energia, sok komplex szénhidrát, kevés zsír (diéta önmagában szükséges lehet.)

 

 

C, A cukorbetegség ún. speciális formái különböző kóroki tényezők eredményeként jönnek létre, mint például:

genetikai eltérések, gyógyszerek vagy vegyszerek hatására, fertőzésekre, a hasnyálmirigy sérülésre, visszatérő gyulladásokra vezethetők vissza.

D, A terhességi cukorbetegség (gesztációs dibetes) a terhesség kapcsán vagy a terhesség alatt kerül felismerésre.

A cukorbetegség kezelése

A diabetes kezelésének három alappillére a megfelelő étrend, a napi rendszerességű fizikai 
aktivitás és az ezekhez adaptált gyógyszeres kezelés, ideértve az inzulinadást is.

Az 1-es típusú DM-ban szenvedő beteg mindenképp inzulin kezelésre szorul. Napjainkban számos inzulin áll rendelkezésre: gyors, intermedier és lassú hatásúak ismertek. A megfelelő inzulin kezeléssel, a helyes diéta betartásával, a napi többszöri vércukor önellenőrzésével lehetőség van a betegség karbantartására. Ha ennek ellenére sem sikerül megfelelően beállítani a vércukorszintet az orvos javaslatára inzulin pumpa igénylehető, mely biztosítja az állandó inzulinszintet a szervezetben, ezáltal megelőzhetők a nagyobb vércukor ingadozások.

A 2-es típusú cukorbetegek esetén a kezelés nem az inzulinnal kezdődik, hanem először megpróbálják a megfelelő diéta alkalmazásával a normál vércukorszintet fenntartani, ha ez nem sikerül akkor alkalmazzák a gyógyszeres kezelést, és ha ezzel sem sikerül elérni a a megfelelő értékeket, akkor térnek át inzulinterápiára.

Megelőzhető-e a cukorbetegség?

Az 1-es típusú diabetes tekintetében az orvostudomány ma még nem ismer olyan módszert, ami hatékonyan, biztonságosan és mellékhatás mentesen segítené a kórkép megelőzését. Azonban a 2-es típusú diabetes esetében jól ismert a súlytöbblet és a metabolikus szindróma jegyeit hordozó személyek magas rizikója a betegség kialakulására. Ezért fontos a normál testsúly megtartása, magas vérnyomás esetén a megfelelő kezelés, és a vérzsírok rendszeres ellenőrzése. Ezáltal lehetőség nyílik a diabetes elkerülésére vagy kialakulásának elkerülésére.

Felhasznált irodalom

 • dr. Winkler Gábor-dr. Baranyi Éva: Cukorbetegek kézikönyve SpringerMed. Kiadó Kft., 2006
 • Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban, Készítette: A Belgyógyászati Szakmai Kollégium és a Magyar Diabetes Társaság
 • Dr. Székely Miklós: Kórélettani alapok, Pécs, 2006
Web Analytics