TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Általános alapelvek az egészséges táplálkozáshoz

2013.11.09 14:57

Az egészséges táplálkozás divatos téma manapság, de ritkán találkozunk átfogóan tárgyalva a témával. Inkább egyes termékek révén halljuk, hogy milyen egészséges. Már szinte a piacon árucikként szereplő valamennyi termékről olvashatunk cikkeket, melyben "bebizonyítják", hogy egészséges. Rengeteg vélemény és ellenvélemény van a porondon. Ez a cikk célja, hogy átfogó összképet kapjon az olvasó, mitől, hogyan lehet egészséges a táplálkozásunk.

Az egészséges táplálkozás divatos téma manapság, de ritkán találkozunk átfogóan tárgyalva a témával. Inkább egyes termékek révén halljuk, hogy milyen egészséges. Már szinte a piacon árucikként szereplő valamennyi termékről olvashatunk cikkeket, melyben „bebizonyítják”, hogy egészséges. Rengeteg vélemény és ellenvélemény van a porondon. Ez a cikk célja, hogy átfogó összképet kapjon az olvasó, mitől, hogyan lehet egészséges a táplálkozásunk.

 1. Az egyetemes szükségszerűség és az egyedi igény harmóniája alapján, táplálékaink megválasztásában törekedjünk arra, hogy minél közelebb teremjenek a közvetlen környezetünkhöz, illetve azokat az évszaknak, érésnek megfelelően fogyasszuk. Tehát mellőzzük a világ másik felén termő zöldségeket, gyümölcsöket. Egyrészről az éretlenül leszedett és vegyszerekkel tartósított, ámbár külsőre gyönyörű zöldségek és déligyümölcsök inkább ártanak szervezetünknek, mint használnak. Másrészről, ha nem az ízlelőbimbóink és berögződött rossz szokásaink vezetnek az ételek megválasztásában, hanem tudatosan segíteni próbáljuk a szervezetet, például az évszakokhoz való alkalmazkodásában, akkor télen nem a délen termő gyümölcsöket választjuk.

 2. Tápegészekkel táplálkozzunk! A tápegész kifejezés arra utal, hogy ezek az ételek természetes módon a legkiegyensúlyozottabban tartalmazzák az alapvető tápanyagokat (szénhidrát, fehérje, zsírok, nyomelemek, vitaminok, rostok), illetve energetikailag is a leginkább segítik a szervezetet.Nyers vagy főtt gabonamagvak, csírázó magvak, gyümölcs, burgonya, más növényi termékek. Állati termékek közül a házi tej és tojás tartozik ide.

 3. Amit csak lehet nyersen együnk, lehetőleg hámozás és minden más rész eldobása nélkül. A főzésnél csökkentsük a minimumra a táplálék energiamennyiségét és minőségét romboló eljárásokat. Részesítsük előnyben a párolást, gőzölést az órákig tartó főzés, sütés helyett az ételek elkészítésekor.
  Minden étkezésre zöld táplálék is legyen! Minél több nyers állapotú zöldséget igyekezzünk enni, különösen, amíg az érési szezonjuk tart.
  Főtt étkezések előtt nyers étel! A gyümölcsfogyasztásra kifejezetten figyelni kell, hogy étkezés előtt történjen, de utána várni kell, legkorábban fél órával következhet az étkezés. A koncentrált, sűrített ételek előtt lédús ételt egyél!

 4. A reformétrend bővíti a fűszerhasználatot. A fűszerek szerepe az ételek ízének kihangsúlyozása, kiemelése és az emésztés segítése. Ne a fűszer kedvéért együnk, érezzük az ételek valódi ízét. Éppen ezért körültekintően, kis mennyiségben használjuk a fűszernövényeket. Ne használjunk erős, izgató fűszereket, mint a bors, curry, chili. A csípős íz kedvelői próbálják ki a cayenne bors vagy paprika ízét. Nagyon finom csípős lesz az étel, de nem irritálja a bélnyálkahártyát. A már sokat szídott sóról sem feledkezhetünk meg. Nagyon veszélyes mértékben elterjedt fűszerünk, még felnőtt korban is nagyon könnyen, kis odafigyeléssel le lehet szokni róla.

 5. Ne gátoljuk az emésztést túl hideg vagy túl meleg ételekkel és italokkal. Italunk és táplálékunk a természetben előforduló hőmérséklethez hasonlóan mindig langyos vagy meleg legyen. Ellenkező esetben fennáll a fogínygyulladás, gyomorrák veszélye, a gyomor nyálkahártyája és a környező szervek károsodása. Különösen veszélyes a rossz szokásaink között szereplő hűtött üdítőitalok fogyasztása, kiváltképp téli időszakban.
  A túl hideg vagy forró hőmérsékletű ételek hatására gyorsul vagy lassul az emésztés, és kárt szenved a táplálék feldolgozása.

 6. Sav- és lúgképző táplálék megfelelő arányban kerüljön szervezetünkbe. A szervezet akkor működik a legmegfelelőbben, ha enyhén lúgos a vegyhatás. 
  Lúgot szolgáltatnak: tehéntej (házi), karalábé, burgonya, sárgarépa, retek, spenót, káposzta, paradicsom, zöldbab, fejes saláta, uborka, gomba, hagyma, alma, szilva, citrom, savanyú gyümölcsök...
  Savat szolgáltatnak: hús, tojás, sajt, kenyér, liszt, zsír, vaj, száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse), rizs, zabpehely, kétszersült, mogyoró, kakaó, sör...
  A szervezet savas irányú eltolódása számtalan betegség forrása lehet, legjellemzőbb az allergiás megbetegedések, asztma, gyomorégés, teltségérzés, felfúvódás, végtagi és ízületi fájdalmak, izompanaszok, szívdobogásérzés, fáradtság, kimerültség, gyakori fertőzések, stb.
 7. Ételeink könnyen emészthetőek legyenek. A gyomorból való kiürülési idő mutatja ennek mértékét – az olajos, tejfölös, vajas, zsíros étel aránylag nehéz, lassan ürül.
  A jól megrágott falat könnyebben emészthető. 20-30-szor jól megrágni, annyi mint félig megemészteni.

 8. Az étkezéshez üres gyomor kell. Egyik étkezéstől a másikig ki kell ürülnie a gyomornak. "Akkor egyél, ha éhes vagy!"

 9. Mérséklet az aranyszabály! "Soha annyit ne egyen az ember, hogy érezze a gyomrát!" Főleg vacsora idején szükséges a mértéktartás. A legjobb hideg eledellel megelégedni egynéhány órával lefekvés előtt. Az egyszerre túl sok és a napjában túl gyakori evés a rossz emésztés alapja. A túlságosan nagy mennyiségű legértékesebb táplálék is méreggé válhat.

 10. A többszöri étkezés előnyösebb, mint a ritkább és bővebb – napi 4-5-szöri étkezés a legideálisabb, főétkezések közötti gyümölcsfogyasztással.

 11. Rossz lelkiállapot, stressz, gyötrő gondolatok gátolják, az öröm, pozitív gondolatok elősegítik az emésztést.
  Nemcsak a helyes táplálkozással, a testgyakorlással és testápolással kell törődnünk, hanem a lelki feszültségek levezetésével, oldásával is, a nyugodt lelkiállapot megteremtésével.

 12. A szabályos időközönkénti félböjtkúra, böjtkúra, gyümölcskúra kitűnő betegségmegelőző módszer. Semmi más természetes módszerrel nem érhető el a szervezetnek ilyen gyors és biztos tisztulása (alkalmi böjtök, rendszeres böjtnapok, reggeli böjt, rövid, 2-3 napos böjt, léböjtkúra).

 13. A reformétrend alapfeltétele a vegyszermentes táplálék. Mivel naponta szerepel étrendünkben nyers gyümölcs és zöldség, keressük a bio módon, vagyis vegyszerek nélkül termelt termékeket. Lehetőleg ne áruházakban vásároljunk, hanem a piaci zöldség, gyümölcsök közül válogassunk. Legjobb az otthon, saját magunk, családunk által megtermelt táplálék, így biztosak lehetünk a bio voltukban.
Web Analytics