TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

A hallás nem játék

2015.02.09 15:05

A hallás nem játék

 

Talán sokan nem is gondolják, hogy az egészséges hallás milyen nagy hatással van életünkre. Hallásunk épségére időben oda kell figyelnünk, nehogy túl késő legyen.

Apró jelek

Hallásunk csökkenése komoly fennakadásokat okozhat a mindennapi életben. Ha munkahelyen, családi körben többször vissza kell kérdeznünk, vagy az átlagosnál hangosabban hallgatjuk a TV-t vagy a rádiót, könnyen lehet, hogy halláskárosodás áll a háttérben. Nem szabad azt hinni, hogy egyedül állunk a problémával szemben, ugyanis a magyarországi lakosság 10-14%-a szenved különböző hallászavarban. A panasz egy részét igen egyszerű beavatkozásokkal, kezelésekkel, vagy műtétekkel lehet kezelni, más esetekben viszont hallásjavító készülékkel szükséges korrigálni.

Nagyothallás esetén érdemes minél előbb szakemberhez fordulni

Érdemes minél előbb szakemberhez fordulni

Minél előbb meg kell kapni a segítséget, hogy nehézségek nélkül tudjunk visszailleszkedni a családba, szűkebb – tágabb környezetébe. A nagyothallás ugyanis előbb-utóbb befelé fordulóvá teszi az embert, mert kényelmetlen a hallásvesztéssel élő ember számára, hogy nem érti meg elsőre a szavakat, gyakran vissza kell kérdeznie. Ez elszigeteltséghez, később depresszióhoz vezet. Hosszan tartó halláskárosodás esetén az agy elfelejti, hogyan hangzottak régen a hangok. Ha sokat várunk, nem fogjuk megérteni a beszédet!

Érdemes minél előbb szakemberhez fordulni

A diagnózis felállítása

A diagnózis felállításának első lépése az, hogy fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulunk, ahol a panaszainkat felsoroljuk, majd belenéz az orvos a fülünkbe. Ezután hallásvizsgálat történik a csendeskamrában. A vizsgálat eredményéről audiogrammot, más néven hallásgörbét kapunk, melyről kiderül a halláscsökkenés mértéke.

Kisgyermekere is oda kell figyelni

Fontos, hogy a gyerekkori nagyothallással minél előbb szakemberhez forduljunk, mert a beszédfejlődés időszakában  káros következmény is előfordulhat, pl. a gyerek nem tanul meg rendesen beszélni, nehezebben fejezi ki magát, fontos információkról marad le, nem tudja kellőképpen megismerni a világot.

Megelőzés

Az erős zaj árt a hallásunknak. Ha lehet, használjunk zajvédőt, akár munkahelyünkön is. Zenészek részére már  hangszertípustól függő egyedi zajvédő is kapható. 

Már csecsemőkorban érdemes hallásszűrést végezni, hogy ha probléma lenne, minél előbb kezelni lehessen. A szülő felelőssége, hogy kisgyermekét folyamatosan figyelje, és ha hallásproblémára gyanakodna, szakorvoshoz vigye.

Web Analytics