TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Amarant, több mint divatirányzat

2013.11.10 10:41

Az amaránt egyedülállóan komplex beltartalommal rendelkezik. Összehasonlítva több ismert gabonafélével jelentős mértékben eltér az eddig fogyasztott élelmi anyagoktól, például fehérjetartalma a rizsnek kétszerese, a búzának másfélszerese. 

Amarant

Napjaink reform étrendjének összeállítása több kell, hogy legyen divatirányzatnál.

Helyes étrendet összeállítani nem egyszerű, ebből adódóan alakult lassan teljes iparággá a táplálék kiegészítők gyártása. Ami voltaképpen nem is baj, de ebben a dologban is jó, ha utánajárunk a minőségnek.

Jó ha tudjuk viszont, hogy hiánytüneteink bizonyos növényi táplálékok ésszerű, gyakori fogyasztásával is pótolható legnagyobb részben. Ilyen pl. a sok - általam szuper élelmiszernek nevezett csoport egyik jeles képviselője, az amaránt, mely megoldás lehet sok problémára, mint pl. táplálékallergiásoknak, és vegetáriánusoknak egyaránt.

Amaránt az inkák kincse

  • közönséges nevén disznóparéj
  • földünk egyik legősibb kultúrnövénye, az aztékok és az inkák birodalmából származik. Onnan ahonnan a méltán kedvelt kukorica, burgonya, paradicsom, paprika és a bab is. Amerika őslakosai szent testi, lelki szellemi erőt adó tápláléknak tartották, mint később kiderült, bizony nem is alaptalanul.
  • volt vallási rituálék eszköze, éppen ennek kapcsán tiltották egy időben termesztését, s Dél-, és Közép- Amerika eldugott hegyi falvaiban vészelve át a politikai meghurcoltatását e növény, majd hála ezeknek az embereknek hogy megmentették néhány száz év múlva táplálkozáskutatók újra felfedezték, kutatni kezdték jótékony hatásait. 1970 körül kezdték amerikai tudósok komolyabban kutatni táplálkozástani jelentőségét, és hazánkban csak a 90 évek valamelyikétől kezdték termeszteni. Ismertsége híján exportra.
  • elmondható róla, hogy az amaránt egyedülállóan komplex beltartalommal rendelkezik. Összehasonlítva több ismert gabonafélével jelentős mértékben eltér az eddig fogyasztott élelmi anyagoktól, például fehérjetartalma a rizsnek kétszerese, a búzának másfélszerese. Lizintartalma szinte minden eddig ismert gabonánknak többszöröse, a lizinről tudni kell, hogy nemcsak öregedésgátló, de anyagcserénket is nagyszerűen képes karbantartani rendszeresen fogyasztva. Mindemellett még a lizin fokozza erőnlétünket, kitartásunkat erősítheti, és szerepe van a zsírégetésben is. Kiemelkedően magas vas, kalcium, cink és egyéb nyomelem tartalommal rendelkezik az amarántmag.
  • már napi 150 gramm elfogyasztása képes fedezni napi vas és magnézium szükségletünket, igy különösen ajánlott kismamák, kisgyermekek és vegetáriánusok számára a mindennapi táplálkozás során. Kalciumtartalma is jelentős, 100 gr amarant majdnem a kétszerese 100 ml tej kalcium tartalmának, ami fontos lehet a  mai ember számára. Magnézium tartalma is nagyságrendekkel nagyobb az összes többi ismert gabonáénál, így nem csoda, ha rendszeres fogyasztói frissebb elméről, javuló keringésről, és a szívizmok normál működéséről számolnak be.

Amaránt felhasználásának lehetőségei

  • hajdinából hasonló köret készülhet az egész amarántmagokból
  • lisztjét kenyerekhez, süteményekhez, sült tésztafélékhez, linzerekhez használhatjuk,
  • puffasztott formában kiváló levesbetét lehet egy krémlevesre szórva, (ne ázzon el!) és joghurtokba, süteménykrémekbe is keverhetjük, esetleg süteménykrémre, reggelizőkrémre is szórhatjuk

Receptek

Amaránt kása

1 csésze puffasztott amaránt, 1 csésze tej (ami lehet gabonatej), édesítő, vagy méz és egy csipet himalája só, ízlés szerint őrölt fahéj.

Az amarántot lábasba tesszük, hozzáadjuk a sót, édesítőt, fahéjat, és a tejjel elkeverve főni tesszük. Kavargatás közben főzzük fel, ha felforrt készen is van, tálalható. Párolt almával ami szintén enyhén fahéjas dúsítható. Energiát adó könnyű, gyors reggelink lehet.

Villámgyors amarant reggeli

4-5 tk. amaránt (puffasztott változata), 2 tk. tönkölykorpa, magvak ízlés szerinti mennyiségben (pl. lenmag, szezámmag, pirított napraforgó, tökmag), frissen facsart vagy 100 %-os cukormentes tartósítószermentes gyümölcslé, esetleg frissen facsart zöldségek leve.

A magvakat összedarálva használjuk, összekeverve az összes hozzávalót pár percig állni hagyjuk, egy ízletes teljes étékű reggeli lehet.

Másik variációja lehet, amikor este egy marék tetszés szerinti aszalt gyümölcsöt feldarabolunk, a gyümölcslébe beáztatjuk és reggel a puffasztott amarántot hozzáadjuk, így fogyasztjuk. (A magokat ilyenkor elhagyhatjuk.)

Eddig megszokott kenyerünk kb. 10 dekányi lisztjét is bátran helyettesítsük amarántliszttel.

Kelt tésztáknál a búzaliszt 5-10%-át helyettesítsük vele, egyéb esetekben 10 és 50% közötti lehet a búzaliszt kiváltásának aránya.

És amit ezt az anyagot készítgettem, kimentem a konyhába mert tudtam, hogy van egy csomag puffasztott amarantom. Olvasgatás, írogatás közben éppen azon töprengtem, mi újdonságot és kellene belőle csinálni, hiszen annyi jó tulajdonsága van ennek az isteni eledelnek. Kreáltam hát egy ananászos, mogyorós amaránt tortácskát – krém nélkül. A tortaforma emlékeztet csak egy igazi tortára, de nagyon finom lett. Megosztom hát a kedves olvasókkal a gyors receptet.

Mivel én az edényeimet is a reformkonyhához válogattam ki, ezért a mai recept ismét speciális edénykékkel, vagy eszközökkel készült.

Természetesen ezek híján is elkészíthető, ezt csak azért mondtam el, ha ismeretlen szóra bukkannak leírás közben, akkor keressenek bátran, szívesen és minél előbb válaszolok minden levélre – bármivel kapcsolatosan.

Tehát: 5 dekányi puffasztott amarántot egy tálba tettem, és hozzáadtam egy Turbó aprítóval felaprított sótlan pörkölt földimogyorót, ami egyszeri aprításhoz belefért, olyan mennyiséget.

Kb. egy normál teáscsésze nagyságú lehetett. Találtam egy doboz konzerv ananászt, leöntöttem a levét és a gyümölcsöt szintén ezzel aprítottam fel. Közben még kezembe akadt a zabpehely is, ebből is tettem kb. 2 evőkanálnyit, ezt is apróbbra "szabtam" kicsit. Hozzáadtam az előbbiekhez. Édesítőt ízlés szerint lehet használni. Öntöttem még bele pár kanálnyi ananászlevet, mivel nem találtam elég könnyen keverhetőnek, és hagytam állni kb. negyed órát. Tettem bele sütés előtt 2 evőkanál szőlőmag olajat, elkevertem és ment a tepsibe a massza. Kb. 40 percet sütöttem, először olyan 160 fokon sima sütőben, később légkeverésen folytattam, 180 fokra emeltem a hőfokot, és ez kb. 10 perc volt. Picit pirosas is lett, talán látszik a második fotón. Egy nagyon kellemes ízű édeskés de nem émelygős magas tápanyagtartalmú csemege készült el, azt hiszem. Ha friss gyümölcs van kéznél azzal még jobb, lehet ez alma és banán akár együtt is azt gondolom.

Amarant torta

Amarant torta

Amarant torta szelet

Szeretek újat alkotni, ha van jó minőségű hozzávaló. Bátran fogjon hozzá mindenki, aki finomságra vágyik, és reform irányba halad a konyhájában.

Orosz Tünde
reformszakács

Web Analytics