Kitűnő fehérjepótló
A Nature Cookta lenmagliszt a hideg sajtolásos eljárásnak köszönheti, hogy a lenmag jótékony tulajdonságai a belőle készült lisztben is nagy arányban megtalálhatóak, sőt, mintegy 30%-kal magasabb beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint simán ledarált változata. Rengeteg rostot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, az alacsony szénhidráttartalma és zsírtartalma miatt pedig javasolt bármilyen diétában résztvevőknek, akár a paleolit diétát követőknek, akár PCO-soknak. Magas fehérjetartalma miatt különösen kedvelt a vegetáriánusok, vegánok körében, hiszen a húsfogyasztás mellőzéséből kieső fehérjebevitel pótlására nagyon jó megoldás.
A lenmagliszt hatása
- Kiemelkedően magas fitoösztrogén tartalma, mely számos női problémát segíthet megelőzni. A lignanok a produktív korban lévő nők esetében elősegíthetik a peteérést, a változó korhoz közeledő nőknél pedig csökkenthetik a menopauza kellemetlen tüneteit, mint például a rendszertelen menstruációs ciklust, a mellben kialakuló cisztákat és a hormonális ingadozásnak köszönhető hangulatváltozást. A fitoösztrogének számos daganat és rák kialakulása ellen is védenek, például a prosztatarák vagy a vastagbélrák ellen.
- Magas rosttartalma hozzásegít minket a helyes, egészséges bélműködéshez, valamint ételeinket laktatóbbá teszi. Mivel hashajtó hatású is, székrekedéses tüneteket is kezelhetünk vele.
Nature Cookta Lenmagliszt tápanyagtartalma (100g-ban)
- Energia: 275 kcal/1150 kJ
- Rost: 38 g
- Cukor: 2 g
- Zsír: 18 g
- Ebböl telített: 1,6 g
- Egyszeresen telítettlen: 3,2 g
- Többszörösen telítettlen: 12,3 g
- Ebből omega-3: 9,8 g
- Ebből omega-6: 2,5 g
- fitoösztrogének(lignanok): 400 mg
- Fehérje: 25,6 g
- B1 vitamin: 2,2 mg
- B3 vitamin: 4,3 mg
- B6 vitamin: 0,7 mg
- Folsav: 122 mcg
- B5 vitamin: 1,4 mg
- Choline: 112,43 mg
- Betaine: 4,43 mg
- Ca: 357 mg
- Mg: 550 mg
- Zn: 6 mg
- Se: 35,5 mcg
- Vas: 8 mg
- Mn: 3,5 mg
A Nature Cookta lenmagliszt felhasználása
- Sütéshez, kenyerek, vagy sütemények elkészítéshez kiváló alapanyag, arra azonban ügyeljünk, hogy mivel több folyadékot képes felvenni, mint a hagyományos lisztek, ajánlott az eredeti receptben szereplő tojásmennyiségnél eggyel többet tenni a készülő ételbe.
- A lenmaglisztből készült péksütemények, kenyerek némiképp gyorsabban barnulnak, mint a hagyományos búzalisztből készültek, de ez a minőségén, ízén semmit sem változtat.
- A nagy folyadékfelszívó tulajdonsága miatt kiválóan alkalmas sűrítésre. Ezt a tulajdonságát bátran kihasználhatják az egészséges életmódot kedvelő háziasszonyok, és készíthetik kedvenc mártásaikat, főzelékeiket lenmagliszt hozzáadásával.
Ha a gyomor- és bélrendszeri traktus nyálkahártyáját védjük a következő recepttel, a belekből kevesebb méreganyag szívódik fel, és a paraziták ellen is védekezhetünk. A keverék reggeliként szolgál.
Az első héten keverjünk 1 teáskanál lenmaglisztet 0,5 dl vízbe és hagyjuk állni 8 órát. A második héten 2 teáskanál lenmaglisztet adjunk 0,5 dl vízbe, majd a harmadik héten 3 teáskanál lenmagliszt és 0,5 dl víz (áztatott) keverékét fogyasszuk. A kúra ideje alatt napi 1,5-2 l vizet mindenképpen meg kell inni. Ez azért is fontos, mert a lenmag folyadék hatására megduzzad, majd újra visszahúzódik, ezáltal elősegíti a bélmozgást.
Nature Cookta lenmagliszt kiszerelése: 250g
Tájékoztatás
Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.