TOP termékek

Egytálételek

Gombás karfiolpörkölt

1 fej vöröshagyma
4 paradicsom
50 dkg karfiol
30 dkg gomba
pirospaprika
1 csokor petrezselyem
1 kk majoránna
2 zöldpaprika
borsikafű


A hagymát finomra vágjuk, majd kevés vízben megpároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Megfűszerezzük, majd az apróra vágott karfiolt és a paprikát is hozzáadjuk, fedő alatt puhára pároljuk. A végén a gombát is hozzákeverjük, és még kb. 5 percig együtt főzzük. Ha szükséges, vizet öntünk rá. A majoránnát és a petrezselymet tálalás előtt rakjuk bele.

Hajdinasült

3,5 dl hajdina
2,5 dl reszelt hagyma
1 teáskanál hagymapor
1 kávéskanál fokhagymapor
7 dl víz
1 kis fej karfiol
1 teáskanál só


A szószhoz:
1 dl napraforgómag
3 evőkanál őrölt szezámmag
1 evőkanál citromlé
3 paradicsompaprika
1 teáskanál hagymapor
2 teáskanál só
4 dl víz
fűszerek

Az első alapanyagokat megfőzzük, és beletesszük a többi alkotórészt. A szósz alapanyagait is összekeverjük, először a napraforgót és a vizet, majd a többit. Az egészet a hajdinával összekeverjük, és kikent tűzálló tálban, forró sütőben kb. 40 percig sütjük.

Káposztás gombóc

1 kg savanyú káposzta
2 dkg élesztő
2 ek olaj
A gombóchoz:

0,5 kg vegyes liszt
3 dl langyos víz
2 dl hideg víz
Méz

A lisztből, élesztőből, langyos vízből és mézből kenyértésztát készítünk, egy órát kelesztjük. Gombócokat formálunk belőle. Egy mély, tűzálló tálba beletesszük a káposzta felét, rárakjuk a gombócokat, majd a káposzta másik felével beborítjuk. Felöntjük hideg vízzel. Fóliával lefedjük, de úgy, hogy bőségesen legyen hely a gombócok dagadásához. Ha egy másik edénnyel tudjuk lefedni, az is megfelel. Előmelegített meleg sütőben kb. 1 órát sütjük, addig nem szabad levenni a fóliát.

Tofurántotta

1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
2 db zöldpaprika, felaprítva
1-2 tk kurkuma
1-2 teáskanál jódozott tengeri só
1 ek vegamix
30 dkg natúr v. füstölt tofu, felkockázva

A hagymát és a zöldpaprikát apró kockákra vágva pároljuk meg vízben (bőven lepje el a víz). Mielőtt a víz elpárologna, adjuk hozzá a fűszereket. Amikor teljesen elfőtte a levét a hagyma, ismét öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a kis kockákra felvágott tofut, majd egy villa segítségével nyomkodjuk szét a tofut, miközben a lé újból elpárolog. A kurkuma miatt olyan színe lesz, mint a tojásrántottának. A tofut nem kell agyonfőznünk, inkább arra az állagra törekedjünk, ami hagyományos rezgős tojásrántottát jellemzi, azaz ne legyen se túl lágy, se túl kemény. A tetejét megszórhatjuk egy kis őrölt paprikával. Teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasszuk.

Kiszir (Bulgursaláta)

1 pohár (2 dl) apró szemű bulgur
2 szál zöldhagyma
1 kis fej saláta
1-2 evőkanál paradicsompüré
só, szárított mentalevél ízlés szerint tálaláshoz néhány szelet paradicsom és uborka, egy fél citrom gerezdekre vágva natúr joghurt.

Egy jól záródó edényben összekeverjük a bulgurt, a sót és a szárított mentát (kb. fél kávéskanál menta elegendő). Zubogó forró vízzel leforrázzuk, annyival, hogy kb. 1 ujjnyira lepje el a bulgurt. Jól lefedjük az edényt, és fél órán át állni hagyjuk. A zöldhagymát felaprítjuk, a salátát vékony csíkokra vágjuk. Fél óra elteltével a bulgur megduzzad és megpuhul. Átöntjük egy nagy tálba, és belekeverjük a sűrített paradicsomot. Egyenletesen eldolgozzuk benne. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a zöldhagymát és a salátát. Egy tálat kibélelünk a paradicsom- és uborkaszeletekkel, és ráhalmozzuk a bulgursalátát. Tálalásnál gerezdekre vágott citromot adunk hozzá, és aki akarja, meglocsolhatja vele a saját adagját. Natúr joghurtot szokás mellé enni.

Web Analytics