Ha gyorsan keresel egészséges édesség receptet, próbáld ki ezt!
Chilis-körtés vegán tejberizs
Hozzávalók: 4 főre a tejberizshez
- 15 dkg rizs megmosva
- egy doboz (2dl) kókusztejszín
- 3 bögre víz
- egy csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 1 vaníliarúd kikapart közepe
A chilis körtéhez:
- 3 evőkanál barna cukor
- 3 db körte meghámozva, felkockázva
- 1 teáskanál chilipehely
- 1 teáskanál balzsamecet
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál citromlé
- 1/2 deci almalé
- 1 evőkanál kókuszzsír
A kókusztejszínt keverjük el a vízzel és a sóval és tegyük fel főni. Ha elkezd forrni, dobjuk hozzá a rizst.
10-13 percig főzzük alacsony lángon, folyamatosan kevergetve.
Majd öntsük bele a cukrot, és főzzük addig míg el nem nyeri a kívánt állagot.
A zsíron olvasszuk fel a cukrot, majd adjuk hozzá a körtéket és a citromlevet.
1-2 percig közepes lángon kevergessük, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is és pár perc alatt forraljuk össze.
Kukoricadarás túrógombóc
(gluténmentes, laktózmentes, hisztamin-szegény)
Hozzávalók 4 adaghoz (24 db diónyi gombóchoz)
- 500 g laktózmentes rögös túró
- 70 g kukoricadara
- 2 db tojás
- só, oregánó (illetve ízlés szerint egyéb fűszerek)
Elkészítés:
1. A tojásokat egyenként felütjük, majd villával fellazítjuk őket.
2. Hozzáadjuk a kukoricadarát, majd az áttört túrót és fűszereket.
3. 10-15 percig hagyjuk pihenni. Közben egy magas falú lábasban vizet melegítünk.
4. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk a tésztából, majd nem forrásban lévő, hanem gyöngyöző vízbe engedjük őket.
5. Amint feljöttek a víz tetejére, további 1,5-2 percig főzzük, majd leszűrjük.
Ízlés szerint sült, grillezett vagy friss zöldségekkel, gabona alapú (gluténmentes étrendben pl. kölessel, hajdinával) körettel tálaljuk.
Energia- és tápanyagtartalom 1 darab túrógombóc esetén (ha összesen 24 darabot készítettünk:
47 kcal, 3 gramm szénhidrát, 2 gramm zsír, 4 gramm fehérje
"Karfiolszárnyak" avokádós mártogatóssal
Hozzávalók:
- Egy nagyobb fej karfiol
- 2 db datolya - felhasználás előtt áztassuk vízbe 30 percre
- 1 csésze apróra vágott paradicsom
- 1 evőkanál chilipor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál apróra vágott fokhagyma
- 2 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
- 1 teáskanál őrölt bors
Az avokádós mártogatóshoz
- 1 avokádó
- 1/2 csésze víz
- 1 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kockára vágott vöröshagyma
- 1 teáskanál szárított petrezselyem
- 2 teáskanál szárított kapor
- 3/4 teáskanál só
Elkészítés:
Szárítsuk meg minél jobban, hogy a lehető legkevésbé maradjon nedves.
Egy kisebb késes aprítóban dolgozzuk össze a többi hozzávalót, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Forgassuk bele a karfiolrózsákat, alaposan fedjük be vele őket. Tegyük a karfiolt 120 fokra állított sütőbe körülbelül két órára. Hagyjuk a gépben, míg a szósz be nem sűrűsödik és a karfiol meg nem puhul.
Ezután tegyük a késes aprítóba a mártogatóshoz szükséges avokádót és citromlevet, keverjük össze alaposan. Ezt követően adjuk hozzá a többi hozzávalót.
Ha szeretnénk, tűzzük fogpiszkálóra a karfiol darabokat, hogy könnyebb legyen mártogatni és már fogyaszthatjuk is!