TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

E-mentes receptek

2019.01.17 15:58

E-mentes receptekHa gyorsan keresel egészséges édesség receptet, próbáld ki ezt!

Chilis-körtés vegán tejberizs

Hozzávalók: 4 főre a tejberizshez

  • 15 dkg rizs megmosva
  • egy doboz (2dl) kókusztejszín
  • 3 bögre víz
  • egy csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart közepe

A chilis körtéhez:

  • 3 evőkanál barna cukor
  • 3 db körte meghámozva, felkockázva
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1/2 deci almalé
  • 1 evőkanál kókuszzsír

A kókusztejszínt keverjük el a vízzel és a sóval és tegyük fel főni. Ha elkezd forrni, dobjuk hozzá a rizst.
10-13 percig főzzük alacsony lángon, folyamatosan kevergetve.
Majd öntsük bele a cukrot, és főzzük addig míg el nem nyeri a kívánt állagot.
A zsíron olvasszuk fel a cukrot, majd adjuk hozzá a körtéket és a citromlevet.
1-2 percig közepes lángon kevergessük, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is és pár perc alatt forraljuk össze.

Kukoricadarás túrógombóc

(gluténmentes, laktózmentes, hisztamin-szegény)

Túrógombóc recept

Hozzávalók 4 adaghoz (24 db diónyi gombóchoz)

  • 500 g laktózmentes rögös túró
  • 70 g kukoricadara
  • 2 db tojás
  • só, oregánó (illetve ízlés szerint egyéb fűszerek)

Elkészítés:

1. A tojásokat egyenként felütjük, majd villával fellazítjuk őket.

2. Hozzáadjuk a kukoricadarát, majd az áttört túrót és fűszereket.

3. 10-15 percig hagyjuk pihenni. Közben egy magas falú lábasban vizet melegítünk.

4. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk a tésztából, majd nem forrásban lévő, hanem gyöngyöző vízbe engedjük őket.

5. Amint feljöttek a víz tetejére, további 1,5-2 percig főzzük, majd leszűrjük.

Ízlés szerint sült, grillezett vagy friss zöldségekkel, gabona alapú (gluténmentes étrendben pl. kölessel, hajdinával) körettel tálaljuk.

Energia- és tápanyagtartalom 1 darab túrógombóc esetén (ha összesen 24 darabot készítettünk:
47 kcal, 3 gramm szénhidrát, 2 gramm zsír, 4 gramm fehérje

 

"Karfiolszárnyak" avokádós mártogatóssal

Hozzávalók:

  • Egy nagyobb fej karfiol
  • 2 db datolya - felhasználás előtt áztassuk vízbe 30 percre
  • 1 csésze apróra vágott paradicsom
  • 1 evőkanál chilipor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál apróra vágott fokhagyma
  • 2 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
  • 1 teáskanál őrölt bors

Az avokádós mártogatóshoz

  • 1 avokádó
  • 1/2 csésze víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kockára vágott vöröshagyma
  • 1 teáskanál szárított petrezselyem
  • 2 teáskanál szárított kapor
  • 3/4 teáskanál só

Elkészítés:

Szárítsuk meg minél jobban, hogy a lehető legkevésbé maradjon nedves.

Egy kisebb késes aprítóban dolgozzuk össze a többi hozzávalót, amíg egyenletes masszát nem kapunk. Forgassuk bele a karfiolrózsákat, alaposan fedjük be vele őket. Tegyük a karfiolt 120 fokra állított sütőbe körülbelül két órára. Hagyjuk a gépben, míg a szósz be nem sűrűsödik és a karfiol meg nem puhul.

Ezután tegyük a késes aprítóba a mártogatóshoz szükséges avokádót és citromlevet, keverjük össze alaposan. Ezt követően adjuk hozzá a többi hozzávalót.

Ha szeretnénk, tűzzük fogpiszkálóra a karfiol darabokat, hogy könnyebb legyen mártogatni és már fogyaszthatjuk is!

 

Web Analytics