Cikkek az egészségről - blog

Töltsük fel D-vitamin-készleteinket egy kis napozással

2015.06.08 12:43

Töltsük fel D-vitamin-készleteinket egy kis napozássalItt a nyár, a napozás ideje! De mint minden mást, ezt sem szabad túlzásba vinni. Milyen veszélyek leselkednek rád? Olvasd tovább cikkünket!

A napsugarak kétféle ultraviola sugarat tartalmaznak, amelyek elérik a bőrt: UVA- és UVB sugarakat. A bőrünk az UVA sugárzástól lesz napbarnított. Az UVA sugarak behatolnak az epidermisz mélyebb rétegeibe, ahol melanocitáknak nevezett sejteket idéznek elő, melyek melanint termelnek.

A melanin barna pigment, amely a barnulást okozza. A melanin funkciója a védekezés a bőr leégése ellen. A sötétebb bőrű emberek sokkal alaposabban, egyenletesebben barnulnak le, mint a világosabb bőrű emberek, ugyanis az ők melanocitái több melanint termelnek.

Napozás hatása

A napozásnak kétség kívül vannak előnyei. Segít a D-vitamin képzésében, így lassíthatja a csontritkulás kialakulását. Sőt, a D-vitamin hiány okozhat mell- és prosztatarákot is. Érdemes egy kis időt a napon tölteni, mert az ekcémának, pikkelysömörnek és az izületünknek is jót tesz!

Ha túl sokat napozunk...

Azonban a túlzott napozás károsodást is okozhat, akár melanóma, vagy a bőrrák legsúlyosabb típusa is megjelenhet. Fontos, hogy a melanómát időben felismerjék, mert gyorsan átterjedhet más szervekre, mely akár halálos is lehet. Ha valaki nem ég le, az nem jelenti azt feltétlenül, hogy védett lenne a bőrrák és más problémák ellen. A bőrünk is jelzi a túl sok UV sugárzást. Ráncok, öregségi foltok jelenhetnek meg rajtunk.Használj napvédőt a napzáshoz!

A megfelelő védelem

A naptejek és napvédők, védenek a nap káros sugarai ellen. Persze mindenkinek meg kell találnia a bőréhez megfelelő faktorszámú naptejet. Minél nagyobb a faktroszám, annál nagyobb védelmet nyújt a káros sugarak ellen. Választhatsz akár sport naptejet, melyet kifejezetten vizi sportokhoz ajánlanak.

Hogy tökéletessen védjük bőrünket, napozás után használjunk hűsítő napozás utáni testápolót!


Napvédő, naptej kínálatunkból válogass kedvedre!

Web Analytics