TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Természetes szója lecitin

2016.03.18 02:53

Szója lecitinSzámos olyan tulajdonsága ismert, ami miatt rendszeres fogyasztása hosszútávon pozitívabb hatásokkal jár, mintha hagyományos, cukorrépából, cukornádból készült kristálycukrot vennénk magunkhoz. Lássuk ezeket!

Több, mint csokoládé

Amellett, hogy az élelmiszeripar egyik csodafegyvere és nélküle nem tudnánk szép csokoládét gyártani, számos előnyös élettani hatása is van ennek a szójából kinyert zsírszerű anyagnak.

Tudjuk, hogy csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a haj kihullását, megelőzi az ekcémát, idegeinkre pedig nyugtató hatású. Másik igen ismert hatása, hogy jelentősen csökkenti és egyes esetekben meg is szünteti az ízületi fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy az ízületi bántalmakban szenvedők gond nélkül folytassanak olyan tevékenységet, amire egyébként fájdalmaik miatt képtelenek lennének.

Van azonban ennek a tápanyagnak pár olyan tulajdonsága, amit csak a közelmúltban fedeztek fel vagy vizsgáltak klinikai körülmények között. 

Lassabb öregedés

Egy korai öregedést vizsgáló tanulmány során különböző csoportokat hasonlítottak össze egy, egész életükben aktívan állati zsiradékokat fogyasztó csoporttal.

A csoportok közül a szójalecitint fogyasztóval szemben a zsiradékokat fogyasztó csoport lényegesen alacsonyabb túlélési arányt mutatott a 12 hónap eltelte után, sőt, még a halolajat fogyasztó csapat is. Ráadásul a szójalecitint fogyasztó csoport a kognitív tesztben lényegesen jobban teljesített az összes többi csoporttal szemben.

Stressz tűrő képesség

Egy tanulmány során 2-4 gramm szójalecitint használtak 80, egyébként egészséges felnőttnél, hogy egy stressz-teszt során a lecitin jótékony hatását vizsgálják.

A tesztek során észrevették, hogy már a kisebb dózis esetén észrevehető volt a stressztűrő képesség megemelkedése.

Mindössze 2 gramm szójalecitin képes megnövelni a stressztűrő képességünket, azonban ennek a mennyiségnek a duplája már nem hozott megfigyelhető javulást alapvetően egészséges embereken vizsgálva.

Szója lecitin

Szív és érrendszer

Magas koleszterinszinttel rendelkező egyedek esetében egy olyan diéta bevezetése, ami foszfatidil-kolint (a szójalecitin hatóanyaga) is tartalmaz egyrészt képes csökkenteni a koleszterin szintjét, másrészt stimulálja az epesav termelését (hasonlóan a legtöbb, étkezési rostot tartalmazó, gél alapú termékhez).

A fent említett eredményeket normál koleszterinszinttel rendelkező patkányok esetében mérték szójalecitin használatával.

500 mg szójalecitin (68% foszfatidil-kolin tartalommal) rendszeres napi fogyasztása két hónapig, illetve ugyanez placebo kezelés során 500 mg szója olaj alkalmazásával csökkentette az LDL koleszterinszintet anélkül, hogy hatással lett volna a HDL, a trigliceridek vagy a szervezet alapvető állapotára.

Gyulladás és immunológia

Cukorbeteg egereken végeztek vizsgálatot, melynek célja a szójalecitin cukorbetegségre gyakorolt hatásának megértése volt. Bár a vizsgálat nem igazolt semmi pozitív hatást a cukorbetegségre, de egy érdekes mellékhatást igen.

7 napos szójalecitint tartalmazó diéta esetében, ahol 2g/kg arányú fogyasztást használtak javult az egészséges kísérleti állatok makrofágsejtjeinek aktivitása 29%-al.

A cukorbeteg patkányok esetében a makrofágokon semmi változás nem észlelhető, a limfocita szám szintén változatlan marad, azonban az egészséges tesztállatoknál szója lecitin hozzáadásával képesek voltak 35%-al növelni a limfociták aktivitását.

Tápanyag felszívódás hatékonysága

A szójalecitin képes más fontos tápanyagok felszívódását javítani. Elsősorban a zsírok emésztési problémái esetén egyes létfontosságú tápanyagok rosszul hasznosulnak és ez akadályozhatja egyes gyógyszerek hatékony alkalmazását is.

A-, D-, E-vitaminok, a kurkumin, a máriatövis, a szőlőmag kivonat és zöld tea katekin felszívódását bizonyítottan javítja a vele egy időben elfogyasztott lecitin.

Egyes gyógyszerkészítmények felszívódására, szintén kedvező hatással van a szójalecitin.

A szójalecitint arra is használják, hogy a szervezetben megnövelje más anyagok beépülésére való képességét.

Miért szójalecitin?

A szójalecitin más lecitinforrásokhoz viszonyítva kifejezetten magas kolin és inozitol tartalommal bír.

Tudta?

Tudta, hogy a Multi Profi Plusz multivitamin egy napi adagjában a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok mellett plusz 1200 mg lecitin van? Kezdje el most a tavaszi feltöltődést!

Összefoglalva a lecitin hatása, a szójalecitin jótékony tulajdonságai

  • a lecitin lebontja a zsírsejteket, s hozzájárul az optimális zsíranyagcseréhez
  • tisztítja az érfalakat, és erősíti a szívizomzatot
  • megakadályozza, hogy a zsírsejtek lerakódjanak az érfalon, így csökkenti a koleszterinszintet
  • serkenti az agyműködést, a memóriát és a koncentrációs képességet
  • enyhíti, illetve megszünteti az ízületi fájdalmakat, segíti az izmok regenerációját
  • antioxidáns tartalma segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását
  • a lecitin továbbá egészségesebbé varázsolja a hajat és csökkenti a hajhullást

Átlagos alkalmazott mennyiség

  • 500- 900 mg/nap szokott lenni.
Web Analytics