TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Miért feszíti a kollagén és a hyaluronsav a bőrt?

2016.05.23 14:44

Kollagén

A bombaalak elérése mellett talán az arc és az arcbőr feszessége foglalkoztat a legtöbbet a mindennapokban, ahogy a legtöbb nőt, már szinte a tinédzser kortól kezdve. A kollagénnel és a hyaluronsavval sokszor találkozhatsz az arcbőr ápolásával kapcsolatban. Hogyan feszesítik az arcbőrt, és mit kell tudnod róluk?

Puha bőr 80 évesen is!

A bombaalak elérése mellett talán az arc és az arcbőr feszessége foglalkoztat a legtöbbet a mindennapokban, ahogy a legtöbb nőt, már szinte a tinédzser kortól kezdve. A kollagénnel és a hyaluronsavval sokszor találkozhatsz az arcbőr ápolásával kapcsolatban. Hogyan feszesítik az arcbőrt, és mit kell tudnod róluk?

Sem a kollagén, se a hyaluronsav nem egy „csodaszer”, amit az öregedés ellen „találtak fel”! A tested természetes alkotórészei, amelyek igen fontos szerepet töltenek be élettani szempontból is!

Mi az a kollagén?

A kollagén egy fehérje molekula, ami felépítésében felelős a kötőszövetek rugalmasságáért, az a természetes fehérje, mely támogatja a test elsődleges szöveteinek struktúráját: a kötőszövetét.
Már megint a fehérjéknél tartunk, vagyis a fehérjedús táplálkozás, a szükséges aminosavak napi pótlása nem csak a feszes izomzatod építőköve, hanem sokkal, de sokkal több élettani folyamatban vesz részt, mintsem gondolnád!

Kollagén és

A bőröd 75%-a kollagén, ami a kötőszövetek elasztikusságát biztosítja. Összességében pedig a tested fehérjéjének kb. 30%-a kollagén. Összeköti az izmokat, a bőr kötőszöveteit, a szalagokat, a porcokat, az inakat. Fontos szerepet játszik a haj és köröm egészségében, molekuláris szerkezete biztosítja az inak és izmok erősségét és elasztikusságát. Fontos szerepet játszik a csontok felépítésében, a fogakban is. A fogak és a csontok csak úgy tudnak egészségesen kifejlődni, ha a testben lévő ásványi anyagok a kollagénnel egyesülnek, és együtt támogatják annak fejlődést. Minden pillanatban, amikor a testednek szüksége van új sejtek termelődésére, mint pl. a fejlődési korszakban, a gyógyítás folyamatában, a kollagén építő fehérje kulcsfontosságú szerepet játszik.

A kollagén rostos hálót képez az egész testben, zselatinos anyaga pedig emlékeztet a ragasztóra, mely mindent mindennel összeköt. A kollagén összeragasztja a csontvázat a lágy szövetekkel. Innen ered az a latin eredetű mondás, hogy "a kollagén a test ragasztója".

Mi történik, ha kevés a kollagén a testben?

Hiánya az egész testre vonatkozólag gyengeséghez és fáradtsághoz vezet. Rossz lehet a közérzeted, kevesebb lehet az energiád, és a kor előre haladtával egyre kellemetlenebb tüneteket okozhat hiánya. Ezen felül a kollagénnek nemcsak a test felépítésében van fontos szerepe, hanem fontos katalizátora is a növekedésnek, a szövetek fejlődésének, megújulásának. Sokféle betegség, ami az öregedés folyamatához köthető, ennek az élő fehérjének a pusztulásával hozható összefüggésbe.
A szervezeted minden nap újratermeli a kollagént, de sajnos ez lelassul a kor előre haladtával. A lassulási folyamat már a 20-as éveid végén elkezdődik, a harmincas élekor körül drasztikusan lecsökken, és 50 év környékén teljesen leáll termelődése.

Vagyis a kollagén hiány vagy a kollagén a fő oka az öregedési folyamatoknak!

Azonban nem csak az életkor, több tényező is képes egyszerre csökkenteni a szervezetben a kollagén termelődését!

A dohányzás, a rendszeres kávé és alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, a stressz és az intenzív fizikai megterhelés mind hozzájárulnak a kollagén termelődés csökkenéséhez. Ám a környezetszennyezés, az éghajlati feltételek, és a különböző gyógyszeres kezelések is negatív hatással vannak rá.

A jelek, amik láthatóvá teszik...

A kollagén hiány miatt a bőr eleinte csak szárazabb lesz vízhiányos, majd kialakulhatnak bőrelváltozások, bőrszínváltozások, vörös, majd egyre sötétedő barna foltok jelenhetnek meg, csökken a bőr feszessége, a kötőszövetek meglazulnak, és elindul a ráncképződés. Az izmok feszessége csökken, a bőr elvékonyodik, és törékennyé válik. Kialakulnak különböző bőrbetegségek és bőrelváltozások, esetenként bőrallergiák. Változik a bőrszín, vörös majd egyre sötétedő barna foltok jelennek meg a bőr felszínén, az anyajegyek könnyebben elfertőződhetnek.
Mivel csökken a bőr feszessége, és a kötőszövetek meglazulnak, a ráncosodásért is elsősorban a kollagén öregedése "kiszáradása" tehető felelőssé, ezért a kollagén kihagyhatatlan lehetőség az öregedés folyamatának lassítására.

Mi az a hyaluronsav?

A hyaluronsav sokban hasonlít a kollagénhez, ám akad némi eltérés is közöttük.
A hyaluronsav is ugyan olyan része a szervezetednek, mint a kollagén, az elasztin, illetve az aminosavak. Ez a kis titokzatos sav felelős a szövetek (csont, porc, bőr, izom) rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegőrző képességéért. A hyaluronsav a kötőszövetben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, így biztosítja a bőröd rugalmasságát és feszességét.

Mennyisége az újszülöttek kötőszövetében a legnagyobb, a termelődése a húszas életévekben – ugyanúgy, mint a kollagén esetében – csökkenni kezd, és ez vezet előbb csak alig észrevehetően, majd egyre rohamosabb mértékben az öregedés jeleinek kialakulásához. A negyven éves kor a vízválasztó, ugyanis ekkor a hyaluronsav termelődése a felére csökken, hatvan éves korra pedig a bőr hyaluronsav mennyisége 10%-a az eredetinek.

A hyaluronsav feladata

Szervezetedben elsődleges feladatát a porcok alkotóelemeként látja el. Védi a külső fizikai behatásoktól, keni az ízületeket, és védi azokat a krónikus gyulladásoktól, a károsodott szövetek gyógyulását elősegíti.

Az immunrendszer működését is elősegíti, mivel antioxidáns, benntartja a vizet szervezetedben, "kenést" biztosít a szívbillentyűk számára, és csökkenti a bakteriális fertőzéseket. A hidratáció kritikus fontosságú az immunrendszer, az izomtömeg növekedés, valamint a C-vitamin és a B-vitaminok felszívódása szempontjából is.

A genetika, a környezet, a táplálkozás és az életforma mind-mind befolyásolják a hyaluronsav szintedet!

A magnézium a hyaluronsav termelés limitáló tényezője, tehát ha nem áll rendelkezésre kellő mennyiség, akkor a hyaluronsavból is hiányt szenvedhetsz!

Igaz, hogy a kollagén és a hyaluronsav külsőleg alkalmazva fiatalítja a bőrt?

A kollagén és a hyaluronsav valóban öregedés-gátló hatású, a kozmetikai ipar is felfedezte magának ezt a szert az öregedés ellen, és számtalan termékbe, krémekbe teszik bele. Külsőleg alkalmazva azonban jóval gyengébb a hatása, mivel csak akkor igazán hatékony, ha a szervezet maga építi fel azt megfelelő tápanyagokból és a jó minőségű táplálékból!

Könnyű krémként alkalmazva csak a felhám vízháztartását tudod vele pozitív irányba befolyásolni, de a kötőszövetét már nem. A bőr mélyebb rétegeibe már szakember munkájával lehet bejuttatni, közvetlenül a ráncok alá fecskendezve alkalmazzák, amely térfogatot pótol, így természetes módon emeli ki a ráncokat. Megkülönbözteti a többi ráncfeltöltő anyagtól az a mód, ahogyan a bőrben eloszlik, és ahogyan természetes módon képes vízmolekulákat megkötni. Ez utóbbi folyamat hozzájárul a térfogat növeléséhez, és annak folyamatos, hosszú távú fenntartásához is. A hónapok múlásával a hyaluronsav fokozatosan bomlik le a szervezetben, és mindenfajta maradvány visszahagyása nélkül szívódik fel a bőrből. Ez idő alatt jelentősen javul a bőr struktúrája, feszessége, de a tini kori bőrfeszességedet nem hozza vissza. Mindenesetre lényegesen bőr- és "szervezet barátabb" megoldás, mint a szilikon injekciók vagy az idegbénítás elvén működő botox!

Amit tartss szem előtt!

A bőr feszességében a víz, a folyadék kiemelkedő szerepet játszik, vagyis a kollagén kapszula, a hyaluronos arckezelések, sokat segíthetnek a bőröd feszességének fokozásában, de csak akkor, ha van mit hidratálni!

Igyál eleget!

Ezáltal már önmagában is feszesebbnek és teltebbnek tűnik a bőröd! A legtöbbet pedig azzal tehetnél a fiatalos arcbőrödért, ha már fiatal korban tudatosan odafigyelsz az étkezésre és a folyadékfogyasztási szokásokra.

Te elégedett vagy az arcbőröd feszességével? Ha nem, pótold a kollagénnel és a hyaluronsavval, a szépség megéri!

Interherb Vital Kollagén és Hyaluronsav EXTRA kapszula 30 db Interherb Vital Kollagén és Hyaluronsav Forte tabletta 30db
Web Analytics