Cikkek az egészségről - blog

Szőlőcukor: a szénhidrátok királya

2015.01.23 12:07

Szőlőcukor a szénhidrátok királyaA szőlőcukor az élővilág legfontosabb szénhidrátja, hiszen ez a sejtek energiaforrása. Miből áll a szőlőcukor? Hogy készül? Olvasd tovább, és megtudhatod!

A glükóz, hétköznapi nevén szőlőcukor a szénhidrátokon belül a monoszacharidok csoportjába tartozik. A monoszacharidok a legegyszerűbb szénhidrátok, ezekből épülnek fel a poliszacharidok és fontos jellemzőjük, hogy savas hidrolízissel nem bonthatók kisebb egységekre.

Miből áll a szőlőcukor? Hogy készül?

Alapvető életfunkcióinkhoz, így a légzéshez is alapvető szükséglet a glükóz jelenléte szervezetünkben. Légzés során a szőlőcukor reakcióba lép az oxigénnel és ez szén-dioxiddá, vízzé, valamint energiává alakul a következő módon:

C6H12O6 (glükóz) + 6 O2 › 6 CO2 + 6 H2O + energia
Szervezetünk enzimjei a keményítőt és a répacukrot szőlőcukorrá alakítják, mely a bélből felszívódik, majd a véráramba kerül.
És hogy hol és hogyan készül szőlőcukor a természetben? Fotoszintézis során autotróf szervezetekben:
CO2 + H2O › C6H12O6 + O2

A méz is tartalmaz szőlőcukrot.

Hol fordul elő?

Egyes gyümölcsökből, mézből nagy mennyiségű glükózhoz juthatunk. Hogy melyik gyümölcs tartalmaz jelentős mértékben szőlőcukrot? Nem nehéz kitalálni: ahogy a szénhidrát hétköznapi neve is mutatja, a szőlő.

Ezenkívül a szőlőcukor a diszacharidok és poliszacharidok alkotórésze is lehet, többek között a maltóz, laktóz, keményítő és a cellulóz részét képezi. A vérben koncentrációja ideális esetben éhgyomornál 70-100mg/100 ml, de egy szénhidrátgazdag étkezés után 160 mg/100 ml a maximum érték, mely normálisnak számít.

Mivel szervezetünk is képes szőlőcukrot előállítani, nem feltétlenül szükséges állandóan szőlőcukrot majszolnunk.

Hol fordul elő a szőlőcukor?

Hatása, hasznosítása

A szőlőcukor amellett, hogy serkenti az agyműködést, ugrásszerűen megemeli a vércukorszintet, nagyon gyorsan lebomlik, majd a vércukorszint újra leeshet. Éppen ez az oka annak, hogy a cukorbetegek számára TILOS a szőlőcukor fogyasztása.

Korábban említettük, hogy a glükóz a sejtek energiaforrása: a sejtek elégetik a szőlőcukrot, eközben energia szabadul fel, melyet szervezetünk különféle folyamatokhoz használ fel, például izommunkához vagy növekedéshez. A máj és az izomsejtek képesek glikogén formájában tárolni a szőlőcukrot, hogy később glükóz formájában testünk felhasználhassa.

A szőlőcukrot édesítő hatása miatt sokan előnyben részesítik a hagyományos cukorral szemben. Tehetünk a teába, süteménybe, mindennapi fogyasztása ajánlott.

Vigyázat!

Számos előnye mellett természetesen a szőlőcukornak is vannak a negatív hatásai. Ahogy mindent mértékkel kell fogyasztani, úgy a glükózt is. Habzsolása elhízáshoz vezethet. Mivel vércukorszint-ingadozást is okoz, nagyon fontos, hogy ne essünk túlzásba. A kulcsszó a mértékletesség.

Kattints a képre és nézd meg, hogy milyen kiszerelésekben találhatod meg a szőlőcukrokat!

Web Analytics