TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Ordonics Árpád: Homoktövis, a narancssárga "csoda"

2013.11.09 15:04

A gyógyászatban alkalmazott növények közt a homoktövis különleges figyelmet érdemel. Már az ókorban megfigyelték, hogy a bogyói és leve gyógyhatással rendelkeznek. A homoktövis elsődleges gyógyászati alkalmazása gyökereivel az ókori tibeti népgyógyászatra tekint vissza.

"Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön."

Paracelsus: "A szúrós csoda"

A következőekben, egy napjainkban igen közkedvelt gyógynövényt, a homoktövist szeretném Önökkel megismertetni.

A növénnyel még tanulmányaim során ismerkedtem meg a főiskolán. Egy igen kedves jó barátom Szunyogh Szilvia, (akinek ezúton is köszönöm a tőle kapott segítséget), ebből a "szúrós csodából" írta a diplomamunkáját, ami nagy sikert aratott a Tudományos Diákkonferencián. Vizsgálata a homoktövis C-vitamin tartalmára, és a belőle készíthető termékekre terjedt ki.

Érdeklődésemet igazán ekkor keltette fel a homoktövis, kiemelkedően magas C-vitamin tartalma, továbbá számomra kellemes, kissé fanyar, savanykás íze miatt. Ráadásul ezt a növényt jobban magaménak is éreztem, mint a többi hasonló "csodanövényt", mivel ez hazánkban is megterem. Azóta is lelkesen olvasom a róla megjelenő, cikkeket, tudományos írásokat.

Homoktövis - a gyógyító növények királynője

A természetben élő gyógynövények számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, már a Biblia is megemlít legalább 130 félét. Köztük számos olyan növény is található, melyeknek ma is komoly jelentősége van a természetes gyógyításban.

A homoktövis egyaránt tartozik a gyümölcstermő, valamint a gyógy-, és fűszernövények közé.

Gyógynövényeknek azokat a növényeket nevezzük, amelyeket a történelem során a népi orvoslásban használtak, illetve azokat, amelyeket a modern terápiákban, napjainkban is használnak egyes betegségek kezelésére és gyógyítására.

Hatóanyagokat, tartalmazó részeit, illetve a különféle eljárásokkal kinyert anyagait (pl. illóolajat, valamilyen hatóanyag együttest stb.) feldolgozás nélkül (pl. gyógyteának, gyógyfürdőnek elkészítve) vagy feldolgozva (különféle növényi gyógyszerek formájában) valamely kórfolyamat megelőzésére és kezelésére, illetve az egészség megőrzésére használják.

Hatóanyagnak azokat a növények különböző részeiben felhalmozódott anyagokat nevezzük, amelyek kedvező hatást gyakorolnak az emberi szervezetben lejátszódó élettani és kórfolyamatokra, hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és gyógyulásához.

Az Ezüstfafélék családjába tartozó homoktövis feltehetően Eurázsiából származik. Terméseit már az őskorban is gyűjtötték, és élelmiszerként, gyógynövénykényt is használták. A tibeti orvoslás egyik alapvető gyógynövénye volt. Latin neve a Hippos = ló és a phaos =fénylő szavakból ered, ami arra utal, hogy az ókori görögök a levelét és gyümölcsét a versenylovakkal etették, hogy szőrük szép fényes legyen.

A Kárpát-medencébe valószínűleg török közvetítéssel került, de Franciaország és Anglia tengerpartjain ugyanúgy őshonosnak tekintik, mint a Kaukázusban. 2-4 méter magasságú, lombhullató, tövises ágú cserje, vagy kisebb termetű fa. 
Termése alsó állású magházból keletkezett álbogyó, benne egy kőmaggal, amelyen hosszanti csatorna fut végig. A bogyók augusztusban, szeptemberben érnek be, de ez fajtánként változó. Formájuk cilindirikus vagy körte színűk citrom-, narancssárga és piros.

A gyümölcs íze különleges, és kissé kesernyés és jellegzetes karakteres illata van, amely emlékeztet az ananász illatára. Friss fogyasztásra általában nem alkalmas, bár Szibériában nyersen sajttal és tejtermékkel együtt is fogyasztják. A bogyók hullásra nem hajlamosak egész télen át a fán maradnak. A növény általában lassan fejlődik, és a negyedik- hatodik évben fordul termőre.

A XIX. Század közepéig a különféle betegségek kezelésében igen jelentős szerep jutott a gyógynövényeknek és a növényi alkotórészeket tartalmazó készítményeknek, majd a vegy- és gyógyszeripar megjelenésével és rohamos fejlődésével használatuk fokozatosan a háttérbe szorult.

A gyógynövények és növényi szerek helyébe egyre több, szintetikus úton előállított gyógyszer került, amelyeknek a XX. század végi egyeduralmát az alábbi tények, csökkentették:

 • Egyre több gyógyszerről kiderült az, hogy a várt terápiás hatások mellett olyan mellékhatások jelentkezésével is számolni kell,
 • Bebizonyosodott, hogy az úgynevezett szelíd gyógymódok eredményesen alkalmazhatók olyan esetekben is, amikor az orvostudomány kínálta lehetőségekkel nem érhetők el kellően jó eredmények a gyógyításban.

Használja bátran e széleskörűen felhasználható gyógynövényt és termékeit!

A mai kor mozgásszegény-, fizikai terhelésszegény, oxigénszegény életvitele miatt gyengülnek az anyagcsere folyamataink, élesen csökken a vitaminok, bioaktív anyagok bejutása, hasznosulása szervezetünkben.

A homoktövis termékek "biokorrekciót" végeznek, mivel pótolják szervezetünk bioflavonoid, vitamin, ásványi anyag, diétás rost és más bioaktív anyag szükségletét - jól felszívódó - komplex természetes étrend-kiegészítő formában. Ezáltal szellemi és fizikai állapotunk magasabb energetikai szintre kerül.

Ellenállóbbá válunk számtalan betegséggel szemben, mint pl.: bélhurut, aranyér, infekciók (fertőzések), herpesz, keringési-érrendszeri problémák.

A különböző technológiai eljárásokkal előállított készítmények alkalmazásának főbb területei:

 • szervezet ellenálló képességének fokozására
 • gyulladáscsökkentő,
 • fájdalomcsillapító,
 • zsíroldó hatású és
 • javítja a szív funkcióit,
 • májvédő,
 • immunerősítő,
 • gátló hatással lehet tumorok, daganatok növekedésére,
 • szív és érrendszeri betegségek,
 • allergiák,
 • különböző eredetű sebek és bőrfertőzések kezelése: a bőr sugársérülései, égési és fagyási sebek, fekélyek, valamint szájüregben keletkezett sebek és eróziók.

A készítményekben lévő hatóanyagoktól (flavonoidok, karotinoidok, zsíros olaj) és a kórfolyamat súlyosságától függően a különböző homoktövis készítményeket önállóan (megelőzésképp és terápiás céllal), vagy más terápiák (beleértve a kemoterápiát is) kiegészítésképpen használható.

A homoktövis mind gyógyászati, mind élelmiszeripari szempontból igen változatosan felhasználható. Az egyes növényi részek külön-külön is értékes alapanyagok, ezek hasznosításával egy csaknem hulladékmentes feldolgozási technológia válik lehetővé.

A különböző növényrészből készült termékek

 • A levél glikozidtartalmát, amely elsősorban a szívműködésre hat, és vérnyomáscsökkentő hatású a gyógytea keverékek egyik komponenseként alkalmazzák, száritmány formájában.
 • Fájából: pipát és sétabotot készítenek.
 • A virág: feldolgozására a homoktövis olaj alkalmazásával együtt kerül sor. A fekélyes megbetegedések tüneteinek kezelésére alkalmazzák a barnás, vöröses virágból kivont anyagot, a homoktövis olajba keverve napi egy teáskanálnyi adagokban, orálisan.
 • A homoktövis termése: jelentős természetes vitamin forrása a Szibériában és Mongóliában élő népeknek. Főleg a természetes C-vitamin –tartalom pótlására konzervipari termékek széles skáláját állítják elő Mongóliában, Oroszországban, Németországban.

A bogyóból kivont gyümölcslé kissé kesernyés, de rendkívül tápláló ital, ezért jól felhasználható étvágytalan, daganatos betegeknél étvágy serkentőként. A vitaminok közül a C-vitamin fordul elő legnagyobb mennyiségben a homoktövis termésében.

A homoktövis összetétele

 • Pektin, cukrok, szerves savak: alma, citrom, borostyánkő, ecet, és kinasav, oxálsav.
 • Vitaminok. A, C, D, B2, B6, E, P-vitamin, karotin, nikotinsav, folsav.
 • Továbbá a növényben találhatóak még, telítetlen zsírsavak, ezek észterei,
 • különböző ásványi anyagok, makro-és mikroelemek, aminosavak és enzimek. A levélben az érrendszerre ható glikozidokat mutattak ki.
 • Szénhidrátok: a homoktövis viszonylag szegény szénhidrátokban. Az alacsony cukortartalom miatt a gyümölcs ízérzete erősen savas, így a feldolgozás során a harmonikus cukor- sav arányt cukor hozzáadásával kell biztosítani. Található benne glukóz, fruktóz, xilóz.
 • Szerves savak: a növényben sokféle szerves sav mutatható ki. A komatográfiás vizsgálatok kimutatták az alma-, oxál-, mál-, sav jelenlétét. Későbbi kutatások kimutatták a borostyánkősav jelenlétét.
 • Vitaminok: C-vitamin: a növény vitamintartalmának mennyiségileg legjelentősebb vegyülete a C- vitamin. A C-vitamin tartalma a fajtákon kívül a termőhely és a tengerszint feletti magasság is jelentősen befolyásolja. A homoktövis C-vitamin tartalma jelentősen stabilabb, mint más gyümölcsöké. 350 mg/100g.
 • Szerotonin: szerotoninnal a növényekben ritkán találkozunk a homoktövisen kívül, a banánban, a paradicsomban, egresben fordul elő. A szerotonin elsősorban az idegműködésre hat, ezen kívül az emberi szervezet hőmérsékletszabályozásában, víz-és táplálékfogyasztására. Segíti a véralvadást. Hatással van a vérnyomásra.
 • Kumarin: a gyümölcsben és a levelében is kimutatták a jelenlétét. A kumarinok biológiai hatásukat tekintve sokrétűek: görcsoldás, narkózis, a lázcsillapítás és epehajtó. A levelekben egy benzol-kumarin származék, a kumarinsav található.

A homoktövis olaj gyógyászati jelentősége

A gyógyászatban alkalmazott növények közt a homoktövis különleges figyelmet érdemel. Már az ókorban megfigyelték, hogy a bogyói és leve gyógyhatással rendelkeznek. A homoktövis elsődleges gyógyászati alkalmazása gyökereivel az ókori tibeti népgyógyászatra tekint vissza.

A későbbi kutatások arra is rámutattak, hogy a szibériai népi gyógyászatban régóta felkínálják különböző megbetegedések gyógyítására. A népi gyógyászat eredményei alapján kezdődött meg a homoktövis klinikai vizsgálata. Napjainkban a magolaj mind szélesebb alkalmazást nyer az egészségügyben: gyógyítási és megelőzési céllal külsőleg és belsőleg alkalmazzák. A homoktövis olaj hatóanyagai elősegíthetik a seb hámosodását, és a sebgyógyulást. Emellett fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezhetnek. Egyes flavonoid vegyületei jótékony hatással lehetnek a szívizomra és javíthatják a szívműködést.

Ismerje meg és válogasson bátran a HÉBÉ homoktövis termékcsaládból, hiszen Magyarországon termett és előállított, kiváló minőségű termékekre tehet szert, rendkívül kedvező áron.

Web Analytics