TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Nemcsak a máj védelmére

2015.05.28 13:08

Nemcsak a máj védelméreA máriatövis az egyik leghatásosabb májvédő anyag, és hogy milyen sok mindenre van még kedvező hatással, azt cikkünkből megtudhatod.

A népi gyógyászatban gyakran tanácsoljuk a máj és az epe tisztítását egy stresszes, dühös ember részére. Sokak szerint a máj szorosan kötődik az érzelmi jóléthez.
Mint számos népi megfigyelésnek, ennek is van tudományos magyarázata. A máj több ismert hormon és neurotranszmitter (ingerület-átvivő anyag) előállításáért vagy használatáért felelős. Megfelelő működése az egész testre kihat és persze az elégtelen működése is, csak éppen ellenkező módon.

Ha fáj a májamA máriatövis növény magjában található silymarin a ma ismert leghatásosabb májvédő anyag. A hatóanyag nehezen vonódik ki a magból, ezért teának ritkán javasolják, inkább meg kell enni magában vagy kapszula formájában.
Azon esetekben amikor a máj fokozott terhelésnek van kitéve, gyakran tanácsolják a máriatövis fogyasztását. A rendszeres alkohol- vagy gyógyszerfogyasztás a legfőbb indikáció.

De a máriatövisnek több pozitív élettani hatása is van, ami miatt sokkal szélesebb körben kellene ajánlani és fogyasztani mint eddig.

máriatövis
Allergia ellen

Krónikus allergiás tünetek vagy ismert és több vegyi anyagra való érzékenység esetén a máj támogatása segíthet az allergiás tünetek enyhítésében. A máriatövis ezen kívül a drogleszoktatásban is eredményes kiegészítőnek bizonyult.

Bőrproblémák kezelésére

Számos bőrbetegség esetén hasznos lehet a máriatövis fogyasztása. Ugyanis a máriatövis fokozza az epe termelődését a májban. A termelődött epe pedig képes eltávolítani a székletürítés során a tesztoszteron melléktermékeket, amik az aknét és a pattanásokat okozzák. Hasonlóképpen más bőrbetegségek, mint a krónikus kiütések, ekcéma és pikkelysömör esetén is hatékonynak bizonyulhat a máriatövis fogyasztása.

Bélbetegségek esetén

A belek, a végbél és az aranyér a következő terület amire a máriatövis hatására fokozódó epetermelés előnyösen hathat. Nem csupán a székrekedés enyhülhet, de elépzelhető, hogy a Crohn-betegség és más gyulladásos bélbetegségek is enyhülhetnek a folyamatban. A népi gyógyászat korábban is tanácsolta a máriatövist a visszerek és ezek speciális formája az aranyér kezelésére. Az eltömődött renyhe máj nem úgy dolgozza fel a vért mint egy egészségesen működő. Ez a vénákat megterheli és máriatövis fogyasztása esetén enyhülhet.

Hormonegyensúly és a további pozitív hatások

A májban termelődő vagy feldolgozott hormonok egyensúlyára is hatással van a tiszta és jól működő máj. Megfigyelték, hogy a premenstruációs szindróma (PMS) és a prosztata-megnagyobbodás is összefüggésben van a májfunkciók rosszabbodásával.

A szilimarin, a máriatövis hatóanyaga egy erős antioxidáns. Védi az egész test minden sejtjét a sejtkárosító szabadgyököktől és erősíti az immunrendszert. Némileg stabilizálhatja a vércukorszintet, javíthatja a vérkoleszterin arányát, az étvágyat a zsírok jobb emésztése által, csökkentheti az epekő kialakulásának esélyét, javíthatja a mellékvese funkcióit és előnyösen befolyásolhatja a kemoterápián átesett emberek felépülését.

A máriatövis hosszú távú kezelés esetén is nagyon jól tolerálható, enyhe mellékhatások (hasmenés, puffadás, hányinger) mindössze a kezeltek 1-2%-a esetén fordulnak elő. Túladagolás veszélyétől nem kell tartani, mivel a terápiás dózis többszöröse esetén sem tapasztaltak káros hatásokat.

 

Válogass máriatövis kínálatunkból Te is!

Web Analytics