TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Néhány szó a csontritkulásról

2015.05.19 14:03

Néhány szó a csontritkulásrólKorunk egyik "népbetegsége" a csontritkulás. Hogy megtudd, hogy-e betegség kialakulásában mi játszik szerepet, ahhoz olvasd tovább cikkünket!

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekes, hogy élnek olyan népcsoportok, akiknek átlagos kalcium fogyasztása jóval kevesebb, mint a magyarországi átlagnak és még sincs sem csontritkulásuk, sem fogszuvasodásuk. Az mindenesetben jónak mondható, ha valaki több brokkolit, vagy bármilyen magas kalcium tartalmú ételt eszik bármilyen mennyiségben. A bajt mindig azzal okozhatunk, ha egyetlen komponenst kiemelünk a százból és azt hosszú távon túlságosan is bőségesen fogyasztjuk.

Kálciumforrás

Több helyen is olvasható, hogy a csontritkulás oka a d-vitamin és k-vitamin hiánya, mely hiány megakadályozza az ásványi anyagok beépülését. Ezért szükséges minden 40 év körüli felnőttnek a magnézium (lehetőleg citrát formában), a k-vitamin és a d-vitamin fogyasztása. Ez a hármas biztosítja a csontok és a fogak védelmét. Kalcium pótlásra szinte senki nem szorul, azt az étrendünk bőségesen tartalmazza.
Az izomgörcsök első tünete, hogy ha valaki hosszú távon a kalciumot megnöveli és a magnéziumot nem, ebben az esetben magnéziumot kell fogyasztani. Rosszabb esetben nem a vádli görcsöl be, hanem a szívizmok.

Izomgörcs
Ezért is fontos, hogy a kalcium és a magnézium a megfelelő arányban kerüljön a szervezetünkbe. Az étrendünkből általában a magnézium, a folsav, a d-vitamin és a k-vitamin hiányzik. Ezért lehetnek gyengék a csontjaink, a lyukas a foguk és görcsölhetnek az izmaink.

Tedd teljesebbé étrended, ide kattintva válogass termékeink közül!

Web Analytics