TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Napjaink 90%-át vegyi anyagok között töltjük

2013.11.09 15:03

A reklámok sugallatára a nők rengeteg tisztítószert használnak otthonunk takarításához egy átlagos háztartásban 20-25 (!) vegyszer is megtalálható! Környezetünk és egészségünk védelme nem a nagy dolgokról szól, inkább a kisebbekről. És hogyan fogjunk hozzá? Ha változatunk szokásainkon, éppen csak egy keveset. Például a következő takarításnál

Modern életvitelünk egyik legnagyobb tehertétele, hogy környezetünkben egyre több mesterséges vegyülettel, vegyszerrel vesszük körbe magunkat. Az új, a természetben meg nem található kémiai anyagokat természetesen "a mi érdekünkben", életünk könnyebbé tételére fejlesztik ki. Mégis azt tapasztaljuk, hogy ezek a fejlesztések ellenünk fordulnak újabb és újabb betegségeket okozva.

A vegyszerek, mesterséges vegyületek által okozott legfontosabb betegségcsoportok:

  • allergia,
  • rák,
  • anyagcsere betegségek.

Ezek közül talán az allergiák keserítik meg leghosszabban az emberek életét.

Mivel életünk majd 90%- át bezárva, négy fal között töltjük, a háztartási vegyszerekkel leginkább otthonunkban, vagy munkahelyünkön érintkezünk.

A tisztítás során alkalmazott savak, lúgok káros hatása mindenki számára egyértelmű, ezek szövetkárosító, irritatív hatásukkal közvetlenül veszélyeztetik egészségünket.

A bőrirritáció mellett sok tisztítószer kipárolgása súlyos légúti károsodást okozhat. A légcső, hörgők, léghólyagok irritációjával akár rövidtávon – pár másodperc alatt - is súlyos légzési elégtelenség, légúti ödéma, fulladás alakulhat ki.

Ez a szöveti károsodás azonban nem keverendő össze az allergiás reakcióval. Az első kivétel nélkül mindenkinél, az utóbbi csak az arra hajlamos egyéneknél jelentkezik, bár ezek száma az utóbbi időben rohamosan növekszik. Mi lehet e növekedés hátterében?

Tudjuk, hogy az allergiák "multifaktorális" megbetegedések, kialakulásukért számos tényező felelőssé tehető. Ilyenek a dohányzás, a környezetszennyezés, a légszennyezés, a túlzásba vitt higiénia és egyéb civilizációs megterhelések.

Szervezetünket a természetben nem, vagy nem olyan nagy koncentrációban található vegyületek terhelik.

A háztartási vegyszerek folyamatos fejlesztése, újabb és újabb szuper zsíroldó hatóanyagok, adalékanyagok, tartósítószerek, mosószerek, kárpittisztítók, stb kifejlesztése amellett, hogy házimunkánkat megkönnyíti, hozzájárul szerveztünk kémiai terheléséhez, így az allergiás megbetegedések gyakoriságának emelkedéséhez.

A háztartási allergiát okozó vegyületek közül a beépített anyagokat (pl. festékek, higítók, ragasztók) kevéssé tudjuk elkerülni, azonban fogyó termékek (pl. mosó- mosogató- és takarítószerek) terén a döntés, a választás lehetősége a kezünkben van. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy egészségünk miatt igen nehezen mondunk le kényelmünkről. Megjegyzem, erre nincs is szükség, hiszen a mikro-, és nano technológiával készült törlőkendők, feltörlők, ablaktisztítók segítségével gyorsabban, tisztábban, ráadásul egészség-, illetve környezetbarát módon tarthatjuk tisztán otthonunkat, irodánkat.

A reklámok sugallatára a nők rengeteg tisztítószert használnak otthonunk takarításához (egy átlagos háztartásban 20-25 (!) vegyszer is megtalálható)! A világ 50 országában forgalmazott HA-RA technológia tökéletes alternatívát kínál a vegyszerek helyett. Kíváncsi vagyok, megnézem! 

Web Analytics