TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Most akkor hízlal a zsír vagy nem?

2015.06.05 13:00

Most akkor hízlal a zsír vagy nem?Hogyan fordulhat elő, hogy megnöveljük a zsírbeviteltünet, de mégis fogyunk tőle? A választ megkapod cikkünkben!

A túl sok szénhidrát

Érdemes átgondolni az elmúlt évtizedek zsírmentes diétaőrületét, amikor azt tanácsolták a túlsúlyos embereknek, hogy kerüljék az étkezési zsírok minden formáját és helyette egyenek rostokban gazdag szénhidrátokat, ami az élelmiszeripar szerint sajnos egyenlő a kekszekkel. Ez a "jótanács" azt eredményezte, hogy az emberek rágcsálták a zsírmentes kekszeket, egyre fáradtabbak lettek, és egyre nagyobb lett a súlyfeleslegük.
De nem csak az elhízott emberek száma nőtt meg ugrásszerűen, hanem a cukorbetegség is. Sokak étrendje 80%-ban finomított szénhidrátokból áll, a vérük zsírtartalma megnövekedett, a hasnyálmirigyük beteg. És ma már nem a középkorúak jellemző betegsége csupán, de a tinédzserek is szembesülnek a cukor és a liszt átkozott eredményeivel.

Az egészséges olajok

 

Pedig tudjuk, hogy a zsírok nem csak nélkülözhetetlenek az élethez, de vannak olyan zsírok, amik gyógyhatásúak. Ezeket "jó zsíroknak" szokták nevezni, szembe helyezve a "rossz zsírokkal".
A CLA is egy ilyen "jó zsír". A CLA (Conjugated Linoleic Acids) nevét a lenolaj után kapta, mert először ebből sikerült kivonni (Linum=len, latinul). A CLA segít a túlsúlytól megszabadulni. A fogyasztása meggyorsítja a test zsír metabolizmusát, miközben lassítja az étkezési zsírok testzsírrá alakulását.

A "jó zsírok"

Ha a testünk elegendő zsírt kap az étrendből, nem érzi úgy, hogy fel kellene halmoznia a zsírszövetekben. A silány minőségű zsírok helyett kisebb mennyiségben, de értékes olajokat kell fogyasztani, mint például az olíva, ligetszépe, mogyoró, dió és extraszűz kókuszolaj.
Ha ezt a változtatást meglépi a saját étkezésében és elhagyja a finomított szénhidrátokat, a szervezete magától meg fog gyógyulni és a vérének zsírtartalma beáll egy egészséges szintre.
Fontos tudni, hogy a tanulmányban résztvevők naponta több mint három gramm CLA zsírsavat fogyasztottak. Ez elég nagy adag. A legtöbb ember soha nem fog semmi eredményt tapasztalni a CLA fogyasztásától egyszerűen azért, mert keveset eszik belőle.

Fogyni az olajtól?

A ma kapható legtöbb kapszula mindössze 500 mg olajat tartalmaz, amiből naponta 6-8 darabot kell megenni az eredmény érdekében. Nincs semmi rossz ezzel a mennyiséggel. A legtöbb ember egyszerűen óvakodik attól, hogy sok kapszulát egyen meg, és azt szeretné, ha az egész napi étrendkiegészítője, beleértve minden vitamint, ásványianyagot, gyógynövényeket és zsírokat, egyetlen tablettába beleférne. Sajnos ez nem megoldható.
Az ilyen típusú étrend-kiegészítők nem gyógyszerek. Ezek élelmiszerek. A CLA szintén élelmiszer. Nem gyógyszer. Élelmi mennyiségben kell fogyasztani.
 Akárhogy is a CLA segít a fogyásban, de ne feledjük, hogy nem a mozgás helyettesítőjeként kell szedni.

Válogass hidegen sajtolt olajaink közül!

Web Analytics