TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Mitől ropog az izület?

2015.05.11 11:53

Miért ropog az izület?Bizonyára sokan vagyunk akik megtapasztaltuk már, hogy itt-ott recseg ropog az izületünk. Hogy mindez miért van, és mit tehetünk ellene, cikkünkből megtudhatod!

Testünkben több létfontosságú ízület is található, melyek közül a térd és a váll ízület szokta a legtöbb panaszt elszenvedni. Az ízületek a csontvégek találkozásánál helyezkednek el, melyeket porcréteg borít. Az ízületi tokban a porcok találkozásánál vékony ízületi rés található, benne ízületi folyadékkal, mely hozzájárul a csontok egymáson való fájdalommentes, zavartalan csúszásához.
Az idő előre haladtával, illetve esetleges sérülések, megerőltető fizikai munka, vagy különböző betegségek (pl. a belső elválasztású mirigyek működési problémái) miatt ez a porcréteg elvékonyodik a porcképzés- és pusztulás egyensúlyának felborulása következtében. Kezdeti stádiumban a felszíne egyenetlenné válik, majd később felbolyhosodik. Ez sokszor recsegő-ropogó hanggal jár, különösképp a térd és a váll esetében.

Sajgó izületek

... és ha rosszabbodik...

Az állapot súlyosbodásával fájdalom, gyulladás is kialakulhat, ami az ízületi folyadék mennyiségének csökkenésével is együtt jár. Éppen ezért, amennyiben az ízület ropogása porckopás miatt alakul ki, úgy a legrosszabb, amit tehet, hogy magától ropogtatja azt, ugyanis ekkor még tovább károsítja az amúgy is rossz állapotban lévő porcot.
Ennek a kellemetlen hangnak más okai is lehetnek, melynek felderítéséhez mindenképp szakorvosi és képalkotó vizsgálat szükséges.

Sportoj

Így előzd meg a nagyobb bajt:

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontos szerepet játszik a mozgásszervi betegségek megelőzésében, elkerülésében, enyhítésében, így ha szeretné elkerülni, hogy idejekorán mozgásszervi fájdalmak, s a mozgás beszűkülése rontsa életminőségét, célszerű a következőkre figyelnie:
• Szabadulj meg az esetleges súlyfeleslegtől!
• Hetente minimum 3-szor sportolj (séta, kocogás, úszás, kerékpározás)!
• Fogyassz A-, C-, D- és E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, omega-3 zsírsavakban és egyéb gyulladáscsökkentő, porcot regeneráló hatóanyagokban gazdag ételeket és étrend-kiegészítőket (pl. glukozamin-szulfátot)!
• Fogyassz minimum napi 2 liter folyadékot (tiszta vizet)!

 

Találd meg kínálatunkban a számodra is megfelelő csont- porc- izületerősítőt!

Web Analytics