TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Mitől más a bio?!

2016.05.28 14:41

Bio

Miért válasszunk bio termékeket? Ismerőseim és talán a magyarok legtöbbje úgy gondolja, hogy az organikus, vagy ahogy nálunk hívja a köznyelv a bio ételek valami úri passzió és emelt fővel vonulunk el az Interspar biopolcai mellett, aminek a végén a hagyományos gazdálkodásból származó olcsó termékek sorakoznak. Miért van ez másként?! 

Miért válasszunk bio termékeket? Ismerőseim és talán a magyarok legtöbbje úgy gondolja, hogy az organikus, vagy ahogy nálunk hívja a köznyelv a bio ételek valami úri passzió és emelt fővel vonulunk el az Interspar biopolcai mellett, aminek a végén a hagyományos gazdálkodásból származó olcsó termékek sorakoznak. Mivel a bio-termékek drágábbak és az egészségügy egy fillért sem költ a népszerűsítésükre, nagyon keveset tud a keményen dolgozó kisember arról, vajon miért kellene neki ezeket vásárolni.

Ezért örültem meg amikor megláttam az alábbi másfél perces filemt, amit egy svéd élelmiszerkereskedő cég, a Coop (semmi köze a magyar azonos nevű üzletlánchoz) finanszírozott és a Svéd Környezetvédelmi Hivatal készített.

Fogtak egy átlagos 5 tagú svéd családot. Elvitték őket a laborba és a vizeletükből kimutattak két tucat vegyszert (jellemzően ipari és mezőgazdasági szereket). Pontosan megmérték ezek szintjét a felnőttek és a gyerekek esetében is. A legkisebb srác még nem volt két éves, ennek ellenére a vizelete tartalmazott minden vegyszert, amit a mezőgazdaság ma használ rovarirtó, gombaölő, termésfokozó, lombhullató és tudja Isten mi okból nem még.

Majd kiürítették a kamrájukat és a hűtőszekrényüket és feltöltötték bio-étellel. Két hét elteltével ismét pisiltek egyet a laborban és láss csodát: mindegyikük esetében szinte a nullára csökkent a testükben lévő és a vizelet által kimutatható vegyszerek mennyisége.

A filmben nyilatkozó környezetbiológus orvos elmondja, hogy gőzük sincs, mit okoz a szervezet számára tartósan jelen lévő vegyszerek terhelése főként ha ezek nem egyenként hanem tucatjával kerülnek bele a mindennapi étrendünkbe.

forrás: naturhirek.hu

Web Analytics