Cikkek az egészségről - blog
Mi a teendő gyomorrontás esetén?
Sokszor nehéz ellenállni a jobbnál jobb falatoknak, még akkor is, ha tudjuk, hogy gyomorbproblémáink lehetnek. Hogy mit tegyünk ellene? Cikkünkből megtudod!
Sokszor nehéz ellenállni a jobbnál jobb falatoknak, még akkor is, ha tudjuk, hogy gyomorbproblémáink lehetnek. Hogy mit tegyünk ellene? Cikkünkből megtudod!
A puffadás az emésztőrendszer működési rendellenességének lehet a tünete, melyet a túlzott gázképződés okoz. Általában nem szervi elváltozás okozza, de a kellemetlen érzés miatt az ember életminőségét nagyban meghatározza.
Nem is gondolnánk, hogy a legtöbb esetben az okozza a puffadást, hogy a szájba került ételt nem rágjuk meg kellőképpen. Ez azért is fontos, mert az emésztés már a szájban elkezdődik a nyálban lévő enzimek hatására. Ha ez a lépés elmarad, akkor az emésztés végeredménye is csökkent értékű lesz, ami rendszeres puffadáshoz vezethet.
A puffadás másik gyakori oka a táplálék összetételében, ill. mennyiségében, és rendszertelen elfogyasztásában rejlik. Hirtelen nagy mennyiségű nehéz étel fogyasztásakor a feldolgozatlan táplálékokban gázok, elsősorban kénes gázok keletkeznek. A különböző zöldségek, gyümölcsök is okozhatnak nagy mennyiségű gázképződést, ilyenek a hüvelyesek, brokkoli, káposztafélék, hagymafélék, spárga, articsóka, karfiol, körte, barack, szilva, alma, teljes kiőrlésű gabonafélék.
A szénsavas italok nemcsak a gyomorban, de a béltraktusokban is gázok képződéséhez vezetnek. Továbbá a művi édesítők, mint a sorbitol, a fructose szintén puffadást okozhatnak.
Aki már megtapasztalta milyen az, mikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe vagy a szájba, sose felejti el a maró, savas érzést.
Nyugtasd meg gyomrod, válogass termékeink közül.