TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Mi a teendő gyomorrontás esetén?

2015.06.25 14:12

Mi a teendő gyomorrontás esetén?Sokszor nehéz ellenállni a jobbnál jobb falatoknak, még akkor is, ha tudjuk, hogy gyomorbproblémáink lehetnek. Hogy mit tegyünk ellene? Cikkünkből megtudod!

A puffadás

A puffadás az emésztőrendszer működési rendellenességének lehet a tünete, melyet a túlzott gázképződés okoz. Általában nem szervi elváltozás okozza, de a kellemetlen érzés miatt az ember életminőségét nagyban meghatározza.

Rágjuk meg az ételt!

Nem is gondolnánk, hogy a legtöbb esetben az okozza a puffadást, hogy a szájba került ételt nem rágjuk meg kellőképpen. Ez azért is fontos, mert az emésztés már a szájban elkezdődik a nyálban lévő enzimek hatására. Ha ez a lépés elmarad, akkor az emésztés végeredménye is csökkent értékű lesz, ami rendszeres puffadáshoz vezethet.

Puffadás
A puffadás másik gyakori oka a táplálék összetételében, ill. mennyiségében, és rendszertelen elfogyasztásában rejlik. Hirtelen nagy mennyiségű nehéz étel fogyasztásakor a feldolgozatlan táplálékokban gázok, elsősorban kénes gázok keletkeznek. A különböző zöldségek, gyümölcsök is okozhatnak nagy mennyiségű gázképződést, ilyenek a hüvelyesek, brokkoli, káposztafélék, hagymafélék, spárga, articsóka, karfiol, körte, barack, szilva, alma, teljes kiőrlésű gabonafélék.
A szénsavas italok nemcsak a gyomorban, de a béltraktusokban is gázok képződéséhez vezetnek. Továbbá a művi édesítők, mint a sorbitol, a fructose szintén puffadást okozhatnak.

Reflux

Aki már megtapasztalta milyen az, mikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe vagy a szájba, sose felejti el a maró, savas érzést.

Jó tanács puffadás ellen

Pár jó tanács

  • csokoládé, kakaó és cukor nem javasolt, mert a gyomor bejáratának záróizmaira lazító hatással van.
  • ne, vagy csak mértékkel fogyasszuk, mert elsavasítja a gyomrot: alkohol, nikotin, kávé, zsíros-, savanyú-, csípős-, erősen fűszeres ételek, hagyma. A túl sok gyomorsav a gyomor idegeit ingerli, fokozza a savtermelést, és megzavarja a záróizmok funkcióját.
  • ami könnyen emészthető: zöldségek (főleg burgonya), gyümölcsök, tejtermékek, szénsavmentes ásványvíz
  • fehérjét minden étkezéskor fogyasszunk (sovány hús, hal, tojásfehérje, sonkafélék, tej, sovány tejtermékek)
  • többször, keveset együnk
  • minden étkezés szilárd legyen, csak folyadék (pl. leves, turmix) önállóan ne szerepeljen!
  • ne étkezzünk vízszintes helyzetben
  • közvetlenül elalvás előtt ne együnk

Nyugtasd meg gyomrod, válogass termékeink közül.

Web Analytics