Cikkek az egészségről - blog

Hogyan válassz befőttes üveget?

2015.01.21 09:55

Nagyi befőttesüvegeA nagyi mindig mindent tud, ismeri a jól bevált házi praktikákat, sosem látjuk hosszú ideig gondolkodni a konyha közepén arról, hogy vajon mibe tegye el a lekvárt, a pesztót, saját készítésű szószait.

Veled ez másként van? Komoly fejtörést okoz a megfelelő befőttes üveg kiválasztása? Ezen segíthetünk. Most megosztjuk veled a nagyi titkait, a kis trükköket, amelyeket ő is alkalmaz és amelyek szupernagyivá teszik.

Milyet válasszak?

Mielőtt hozzálátnánk a lekvárok vagy szószok készítéséhez, néhány szempontot figyelembe véve meg kell fontolnunk, hogyan is, mibe is érdemes elrakni a befőttet. A kiválasztásnál számít, hogy mikor bontjuk fel, meddig marad felbontva, mit tennénk bele, milyen gyorsan esszük meg, jól záródik-e az üveg.

befőttes üvegek

Mennyi fogy belőle?

Érdemes nagyobb űrtartalmú üveget választani a zöldbabnak, főzelékekhez való zöldségeknek. Minden mehet nagyobb üvegbe, amit egyszerre megeszünk és felbontás után nem tároljuk sokáig.

A kisebb űrtartalmú üveg ideális a felbontás után is hosszú ideig elálló befőttek tárolására, vagy az olyanokéra, amik hamar elfogynak. Hogy egy pár példát említsünk, érdemes kis üvegbe eltenni a chiliszószt vagy a különféle lekvárokat. Ha megfigyeljük, a szederlekvár, az apróbb, bogyós gyümölcsökből készült lekvárok általában kisebb üvegbe kerülnek, mint a baracklekvár vagy a szilvalekvár. Ennek az egyik oka, hogy a szeder gyümölcse apróbb, ritkább és különlegesebb, általában nem rakunk el belőle akkora adagokat és kevesebbet is eszünk belőle.

Milyen állagot szeretnék elrakni?

A következő szempont az üvegválasztásnál a saját házi termékünk állaga. Ha zöldségpástétomot, pesztót teszünk el, minél szélesebb szája van az üvegünknek, annál jobb, hiszen így sokkal egyszerűbben férünk majd hozzá késsel. És hogy például a savanyúságot mibe tegyük el? Ahogy tetszik: nagy üvegbe vagy akár kis üvegbe. Itt egyedül azt kell figyelembe venni, hogy mennyit készítettünk későbbi fogyasztásra. 

Beffőttes üveg

Egyedi ajándékötlet!

Vásárlás előtt azt is mérlegelhetjük, hogy esetleg ajándékba adjuk-e majd a befőttet. Ha igen, érdemes különlegesebb üveget választani: például szögletes (hatszögletű) üveget. Ezt ízlés szerint akár dekorálhatjuk is üvegfestékkel, vagy egyéb technikákkal, például színes szalagokkal.

A befőttes üveg vásárlása mindig jó vásár. Miután a befőttünk elfogyott, az üveget újra és újra felhasználhatjuk, így akár egy üveg évtizedekig is felhasználható (természetesen csak akkor, ha nem törjük össze). Ha úgy döntünk, hogy mégsem használjuk fel többet, kreatív ajándékokat készíthetünk belőle, esetleg dekorálhatjuk vele lakásunkat. Mécsessé, vázává vagy akár ceruzatartóvá varázsolhatjuk egy kis kreativitással.

Megjött a kedved egy kis befőzéshez? Válassz egy befőttes üveget!

Web Analytics