TOP termékek

Cikkek az egészségről - blog

Hidegen sajtolt egészség – egészséges olajok

2015.02.23 13:32

Hidegen sajtolt egészség – egészséges olajokA magyar közönség soraiban kevéssé ismertek a hidegen sajtolt különféle mag- és fűszerolajak különleges hatásai, pedig az ősi magyar népi kultúrának és gyógyításnak szerves részét képezte ez a terület.

Miért egészséges a hidegen sajtolt olaj?

A kizárólag fizikai eljárással, azaz préseléssel kinyert tiszta olaj nem látott sem vegyi anyagokat (vagyis nem finomított olaj), sem semmilyen hevítést vagy más olyan beavatkozást, amely veszélyes lehetne a beltartalmi értékeire.

Hidegen sajtolt olajok

Az egészséges táplálkozás szempontjából a hidegen sajtolt olajoknak kiemelt jelentőségük van. Egyrészt nagy arányban tartalmaznak természetes vitaminokat, amelyek könnyen felszívódó és hasznosuló formában vannak jelen ezekben a csodálatos élelmiszerekben.

Másrészt nagy számban találhatók bennük (többszörösen) telítetlen zsírsavak, amelyek a sejtképzés és sejtlégzés, valamint az immunrendszer erősítése szempontjából nélkülözhetetlenek. A telítetlen zsírsavak az ún. antioxidánsok közé tartoznak, amelyek a szabadgyökök semlegesítésében játszanak nélkülözhetetlen szerepet.

Vedd természetesen!

Néhány fontos hidegen sajtolt olaj

kendermag olaj: rendkívül gazdag esszenciális aminosavakban, többféle vitamint tartalmaz, többszörösen telítetlen zsírsavtartalma a 90%-ot is meghaladja.

lenmag olaj: az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak elsődleges forrása, javítja a sejtek oxigénellátását, javítja a gyulladt ízületetek állapotát, külsőleg ekcéma kezelésére alkalmas.

feketecsalán magolaj: az ízületek őre, vesebetegségek gyógyítója, több mint 50%-ban többszörösen telítetlen Omega-6 zsírsavakat tartalmaz.

sárgabarackmag olaj: rendkívül magas vitamintartalmánál fogva külsőleg és belsőleg is alkalmas az egészségünk megőrzésére, A-vitamintartalma a szemek egészségét biztosítja, amigdalin tartalma a daganatos betegségek gyógyításában játszhat szerepet, ásványi anyagokban is gazdag (kálium, kalcium, foszfor, kén).

szőlőmag olaj: rendkívül gazdag bioaktív antioxidánsokban (bioflavonoidok, telítetlen zsírsavak), E-vitaminban, védi az erek rugalmasságát, helyreállítja az egészséges koleszterinszintet.

Web Analytics